Moeite met complimenten ontvangen vanwege perfectionisme

06/04/2024

moeite met complimenten ontvangen vanwege perfectionisme

Moeite met complimenten ontvangen vanwege perfectionisme is een veelvoorkomend probleem. In deze tijd verwachten de meeste mensen veel van zichzelf. Het is onmogelijk om alles goed te doen, wat uiteindelijk altijd leidt tot frustratie. Merk jij dat je moeite hebt met complimenten ontvangen vanwege perfectionisme? Lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik uitleg hoe dit waarschijnlijk is ontstaan en wat jij het beste hiertegen kan doen…

Waarom het lastig is om een compliment te ontvangen

Voor sommige mensen is het heerlijk om een compliment te ontvangen, terwijl anderen er verlegen van raken. Het is erg persoonlijk hoe je met complimenten omgaat. Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van hoe het compliment wordt gemaakt. Want als jij aanvoelt dat het compliment niet terecht is, krijg je eerder het idee dat andere mensen je proberen te manipuleren. Ervan uitgaan dat het compliment oprecht is, kan dan alsnog moeilijk zijn om te accepteren als je last hebt van perfectionisme.

Het nadeel van perfectionisme is dat je jezelf nooit goed genoeg vindt. Hoe mooi de resultaten ook mogen zijn die je weet te behalen, als perfectionist had je het volgens je gevoel het toch net iets beter kunnen doen. Het is lastig om een compliment te ontvangen als je er zelf niet in gelooft dat je deze verdient. Omdat deze volgens je eigen mening niet terecht is. Het nadeel hiervan is dat het steeds moeilijker wordt om erin te geloven dat wat jij doet voldoende is. Zelfs als andere mensen bevestigen dat ze tevreden over jou zijn.

Bij complimenten zie je altijd dat deze voortkomen uit een mening. Dit brengt het nadeel met zich mee dat sommige mensen heel tevreden over jou kunnen zijn, terwijl anderen daar juist een andere mening over hebben. Zou je bijvoorbeeld piano spelen en iemand die er geen kennis van heeft vindt dat jij goed speelt, dan neem je dit minder serieus dan een leraar die jou les geeft in pianospelen. Je ziet vaak dat de waarde van een compliment afhankelijk is van wie het geeft, de mate van autoriteit die iemand heeft op dit gebied.

Er bestaan vele factoren die invloed hebben op hoe je een compliment ontvangt, namelijk: de mening die je over jezelf hebt, hoe serieus je de persoon neemt die het compliment maakt, hoe oprecht en gepast het compliment wordt gemaakt en hoe vaak er complimenten worden gemaakt. Vooral het laatste is belangrijk; zou iemand nooit een compliment naar jou maken, dan is het een verrassing als deze iets leuks over jou zegt. Hoe vaker een compliment wordt gemaakt, hoe minder waardevol deze aanvoelt.

Wat complimenten zo lastig maakt voor een perfectionist

Perfectionisme ontstaat doordat we in onze jeugd te veel zijn beoordeeld op het resultaat dat we als kind laten zien. Als je ouders alleen tevreden over jou zijn als je ontzettend goede prestaties weet te leveren, koppel je al snel je eigenwaarde aan de resultaten die je in jouw leven weet te behalen. Het nadeel is dat het onmogelijk is om altijd alles goed te doen. Met als gevolg dat dit steeds opnieuw leidt tot negatieve gevoelens. Een depressie ontstaat vaak vanuit een ontevreden gevoel over jezelf, wat kan ontstaan door een tekort aan zelfacceptatie.

Als je last hebt van perfectionisme, zou je denken dat je het liefst zoveel mogelijk complimenten ontvangt die bevestigen dat jij perfect bent. Zelfs dan lukt het vaak niet om tevreden te zijn over jezelf omdat je de complimenten niet serieus neemt. Hoe goed iemand anders jou ook vindt, als jij niet dezelfde mening hebt, voelt het als onoprecht. Het nadeel van perfectionisme is dat uiteindelijk nooit iemand jou het gevoel zal kunnen geven dat je perfect bent. Omdat je zelf van mening bent dat het zelfs dan nog altijd beter kan.

Wat je ook doet, als perfectionist zal je nooit tevreden over jezelf kunnen zijn, want alles kan altijd beter. Het is vooral deze obsessie om perfect te willen zijn die keer op keer leidt tot frustratie. Hoe minder vaak het lukt om perfect te zijn, hoe harder je dan als perfectionist probeert dit toch te bereiken. Perfectionisme is uiteindelijk een zoektocht om hopelijk ooit tevreden over jezelf te zijn, met een einddoel die je nooit bereikt.

Het nadeel van perfectionisme is dat het zoveel voordelen geeft in het leven. Als jij altijd net iets harder je best doet dan andere, kom je vaak verder dan de rest, wat er uiteindelijk tot leidt dat je meer weet te bereiken in het leven dan andere mensen. Is dit het waard als het ten koste gaat van jezelf? Hoe gelukkig kan je zijn met alles wat je hebt bereikt, als de prijs die je hiervoor hebt betaald is dat je jezelf helemaal kapot hebt gemaakt? Dit is een waarneming die de meeste mensen met perfectionisme pas na afloop concluderen. Vaak is het dan al te laat doordat je door perfectionisme bijvoorbeeld in een burn-out bent terechtgekomen.

Dit is wat je het beste kan doen als je een compliment ontvangt als perfectionist

Heb jij ontzettend last van perfectionisme en hoeveel complimenten je ook ontvangt, voel je toch ontevreden over jezelf? Dan zijn er een paar belangrijke stappen die je kan zetten die helpen om het patroon van perfectionisme te doorbreken. Te beginnen met eerlijk te zijn tegen jezelf dat je hier last van hebt. Zolang je blijft denken dat alles wel meevalt, zal je steeds weer terugvallen in hetzelfde gedrag die dit probleem veroorzaakt.

Het lukt vaak pas om een probleem op te lossen als je goed begrijpt waar het steeds misgaat. Mag je bijvoorbeeld heel erg last hebben van perfectionisme op het werk. Telkens als er volgens jou iets niet perfect gaat wil je dit zo snel mogelijk oplossen met de perfecte oplossing. Juist door te beseffen dat je dit doet, kan je ervoor kiezen om het voortaan anders aan te pakken als zo’n situatie zich voordoet.

Het probleem wanneer je een verandering maakt in je leven, is dat het heel eng kan aanvoelen. Perfectionisme komt vaak voort uit de angst om geen fouten te maken. Dit betekent dat op het moment dat je jezelf toelaat om vaker fouten te maken, je waarschijnlijk vaker deze angst zult voelen. De beste manier om angst te overwinnen is door het zo vaak mogelijk te doen, waardoor je comfortzone met angst vergroot. Dit betekent dat je meerdere keren iets moet doen wat eng is, totdat je eraan gewend bent geraakt.

Complimenten ontvangen als perfectionist is uiteindelijk in jouw voordeel. Het bevestigt dat wat je doet voldoende is en het dus niet nodig is om altijd alles perfect te willen doen. Ook al voelt een compliment voor jou niet altijd als de waarheid, de kans is groot dat er toch een kern van waarheid achter zit die je zelf niet wilt zien. Het kan goed helpen om van je perfectionisme af te komen door jezelf vaker te beoordelen vanuit het perspectief van andere mensen. Door jezelf aan te leren om jezelf op een andere manier te beoordelen, overwin je op deze manier je perfectionisme.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter