Moeite met naar buiten gaan vanwege stress

01/04/2024

moeite met naar buiten gaan vanwege stress

Moeite met naar buiten gaan vanwege stress is een moeilijk probleem, er bestaan zoveel mogelijkheden hoe dit probleem kan zijn ontstaan. Het lastige is dat wanneer je niet weet waarom je ergens last van hebt, je hierdoor vaak ook geen idee hebt wat je eraan kan doen. Vraag jij je af wat nu precies de reden is waarom je moeite hebt met naar buiten gaan en wat jij mogelijk kan doen om dit probleem op te lossen. Lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik je meerdere oplossingen geef…

Hoe stress alles zwaarder maakt

Alles valt vaak wel mee, indien je voor een lange tijd stress ervaart, wordt alles in de loop van de tijd steeds zwaarder. Wat namelijk vaak wordt vergeten is dat je twee factoren hebt waarvan het afhangt hoe zwaar je iets ervaart. Zo kan het zijn dat je daadwerkelijk iets moet doen wat iedereen zwaar zou vinden. Het is ook mogelijk dat wat je doet wel meevalt, maar omdat je zo moe voelt, je het hierdoor als zwaar ervaart. Stress zorgt ervoor dat alles zwaarder wordt waardoor je met alles wilt stoppen, waardoor je bijvoorbeeld moeite krijgt met naar buiten gaan.

Als je vanwege stress alleen nog maar op de bank wilt liggen, kom je steeds meer in een routine terecht waarin je minder motivatie hebt om iets te ondernemen. Het signaal dat je steeds meer moeite hebt met naar buiten gaan, geeft aan dat er meer aan de hand is. Goede kans dat dit een ontwikkelde routine is die is ontstaan omdat je het al voor een lange periode moeilijk hebt.

Daarbij komt ook nog het probleem dat we als mens leven in comfortzones. Hoe meer je iets doet, hoe comfortabeler je hiermee wordt. Het nadeel is dat dit andersom ook zo werkt. Dit geeft aan dat als je vroeger geen moeite had om naar buiten te gaan, nu doe je het steeds minder vanwege stress, is kans groot dat je comfortzone steeds kleiner wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je op een dag merkt dat je het opeens heel moeilijk vindt om naar buiten te gaan. Doordat je mogelijk een bepaalde vorm van angst hebt ontwikkeld die je tegenhoudt om dit te doen.

Het voelt natuurlijk lekker veilig als je altijd thuis achter de computer of tv zit. Het is ook niet erg als je dit af en toe doet. Het wordt wel een probleem als dit ervoor zorgt dat je van alles in het leven gaat vermijden. Want ook buiten je eigen huis zijn er veel leuke dingen in het leven, waarvan het zonde is als je dit mist als je altijd thuis blijft zitten. Het lastig om iets te ondernemen als je het steeds moeilijker begint te vinden om naar buiten te gaan.

Waarom het tegenovergestelde het beste werkt

Als je ontevreden bent over je leven komt dit vaak omdat je iets blijft herhalen wat voor jou niet werkt. Mag je bijvoorbeeld allergisch zijn voor bepaald voedsel, je blijft dit eten, dan blijf je altijd slecht voelen. De beste oplossing is vaak om voor jezelf vast te stellen waar je nu precies last van ervaart, vervolgens het tegenovergestelde te doen. Ervanuit te gaan dat als je het tegenovergestelde doet, dan krijg je het tegenovergestelde effect.

Een van de oplossingen van het probleem met moeite met naar buiten gaan, is dat je dit juist doet. Het is goed mogelijk dat dit op het begin zwaar voelt, maar dat je merkt dat wanneer je eenmaal bent thuis gekomen, dat je na afloop veel beter voelt. Afhankelijk van de kern van het probleem kan juist het tegenovergestelde je goed helpen.

Het lastig om een goede oplossing te vinden van een probleem als je nog niet helemaal duidelijk hebt vastgesteld wat nu precies de kern is. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je moeite hebt met naar buiten gaan vanwege een sterke vermoeidheid. Je dus merkt dat wanneer je toch naar buiten bent gegaan, je vervolgens nog vermoeider thuis komt.

In het geval vermoeidheid ervoor zorgt dat je moeite hebt met naar buiten gaan, is het natuurlijk belangrijker dat je vooral aan de vermoeidheid werkt en heeft het probleem met moeite met naar buiten gaan een lager prioriteit. Als je niet de energie hebt om een probleem op te lossen, heb je waarschijnlijk te weinig energie om uit het probleem te komen. Is het om deze reden beter om eerst actie te ondernemen om je energie terug te krijgen.

Dit is wat het beste kan doen als je moeite hebt met naar buiten gaan

Ervaar jij vaak dat je moeite hebt met naar buiten gaan. Goede kans dat je dat je last ervaart van een van deze mogelijkheden. Je hebt bepaald vrees ontwikkeld waardoor de buitenwereld te heftig op je overkomt. Of vanwege een probleem is het niet mogelijk geweest voor een lange tijd om naar buiten te gaan, waardoor je het nu niet meer gewend bent om dit te doen. Of er is een andere onderliggende oorzaak (bijvoorbeeld vermoeidheid), die ervoor zorgt dat naar buiten gaan wordt ervaren als een zware opdracht.

Het beste wat je kan doen is eerst voor jezelf te onderzoeken wat nu precies voor jou het zo moeilijk maakt om naar buiten te gaan. Pas als je dit voor jezelf doorhebt wordt het veel makkelijker om een oplossing te bedenken. Deze oplossing zijn misschien niet altijd iets wat het probleem snel oplost, het zorgt er wel voor dat je mooie stappen maakt om dit probleem te overwinnen.

Indien er een vorm van angst is die jou tegenhoudt, werkt het vaak het best om je angst te overwinnen door het zoveel mogelijk te doen. Hoe vaker je iets doet, hoe meer je hieraan gewend raakt, het hierdoor mogelijk wordt dat je hier in de toekomst geen last meer van ervaart. Dit is in het begin lastig, maar als je er nooit aan begint, kan het probleem helaas lang stand houden.

In het andere geval waarbij er sprake is van een dieper probleem, waar moeite met naar buiten gaan een gevolg hiervan is. Geeft dit aan dat het beter werkt om aan het kernprobleem te werken. Ervanuit te gaan dat als deze is opgelost, het dan veel makkelijker wordt om naar buiten te gaan. Soms is jezelf veel rust geven de beste oplossing, zal je na een paar weken merken dat het veel beter gaat. Of het is mogelijk dat je iets anders nodig hebt om je beter te voelen. Alleen jij kan dit ontdekken door verschillende oplossingen te proberen, door op deze manier te ondervinden wat het beste werkt.

Moeite met naar buiten gaan is een vervelend probleem omdat we nu eenmaal onderdeel zijn van de wereld. We voelen ons vaak het beste als we met andere mensen omgaan waarmee we het goed kunnen vinden. Door jezelf op te sluiten kan dit helaas snel leiden tot eenzaamheid of andere problemen. Wat de reden ook is die je tegenhoudt om naar buiten te gaan. Maak er een prioriteit van om hier iets tegen te doen. Hoewel het nu misschien meevalt, kan het probleem zeker met de tijd steeds erger worden. Durf de eerste stap te maken om toch naar buiten te gaan. Je zal zien dat je na afloop een stuk beter over jezelf voelt, doordat je een eerste stap hebt gemaakt in het overwinnen van het probleem.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter