Waarom voelt alles zo zwaar?

25/06/2023

waarom voelt alles zo zwaar

Waarom voelt alles zo zwaar? Dit is een gedachte die snel opkomt wanneer er geen duidelijke reden is waarom je zo voelt. Als je al voor een lange tijd erg vermoeid bent en het lijkt niet te stoppen, is het belangrijk om een goede oplossing te vinden. Dit is lastig als je geen idee hebt wat de oorzaak is. Als je je afvraagt waarom alles zo zwaar voelt, lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik je uitleg wat jij kan doen…

Het gevoel alsof elke dag een zware marathon is

Tegenwoordig wordt er steeds meer van ons verwacht dan wat daadwerkelijk haalbaar is. Vooral als je de druk voelt om alles zo snel mogelijk af te krijgen leidt dit tot veel stress. Dit kan bijvoorbeeld een deadline op het werk zijn, veel studeren voor een examen of een drukke dag met werk en gezinsverplichtingen. Hierdoor heb je weinig tijd voor jezelf en ervaar je geen mogelijkheid om iets te doen wat je rust geeft en je weer opgeladen laat voelen. Alles voelt zo zwaar in vergelijking met de energie die je eraan kunt besteden.

Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van hoe je je week indeelt. In het begin lijkt het misschien goed vol te houden omdat je je uitgerust voelt, maar na verloop van tijd wordt het steeds zwaarder. Dit geeft aan dat de afzonderlijke taken op een dag niet per se heel zwaar hoeven te zijn, maar dat het alles bij elkaar opgeteld het leven zwaar maakt. Dit maakt het moeilijk om hier iets aan te doen, waardoor je je al snel afvraagt: Waarom voelt mijn leven zo zwaar?

Als er een specifieke taak is die je dagelijks doet, die je als zeer zwaar ervaart, is de oorzaak duidelijk en is het gemakkelijker om een plan te maken om dit te verbeteren. Maar als je veel kleine dingen doet die niet zwaar zijn, maar samen wel een last vormen, wordt het moeilijk om te bepalen waaraan je kunt werken. Vooral als je je verantwoordelijk voelt voor elke taak en daardoor niet kunt stoppen, waardoor je leven een marathon lijkt te zijn waarin je elke seconde van de dag bezig bent. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel rustmomenten je op een dag hebt.

Het is moeilijk als je geen duidelijk overzicht hebt van je leven om tot een goede oplossing te komen over hoe je het beter kunt indelen. Als je leven elke dag zwaar aanvoelt en je hebt geen idee waarom, dan is het raadzaam om elke dag op te schrijven waaraan je de meeste tijd besteedt. Grote kans dat je dan een patroon bij jezelf herkent dat mogelijk de reden is waarom je elke dag zo moe voelt. Vooral als er veel moet worden gedaan, hebben we niet de rust om te stoppen en opnieuw naar het overzicht van ons dagelijks leven te kijken van wat we aan het doen zijn.

Soms is een stap terug doen sterker dan een stap vooruit. Dit lijkt onmogelijk als er nog zoveel moet worden gedaan. En toch, door het wel te doen, zul je merken dat je misschien tot de oplossing komt van hoe je alles efficiënter kunt indelen, waardoor het leven minder zwaar aanvoelt.

Alles in het leven is relatief zwaar

Het probleem is vaak dat “zwaar” een oordeel is dat je zelf maakt, afhankelijk van wat je op dat moment doet. Als je bijvoorbeeld gewichten in de sportschool optilt en gewend bent om veel kilo’s te tillen, zal dit voor jou waarschijnlijk erg licht aanvoelen. Terwijl hetzelfde gewicht voor iemand anders die net begint, heel zwaar kan zijn. Dit principe geeft aan dat alles relatief zwaar of licht is, afhankelijk van wat je gewend bent. Dus als je leven op dit moment heel zwaar voelt, terwijl anderen precies hetzelfde doen en het niet als zwaar ervaren, is er waarschijnlijk een verschil tussen jou en de anderen waardoor je perceptie anders is.

Dit geeft aan dat er mogelijk een verschil is in ervaring en training. Bijvoorbeeld, als je net begint op je werk en de functie helemaal nieuw voor je is, kan het zwaarder aanvoelen dan voor je collega’s die er al een paar jaar werken. Omdat je in het begin nog aan alles moet wennen en misschien meer druk voelt om fouten te voorkomen. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat wat je doet de reden is waarom je leven zo zwaar aanvoelt. Het is ook goed mogelijk dat je gedachten het zwaar maken, doordat je op bepaalde momenten bang bent om fouten te maken, alert bent op je omgeving of te veel van jezelf verwacht.

Onze gedachten kunnen alles zwaarder maken dan het in werkelijkheid is. Daarom is het belangrijk om voor jezelf duidelijk vast te stellen of je leven zwaar aanvoelt door wat je doet of door hoe je erover denkt. Als je iets doet waar je nog niet aan gewend bent, heeft het meestal zin om dit veel te oefenen, zodat het steeds lichter wordt. Maar als je merkt dat je iets al lange tijd doet en het nog steeds zwaar aanvoelt, is de kans groot dat het meer te maken heeft met je gedachten erover. Het kan dan waardevoller zijn om te oefenen om de gedachte los te laten wat het zwaar maakt.

Zolang je nog niet duidelijk hebt vastgesteld waarom je leven zo zwaar aanvoelt, is het natuurlijk moeilijk om een oplossing te vinden. Er zijn veel factoren die invloed hebben op hoe jij het leven ervaart. Door bewuster te zijn van wat er precies gebeurt, zul je merken dat je steeds meer duidelijkheid krijgt over de oorzaak van het zware gevoel, waardoor het gemakkelijker wordt om de volgende stap te zetten naar een oplossing.

Hoe maak je het leven minder zwaar?

Als je geen idee hebt waarom je leven zo zwaar aanvoelt, is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen: Ben ik de enige met dit probleem? Hoelang heb ik hier al last van? Welke momenten van de dag zijn het zwaarst voor mij? Er zijn veel mogelijke redenen waarom je leven zwaar kan aanvoelen, maar het is niet normaal dat dit langdurig aanhoudt. Zelfs bij een burn-out komt er daarna een periode van herstel. Als je leven al lange tijd zwaar aanvoelt en er geen herstelmoment is waardoor je je slecht voelt, bevind je je waarschijnlijk in een tussengebied dat nog net vol te houden is.

Dit is een van de moeilijkste problemen om op te lossen. Hoe pijnlijker iets wordt, hoe meer motivatie je voelt om er iets aan te doen. Als je leven erg zwaar aanvoelt en dit gevoel niet verdwijnt, geeft dit aan dat de pijn nog niet groot genoeg is om met alles te stoppen. Het is belangrijk om jezelf af te vragen hoelang je hier nog mee door wilt gaan. Het zou zonde zijn om het grootste deel van je leven te besteden aan iets wat je niet leuk vindt. Dit maakt het belangrijk om je eigen geluk een hogere prioriteit te geven. Ontdek wat precies jouw leven zwaar maakt en bedenk wat je eraan kunt doen. Als volgende stap de discipline te hebben om dit daadwerkelijk te doen.

In de meeste gevallen heb je vaak wel een idee waarom je leven zo zwaar aanvoelt, maar zijn er tegelijkertijd zoveel andere gedachten in je hoofd die aangeven dat je hier niet mee kunt stoppen. Hierdoor lijkt het onmogelijk om dit te veranderen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de waarheid achter deze gedachten. Is het echt zo dat je hier niet mee kunt stoppen, of heb je zelf besloten dat dit zo is vanuit bijvoorbeeld een sterk schuldgevoel?

Als jouw leven zwaar voelt is het belangrijk om vaker voor jezelf te kiezen en de dingen te doen die jou rust geven. Je zult merken dat als je vaker voor jezelf kiest, het leven veel minder zwaar aanvoelt. Het is in het begin moeilijk, maar noodzakelijk als je een oplossing wilt vinden. Durf hiervoor te gaan en je zult merken dat het leven veel minder zwaar voelt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter