Schamen voor depressie

23/06/2023

schamen voor depressie

Schamen voor depressie is een veelvoorkomend probleem dat helaas steeds vaker voorkomt in deze tijd. Dit is jammer omdat het onnodig is om je te schamen voor depressiviteit. Iedereen heeft wel eens een periode waarin je je slecht voelt, maar de meesten doen alsof er niets aan de hand is, waardoor je gaat twijfelen of je anders bent dan andere mensen. Dit geeft aan dat het niet nodig is om je te schamen voor depressieve gevoelens, aangezien dit een veelvoorkomend probleem is. Schaam jij je vaak voor depressieve gevoelens en wil je weten wat je het beste kunt doen? Lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik uitleg hoe je dit probleem het beste kunt aanpakken.

Waarom verbergen we onze depressie?

Het is heel normaal dat we ons af en toe slecht voelen, omdat het leven zowel leuke als pijnlijke momenten kent. Het wordt pas problematisch als deze periodes niet meer ophouden en je merkt dat je in een chronische depressie terechtkomt. Een van de redenen waarom we te lang met dit probleem kunnen blijven zitten, is omdat we er niet eerlijk over zijn met andere mensen. We verbergen het probleem, waardoor we er niet aan kunnen werken.

Het kan erg zwaar zijn als je je heel erg schaamt voor het feit dat je depressief bent. Er zijn hier dus twee problemen aan de hand. Ten eerste is er iets gaande waardoor je je heel slecht voelt, en het tweede probleem is dat je dit verstopt, zodat je er niet aan kunt werken. Dit maakt het belangrijk om eerlijk met jezelf te worden dat het toch echt tijd wordt om hier iets aan te gaan doen.

Het is heel normaal dat we graag sterk en gelukkig willen overkomen op andere mensen, omdat we vaak bang zijn om afgewezen te worden vanwege onze minder leuke kanten. Het is goed mogelijk dat je je depressief voelt over iets wat je niet leuk aan jezelf vindt. Het kan ook zijn dat je je depressief voelt omdat veel mensen in jouw omgeving erg negatief op jou reageren en je dit sterk aantrekt.

Vaak schaam je je als je je beoordeeld voelt door andere mensen. Hierdoor probeer je jezelf te verbergen om op deze manier meer gewaardeerd te worden. Helaas zorgt dit ervoor dat je waarschijnlijk constant acteert bij andere mensen, door te doen alsof je een persoon bent die altijd alles goed doet en altijd gelukkig is in het leven, terwijl dit niet jouw beleving is.

Op het moment dat je niet jezelf kunt zijn, wordt het leven juist heel zwaar, dit zou de reden kunnen zijn waarom je momenteel depressief bent. Vanwege deze reden is het belangrijk om te werken aan hoe je meer jezelf kan zijn en vaker te doen wat het beste bij jou past.

Waarom versterkt schaamte een depressie?

De functie van schaamte is om te voorkomen dat je iets opnieuw doet waar je in het verleden veel schaamte over hebt gevoeld. Als het inderdaad iets is wat je beter niet meer kunt doen, dan is het een positieve ontwikkeling geweest, die voorkomt dat het in de toekomst opnieuw gebeurt. Stel dat je in het verleden te veel alcohol hebt gedronken en daardoor dingen hebt gezegd waar je later veel spijt van kreeg, dan is de kans groot dat je voortaan beter nadenkt voordat je het weer doet.

Het nadeel van schaamte is dat we het vaak te persoonlijk maken. Hoewel het goed is om in het verleden gemaakte fouten te erkennen en te voorkomen dat ze opnieuw gebeuren, maken we het vaak te persoonlijk en beginnen we onszelf als een slecht persoon te beschouwen vanwege deze fouten. Dit kan leiden tot versterking van depressie, omdat we voortdurend in ons hoofd herhalen wat er mis is met onszelf. Het is belangrijk om alles wat we fout doen te zien als een leermoment en niet als een reden om negatief over onszelf te denken.

Als mensen hebben we de neiging om alle keuzes die we in het leven hebben gemaakt erg persoonlijk op te vatten. Vooral als je ernaar streeft om altijd alles goed te doen, zodat je trots  op jezelf kan zijn over wat je hebt bereikt. Zodra iets misgaat, denken we vaak meteen dat we het nooit goed doen. Door onszelf voortdurend streng te beoordelen, versterk je depressieve gevoelens.

Als je je erg schaamt voor je depressie, is de kans groot dat het gevoel van schaamte de oorzaak is die de depressie veroorzaakt. Het geeft aan dat je erg ontevreden bent over jezelf en dat er in het verleden gebeurtenissen zijn geweest die hebben bijgedragen aan dit gevoel van ontevredenheid. Het liefst zou je willen dat deze gebeurtenissen nooit hadden plaatsgevonden. Helaas is dat wel gebeurd, waardoor je jezelf streng beoordeeld over wat er allemaal mis is met jou. Hoewel dit waarschijnlijk niet echt het geval is, voor jou voelt het als de waarheid, zal je het steeds meer als terecht waarnemen.

Hoewel het misschien niet voor de hand ligt, hebben schaamte en depressie een bijzondere verbinding met elkaar. Schaamte geeft aan dat je spijt hebt van iets wat je in het verleden hebt gedaan. Depressie geeft aan dat je heel negatief over jezelf denkt. Goede kans dat deze spijt over het verleden ervoor zorgt dat je heel negatief over jezelf nadenkt. Dat het gevoel van schaamt de oorzaak is van de depressieve gevoelens.

Het is daarom belangrijk om voor jezelf te onderzoeken in hoeverre er een verband bestaat tussen deze twee problemen. De kans is groot dat je je op dit moment slecht voelt omdat je veel spijt hebt en je diep schaamt over iets wat er in het verleden is gebeurd. Hoe langer je vasthoudt aan het gevoel van schaamte, hoe langer je ook depressief zult voelen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te ontdekken of het terecht is dat je je schaamt en wat je het beste kunt doen om dit gevoel los te laten.

Hoe ga je het beste om met schaamte om je depressie te overwinnen?

Ervaar je vaak sterke depressieve gevoelens en schaam je je hier heel erg voor? Het lijkt alsof iedereen om je heen heel gelukkig is, waardoor je druk voelt om ook gelukkig te zijn. Of ben je bang voor afwijzing als je eerlijk bent over wat je voelt. Dit probleem wordt steeds groter omdat je al lange tijd depressief voelt. Dan is het belangrijk om te beginnen met de eerste stappen te maken om deze te overwinnen. Natuurlijk zijn er situaties waarin je helaas weinig kunt doen tegen chronische depressie, maar gelukkig geldt dit niet voor de meeste mensen. Vaak blijven we echter met grote depressiviteit zitten omdat we niet weten wat we moeten doen en hoe we het kunnen oplossen. Elk probleem waarvan je de oplossing niet weet en niet toepast, zal niet vanzelf verdwijnen.

Als je sterk schaamtegevoel hebt over situaties in het verleden die hebben plaatsgevonden en je slaagt er niet in om deze los te laten, waardoor je elke dag erg negatief voelt, is het belangrijk om aan de volgende stappen te werken:

1: Erken dat je een probleem hebt

Als je niet eerlijk bent tegenover jezelf dat je een probleem hebt en je dit continu voor jezelf en anderen verstopt, kun je er nooit aan werken. Hoe eerlijk ben je met jezelf over het feit dat je vaak depressief voelt? In hoeverre maak jij er een prioriteit van om hieraan te werken?

2: Maak het gevoel niet persoonlijk

De grootste fout die we maken, is dat we ons gevoel te persoonlijk maken en daardoor denken dat het nooit zal verdwijnen. Dit is natuurlijk onzin. Als je honger hebt en daarna iets eet, verdwijnt het hongergevoel. Dit geeft aan dat jij niet het gevoel van honger bent, maar dat je honger ervaart. Dit principe kun je ook toepassen op depressie en schaamte. Deze gevoelens definiëren niet wie jij bent, maar zijn wat je op dit moment ervaart. Jij bent dus niet slecht, maar je ervaart op dit moment een slecht gevoel. Dit is een belangrijk verschil.

3: Zie het als een leermoment, niet als een fout

In het leven is alles goed of fout, afhankelijk van hoe je het beoordeelt. Als je een persoon bent die het leven gemakkelijk benadert, vind je het niet erg als er af en toe iets misgaat. Je lacht erom en gaat verder. Maar als je iemand bent die erg streng is voor jezelf en een fout maakt, kun je boos en negatief over jezelf worden, waardoor je je depressief voelt. Het is belangrijk om jezelf te trainen om alles wat in het verleden is gebeurd op een andere manier te beoordelen.

4: Leef in het heden en geniet ervan

Wat er in het verleden is gebeurd, kan niet meer worden veranderd. Het enige wat je kunt doen, is eventuele fouten die je hebt gemaakt, oplossen. Maar wat gebeurd is, is gebeurd en zal altijd zo blijven. Het meest pijnlijkst wat jezelf kan aandoen is dat jezelf niet toestaat om te genieten van wat hebt omdat je in het verleden fouten hebt gemaakt. Door meer aandacht te besteden aan wat je op dit moment doet en ervan geniet, laat je het verleden steeds meer los, waardoor de depressie na verloop van tijd verdwijnt.

Conclusie:

Er zijn veel redenen waarom je je depressief kunt voelen, maar als je merkt dat je ook een sterk gevoel van schaamte ervaart, is de kans groot dat deze twee gevoelens met elkaar verbonden zijn. Schaamte kan ervoor zorgen dat je depressief voelt. Het is belangrijk om alles waar je je voor schaamt niet persoonlijk te maken, maar te zien als een leermoment. Je verdient het om een gelukkig leven te leiden. Vind de kracht in jezelf om op deze manier naar je verleden te kijken en zo je depressie te overwinnen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter