Hoe kom ik van nervositeit af?

23/06/2023

hoe kom ik van nervositeit af

Hoe kom ik van nervositeit af? Het is een lastig probleem als je niet weet wat de oorzaak is. Het is zeker mogelijk dat er binnenkort iets gaat plaatsvinden wat jou mogelijk nerveus maakt. Maar zelfs dan zijn sommige mensen minder nerveus dan anderen als ze iets moeten doen wat ze heel moeilijk vinden. Dit is vaak afhankelijk van je eigen zelfvertrouwen. Wil je graag weten hoe je het beste van nervositeit afkomt, lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik je precies uitleg hoe je dat het beste kunt doen.

Wat zegt het over je als je altijd nerveus voelt?

Het is heel normaal dat je momenten ervaart waarbij je af en toe erg nerveus voelt. Dit kan voortkomen omdat je binnenkort een belangrijk examen hebt of misschien ga je wel trouwen, en andere mogelijkheden. Dit zijn belangrijke momenten in je leven die impact hebben op hoe jouw toekomst eruit gaat zien. Als dit dingen zijn die je graag wilt hebben, voel je je erg nerveus dat je dit mogelijk zou kunnen kwijtraken.

Bijvoorbeeld, als je al helemaal in je hoofd hebt bedacht wat jouw droombaan zou zijn, maar als je een van de examens niet haalt van de opleiding, dan ben je verplicht te stoppen. Dit kan ervoor zorgen dat je je heel nerveus voelt omdat je veel hebt te verliezen. Nervositeit geeft dus aan dat er op dit moment iets plaatsvindt waarvan je heel erg twijfelt of het jou gaat lukken om dit te behalen.

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld dat op het moment dat je gaat trouwen, je in je hoofd weet dat alles goed komt, dat je houdt van je partner, maar misschien zijn er toch nog twijfels die ervoor zorgen dat je je afvraagt of je wel de juiste keuze maakt. Dit geeft aan dat de nervositeit ontstaat omdat je van tevoren hebt bedacht dat het goed gaat komen, maar je twijfelt of dit wel is wat je wilt.

Er bestaan dus twee redenen waarom je je nerveus kunt voelen. Ten eerste wil je heel graag iets bereiken, maar je weet niet zeker of je het gaat halen. Ten tweede heb je ja gezegd tegen een keuze waarvan je nog twijfelt of deze wel juist is. In beide gevallen zie je dat deze invloed hebben op jouw toekomst en dat we dus op zoek zijn naar zekerheid en bevestiging dat alles goed gaat komen.

Helaas is dat niet altijd mogelijk, met als gevolg dat we veel kunnen gaan piekeren over wat er fout kan gaan, wat leidt tot het nerveuze gevoel. Dit maakt het belangrijk om meer in het heden te zijn en de toekomst los te laten. Uiteindelijk weet je nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren en heeft het dus weinig zin om je hier druk over te maken.

Pas als je de oorzaak begrijpt, kom je van nervositeit af

In de meeste gevallen vindt er dus iets plaats waar je erg nerveus over voelt en is het dus duidelijk wat de oorzaak is van jouw gevoel. Maar het is ook mogelijk dat je altijd nerveus voelt zonder enige duidelijke reden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je te veel van jezelf verwacht, vanuit de angst dat je een fout zou kunnen maken met vervelende gevolgen.

Op het moment dat je steeds het gevoel hebt dat alles wat jij doet niet goed genoeg is, leidt dit tot een sterk nerveus gevoel. Dit geeft aan dat de mate waarin je nerveus voelt afhankelijk is van je eigen zelfvertrouwen. Als jij altijd het gevoel hebt dat alles wel goed komt in het leven, voel je je bijna nooit nerveus. Helaas kunnen er veel dingen gebeuren in het verleden die ervoor zorgen dat je te weinig zelfvertrouwen ervaart.

Zelfvertrouwen ontstaat namelijk door veel positieve ervaringen in het verleden. Stel dat je bijvoorbeeld een deadline hebt van 7 dagen. Maar je hebt deze deadline al meerdere keren gekregen en elke keer weet je deze te volbrengen binnen 3 dagen. Dan heb je het zelfvertrouwen ontwikkeld dat de volgende keer dat je weer deze deadline krijgt, je waarschijnlijk met zekerheid weer binnen 3 dagen weet te volbrengen. Daardoor voel je je niet nerveus over of dit nou wel of niet goed gaat komen.

Maar stel dat het in het verleden meerdere keren fout is gegaan omdat je steeds 10 dagen nodig had. En je krijgt een nieuwe opdracht met weer een deadline van 7 dagen. Dan weet je al vanuit de ervaring dat je het niet gaat halen, maar als je in je hoofd hebt bedacht dat je het absoluut wel moet halen en hierdoor heel hard gaat werken, raak je ontzettend gestrest.

Ditzelfde principe geldt ook voor nervositeit. Op het moment dat alles goed gaat in jouw leven, maar je merkt dat je toch altijd nerveus voelt, dan is het zeker goed mogelijk dat je weinig zelfvertrouwen ervaart over de dingen die je op dit moment doet. Doordat het mogelijk in het verleden vaak fout is gegaan, voel je vaak nerveus dat het opnieuw kan voorkomen. Het is deze spanning die in het normale dagelijkse leven heel zwaar kan maken omdat je steeds te alert bent om fouten te voorkomen.

Als je dus altijd heel erg nerveus voelt zonder duidelijke reden, dan is het belangrijk om voor jezelf te ontdekken wat nu precies de oorzaak is dat je altijd zo voelt. Grote kans dat het verleden hier iets mee te maken heeft wat een sterke invloed heeft op het heden.

Hoe kun je het beste omgaan met een continu nerveus gevoel?

Heb jij dus vaak last van een continu nerveus gevoel en wil je daar graag vanaf, dan is het belangrijk om als eerste stap te ontdekken hoe vaak je dit voelt. Komt de nervositeit af en toe voor of ervaar je het elke dag? Op welke momenten ervaar je de nervositeit het sterkst? Zoals eerder werd uitgelegd in dit artikel zijn er namelijk twee mogelijkheden die leiden tot nervositeit. De eerste is dat er een duidelijke reden is waarom je nerveus voelt, zoals bij een examen of een andere belangrijke gebeurtenis. De tweede is dat je je nerveus voelt om iets pijnlijks te herhalen vanuit het verleden, doordat je bijvoorbeeld bang bent voor afwijzing.

Ervaar jij last van een sterke nervositeit omdat er binnenkort iets belangrijks gebeurt waar je echt nerveus over voelt, dan helpt het vooral om te oefenen je gedachten te veranderen. In de meeste gevallen zijn het juist de gedachten over alles wat fout kan gaan die ervoor zorgen dat je steeds nerveuzer voelt. Bedenk voor jezelf welke gedachte jou juist het meest helpt, welke zin zou je kunnen bedenken die jou meer in je eigen kracht laat staan.

Daarnaast is het ook zeker mogelijk dat je door de nervositeit veel spanning in je lichaam opbouwt. In dit geval is het vooral belangrijk dat je veel doet aan sport en andere activiteiten die je even afleiden van de situatie, waardoor je meer tot rust komt en je daarna beter voelt en het makkelijker wordt om te doen waar je zo nerveus over voelt. Door zowel je lichaam als geest voor te bereiden, maak je het voor jezelf makkelijker om minder nerveus de taak te volbrengen die voor jou belangrijk is, en zul je zien dat je hierdoor makkelijker behaalt.

Ervaar jij daarentegen altijd last van nervositeit zonder duidelijke reden, dan is er waarschijnlijk iets uit het verleden wat hiermee te maken heeft. Het is waardevol om aan jezelf te werken en te ontdekken wat er precies in het verleden heeft plaatsgevonden wat ertoe heeft geleid dat je nu elke dag zo nerveus voelt. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, maar als je er elke dag last van hebt, is het waardevol om hieraan te werken.

Dit kun je doen via hulpverlening of door elke dag op te schrijven wat er in het verleden is gebeurd, om er op deze manier achter te komen wat nu precies heeft plaatsgevonden wat zo’n sterke impact heeft op jouw leven. Dit kan in het begin eng zijn, maar je zult zien dat hoe meer je van jezelf ontdekt, hoe makkelijker het wordt om te leven op een manier die bij jou past, waardoor je je rustiger en gelukkiger voelt doordat je eindelijk je nervositeit hebt overwonnen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter