Opgebouwde spanning kwijtraken kan op verschillende manieren. In dit artikel beschrijf ik drie bewezen methodes die goed helpen. Van spanning afkomen is makkelijker dan je zou denken. Natuurlijk is het voor iedereen anders en kan de uitkomst erg verschillen per persoon. Misschien zit er net één tussen die jou goed helpt. Zit jij met de vraag hoe je opgebouwde spanning kwijt kunt raken? Dan kan het volgende artikel je hierbij goed helpen…
Bekijk nu de video over hoe je het beste opgebouwde spanning kan kwijtraken!
Opgebouwde spanning kwijtraken is makkelijker dan je zou denken.
Spanning is een van de meest voorkomende problemen in Nederland. Er bestaan zeker goede oplossingen om spanning kwijt te raken. Helaas zoeken weinig mensen hulp bij dit probleem. Dit leidt helaas tot veel vervelende klachten vanwege opgebouwde spanning. Hoe meer je iets blijft herhalen wat spanning geeft en niets doet om te ontladen, hoe meer je het opbouwt, totdat je niet meer verder kunt.
Dagelijks vragen we veel van onszelf. We willen altijd meer doen dan we aankunnen en er is altijd wel een klus die nog moet worden gedaan. De kans is groot dat dit de reden is waarom je gespannen bent. Dit hoeft echter niet altijd de echte reden te zijn.
Het kan zijn dat je een druk leven hebt. Als je dit rustig benadert, geeft dit weinig spanning. Opgebouwde spanning kan worden voorkomen als je je instelling verandert en op een andere manier met de situatie omgaat die spanning geeft.
Vaak versterken we onze spanning door veel te denken over wat er allemaal mis kan gaan, waardoor je niet meer ziet wat er daadwerkelijk gebeurt. Hoe vaak heb jij iets bedacht wat achteraf ontzettend meeviel? Of dat je van jezelf meer verwacht dan nodig is? Of dat je alles te perfect wilt doen, terwijl dat helemaal niet van jou wordt verwacht?
Bij opgebouwde spanning zijn we vaak onze eigen ergste vijand. Andere mensen kunnen zeker druk op je leggen, bijvoorbeeld met een deadline, maar jij kiest ervoor hoe je hiermee omgaat.
De 3 bewezen methoden die helpen om opgebouwde spanning kwijt te raken:
1.Verander je gevoel via visualisatie
Je lichaam en je gedachten hebben een sterke invloed op elkaar. Ze werken het beste samen door te oefenen met verbeelding. Dit houdt in dat als je oefent om op een andere manier over een vervelende situatie te denken, je lichaam vervolgens tot rust komt vanuit de rust die de nieuwe instelling geeft.
Pak een gedachte die jou veel spanning geeft. Probeer voor jezelf te verbeelden hoe het eruit zou zien als alles goed gaat. Blijf zoveel mogelijk met je aandacht bij deze gedachte. We maken vaak alles veel zwaarder dan het is. Door het tegenovergestelde te doen, compenseer je hiermee de spanning.
In het begin is dit lastig omdat spanning er steeds voor zorgt dat je aandacht terugbrengt naar onrustige gedachten. Een deel van de oefening is om hier niet in mee te gaan. Breng steeds opnieuw je aandacht terug naar positieve gedachten als je merkt dat dit gebeurt.
2.Ontspan je lichaam met ademhalingsoefeningen
Je ademhaling wordt sterk beïnvloed door hoe je je voelt. Vooral tijdens stressvolle momenten kun je gespannen ademhalen, waardoor je sneller in- en uitademt dan normaal. Als je vastzit in dit ademtempo, wordt het moeilijk om uit de spanning te komen. Door bewust te ademen zorg je ervoor dat dit verandert.
Er bestaan veel ademhalingstechnieken. Het simpelste en beste wat je kunt doen is beginnen met waarnemen hoeveel seconden je in- en uitademt. De volgende stap is om te oefenen om deze langer te maken en te kijken of het lukt om zo rustig mogelijk te ademen. Dit zorgt ervoor dat je de leiding terugneemt over je lichaam, waardoor je na verloop van tijd veel rustiger voelt.
3.Blijf niet stilstaan, maar maak een keuze
Spanning is het vervelendst als je helemaal verlamd raakt door alles wat er om je heen gebeurt en niet meer weet wat je moet doen, bijvoorbeeld als er opeens iets onverwachts gebeurt. Door de schrik weet je niet meer wat je moet doen en voelt het alsof je compleet de controle kwijt bent geraakt. Hoe langer je hierin vast blijft zitten, hoe erger de spanning wordt.
Oefen jezelf erin om altijd een keuze te maken. Het is misschien niet altijd achteraf de juiste keuze, maar je bent in ieder geval in actie gekomen om het probleem op te lossen. Het meest vervelende gevoel wat je kunt ervaren is dat je machteloos voelt in de situatie. Neem de controle terug, geef leiding waar dat nodig is of begeleid juist jezelf uit de vervelende situatie. Zolang je niets doet, verandert er ook niets.
geen reactie