Het leven is te ingewikkeld en stressvol

08/06/2023

het leven is te ingewikkeld

Het leven is te ingewikkeld wanneer we te maken krijgen met tal van uitdagingen. Deze overvloed aan problemen kan leiden tot totale verwarring en het gevoel dat we niet weten wat we moeten doen. We maken het vaak nog ingewikkelder door voortdurend te piekeren over het probleem, waardoor het moeilijker wordt om een oplossing te vinden. Als je jezelf geconfronteerd ziet met deze gedachte, dan kan het volgende artikel je helpen om beter om te gaan met de complexiteit van het leven…

Het leven lijkt soms te ingewikkeld vanwege complexe problemen

In deze moderne tijd is het leven veeleisender geworden, vooral door de opkomst van het internet en met name sociale media. Hierdoor hebben we constant het gevoel dat wat we doen niet genoeg is. Het gevoel dat het leven te ingewikkeld is, ontstaat vaak doordat we te hoge verwachtingen van onszelf hebben. Het is simpelweg onmogelijk om alles in één dag te bereiken. Vaak hopen we dat we het toch voor elkaar krijgen door onszelf onder druk te zetten en alles op een ingewikkelde manier te plannen en uit te voeren. Helaas blijkt dat dit meestal niet werkt.

Een van de belangrijkste oorzaken van stress is dat we niet leven op een manier die bij ons past. Dit gebeurt vaak omdat we geen duidelijk beeld hebben van wie we werkelijk zijn. We hechten te veel waarde aan het voldoen aan de verwachtingen van anderen in de hoop dat dit ons gelukkig zal maken. Telkens wanneer we merken dat dit eigenlijk geen vreugde schenkt, kan het leven erg complex aanvoelen, omdat we onszelf niet meer begrijpen. Onze overtuiging over wat ons gelukkig zou moeten maken, werkt niet altijd.

Veel mensen beginnen aan zichzelf te twijfelen wanneer ze geen plezier meer halen uit wat ze doen. Misschien ben je bijvoorbeeld aan een studie begonnen waarvan je hoopte dat die bij je zou passen, maar merk je dat het eigenlijk niet jouw interesse wekt. Op het moment dat je besluit te stoppen, sta je voor een moeilijke keuze over hoe je verder wilt in het leven. Het leven kan vaak ingewikkeld lijken, niet vanwege wat je doet, maar vanwege de keuzes die je wilt maken.

Is het leven werkelijk ingewikkeld, of maken we het ingewikkeld?

In werkelijkheid is het leven eigenlijk heel eenvoudig. We hebben echter de neiging om het onnodig ingewikkeld te maken, waardoor we niet meer weten hoe we moeten handelen. Onze gedachten kunnen ons enorm in de war brengen, vooral wanneer we onzeker zijn en twijfelen welke keuzes we moeten maken. Dit leidt vaak tot het verspillen van kostbare tijd en energie.

Als je op dit moment het gevoel hebt dat het leven te ingewikkeld is, vraag jezelf dan af: is dat echt zo, of denk ik dat alleen maar? Als mens hebben we snel de neiging om alles zwaarder te maken dan het daadwerkelijk is. Stel bijvoorbeeld dat je verantwoordelijk bent voor een bedrijf of een organisatie en er gaat iets mis. In het begin heb je waarschijnlijk geen idee wat er precies is gebeurd. Dit veroorzaakt veel stress, omdat je wilt dat alles goed gaat en je de druk voelt om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Op het moment dat je nog geen idee hebt hoe je het moet aanpakken, kan alles te ingewikkeld voelen om op te lossen. Waardoor je na verloop van tijd erg vermoeid voelt vanwege het piekeren naar de oplossing.

Wanneer er veel op je afkomt, willen we graag alles zo duidelijk mogelijk hebben, in de hoop dat dit rust brengt. Helaas is dat niet altijd mogelijk. De meeste problemen zijn makkelijk op te lossen zodra je begrijpt wat de oorzaak is en welke stappen je kunt ondernemen. Het is vaak de onzekerheid aan het begin, wanneer je nog geen antwoorden hebt, die ervoor zorgt dat alles zo ingewikkeld lijkt.

Hoe maak je het leven eenvoudiger en duidelijker?

Als je jezelf vaak overweldigt met de gedachte “het leven is mij te ingewikkeld”, dan geeft dit aan dat er twee factoren zijn waaraan je kunt werken om het leven gemakkelijker te maken. Namelijk het probleem die je hele leven in beslag neemt en dat je te weinig rust ervaart om het op te lossen waardoor alles te ingewikkeld voelt.

Het leven is veelzijdig en bestaat uit verschillende aspecten zoals familie, hobby’s, vrienden, werk en school, en nog veel meer. Het probleem bij stress is dat we geneigd zijn al onze energie op het probleem te richten. Pas wanneer we het probleem hebben opgelost, denken we dat we weer rust kunnen vinden. Maar eigenlijk werkt het andersom. Door ook tijd vrij te maken voor de leuke dingen in het leven, ontdek je dat het leven meer is dan het oplossen van ingewikkelde problemen.

Stel bijvoorbeeld dat je je eigen bedrijf hebt en alles gaat fout. Waarschijnlijk besteed je al je tijd en energie aan het oplossen van dit probleem. Hierdoor wordt dit probleem de enige focus in je leven en lijkt het alsof er niets anders is. Maar is dat echt zo? Waarschijnlijk niet. Het voelt alleen zo, omdat je de hele dag bezig bent met dit probleem. In zulke situaties helpt het enorm om weer leuke dingen te gaan doen. Dit helpt je te realiseren dat het leven meer is dan alleen het oplossen van ingewikkelde problemen waar je in vast lijkt te zitten.

Het leven is niet per se ingewikkeld, maar we hebben last van een tijdelijk probleem waar we zoveel tijd en energie aan besteden, dat het hierdoor lijkt alsof ons hele leven te ingewikkeld is geworden. Door wat afstand te nemen en je aandacht te richten op andere dingen, kun je meer rust creëren. En daarna wordt het gemakkelijker om dat probleem op te lossen.

Alles is zo ingewikkeld als je het voor jezelf maakt. Door eerst tot rust te komen en niet te veel te piekeren, houd je het simpel. Bedenk welke kleine stappen je vandaag kunt zetten die op de lange termijn bijdragen aan het oplossen van het probleem. Probeer de discipline te vinden om te accepteren dat één kleine stap voor vandaag voldoende is en maak het niet ingewikkelder dan het hoeft te zijn. Dit geeft rust en maakt alles gemakkelijker.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter