Wat je loslaat komt naar je toe

23/06/2023

wat je loslaat komt naar je toe

Wat je loslaat komt naar je toe, is het mooiste wat je kan overkomen als het lukt. Helaas kan het vanwege angst vaak voorkomen dat we zo’n sterke behoefte hebben om overal de controle over te houden dat het onmogelijk wordt om nog iets los te laten. Dit kan helaas leiden tot veel onnodige conflicten omdat de mensen om je heen zich onder druk gezet voelen. Als je graag wilt weten hoe je gemakkelijker alles kunt loslaten omdat het zoveel stress veroorzaakt, lees dan het volgende artikel waarin ik je precies uitleg hoe je dat het beste kunt doen.

Waarom loslaten zo moeilijk is voor mensen

Voor veel mensen is het lastig om dingen los te laten die voor hen belangrijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld hun gezin, werk of andere verplichtingen betreffen waar ze zich erg verantwoordelijk voor voelen. Vooral wanneer ze het gevoel hebben dat zij de enige zijn die ervoor kunnen zorgen dat alles goed verloopt, wordt het erg moeilijk om los te laten. En toch is het juist belangrijk, als je goed voor jezelf wilt zorgen, om een stap terug te nemen en het vertrouwen te hebben dat het ook goed komt als jij er niet bent. In dit geval is het belangrijk om datgene wat voor jou belangrijk is los te laten. Maar zoals ik eerder aangaf, is dit natuurlijk heel moeilijk, en om deze reden is het zo belangrijk om jezelf er goed in te oefenen hoe je dit het beste doet. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

In de meeste gevallen beginnen we ons erg verantwoordelijk te voelen wanneer we ergens al lange tijd werken. In het begin ben je nieuw en voelt het normaal dat je nog niet zo goed bent in je functie. Je verwacht dat andere mensen met meer ervaring de verantwoordelijkheid dragen voor het goed verlopen van het bedrijf. Op het moment dat je in een belangrijkere functie terechtkomt of de meest ervaren werknemer bent geworden, voel je veel eerder de verantwoordelijkheid dat het jouw taak is dat alles goed moet komen.

Vooral wanneer er een dag is waarop je leidinggevende er niet is en jij de leiding krijgt, raken we in paniek omdat we niet gewend zijn om de leiding te hebben. Er wordt echter wel van je verwacht dat je het goed doet. Wat er vaak gebeurt, is dat je dan probeert om controle te behouden over alles wat er afspeelt in het bedrijf. Helaas leidt dit ertoe dat je alles te veel in de gaten wilt houden, wat natuurlijk onmogelijk is, waardoor je snel gestrest raakt.

Moeite met loslaten ontstaat vaak vanuit angst

De angst over wat er mogelijk fout kan gaan is vaak het probleem dat leidt tot moeite met loslaten. Wanneer er iets fout gaat, gaan mensen vaak in hun hoofd piekeren over “wat als”. Wat als ik het anders had gedaan? Wat als ik meer moeite had gedaan om het te voorkomen? Dit probleem ontstaat waarschijnlijk doordat het meerdere keren is voorgekomen dat iets ontzettend fout is gegaan met een pijnlijke afloop. Het is vaak deze oorzaak die er steeds opnieuw voor zorgt dat je ontzettend veel stress ervaart omdat het niet lukt om los te laten.

Dit geeft aan dat mensen die vaak moeite hebben met loslaten, dit een uiting is van een groter probleem waar ze op dit moment nog mee zitten. Het is een soort van diepe angst over de mogelijkheid dat iets opnieuw zou kunnen gebeuren wat je in het verleden hebt meegemaakt, die dit in stand houdt. Door eerlijk met zichzelf te zijn over wat er is gebeurd en te accepteren dat je ermee zit, wordt het veel makkelijker om vaker de controle los te laten, in plaats van altijd heel gestrest te voelen over wat er fout kan gaan.

Als bijvoorbeeld je partner met wie je kinderen hebt in het verleden is vergeten om de kinderen op te halen van de kinderopvang, kan dit ervoor zorgen dat je elke keer opnieuw aan je partner blijft vragen of hij/zij het deze keer wel heeft gedaan. Het nadeel hiervan is dat dit veel conflicten kan veroorzaken in je relatie. Je partner krijgt het gevoel dat je hem/haar niet vertrouwt, waardoor de relatie niet meer gelijkwaardig aanvoelt. Het lijkt nu alsof er iemand is die constant de leiding wil nemen en bepaalt hoe en wat er moet gebeuren, terwijl de anderen alleen nog maar de keuze hebben om te volgen. Dit maakt de situatie uiteindelijk erg zwaar en stressvol, wat na verloop van tijd kan leiden tot een scheiding.

Dit voorbeeld ging over een relatie, maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor werk en andere situaties. Uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer: je ervaart angst en vanuit die angst probeer je alles onder controle te houden. Dit kan voor andere mensen erg vervelend zijn, omdat ze het gevoel krijgen dat je over hen heen loopt en dat ze geen recht meer hebben op hun eigen mening en alleen nog maar mogen doen wat jij wilt.

Dit is natuurlijk voor niemand leuk, en voor jou is dit ook niet prettig omdat je het niet meer samen doet. Jij bent degene die de kar moet trekken. Waarschijnlijk is dit niet echt, maar voelt het wel zo door een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je hebt die taak echter op jezelf genomen en daardoor voelt het alsof jij de enige bent die nog geeft om het feit dat alles goed moet verlopen. In werkelijkheid zal dit vast meevallen, maar je waarneming kan zo erg door angst veranderen dat je ervan overtuigd raakt dat het zo is.

Hoe kun je het best loslaten?

Mag het dus zo zijn dat je moeite hebt met loslaten en er graag vanaf wilt komen omdat het veel stress kan veroorzaken, mogelijk zelfs conflicten in je relatie of op het werk? Dan is het belangrijk om eerlijk toe te geven dat de kans best wel groot is dat je vaak last hebt van angst en daardoor steeds opnieuw de druk voelt om alles erg in de gaten te houden, zodat het zo goed mogelijk verloopt. Vooral als er in het verleden vervelende dingen zijn gebeurd, willen we dit graag voorkomen. De manier waarop we dit proberen te bereiken, is door alles zo erg in de gaten te houden dat het uiteindelijk alleen maar leidt tot problemen. Waarschijnlijk hebben niet alleen andere mensen last van jou als je steeds vertelt wat ze moeten doen, maar ben je waarschijnlijk ook heel streng naar jezelf en vind je dat je geen fouten mag maken. Dit zorgt echter vaak alleen maar voor onnodige stress.

Belangrijk is dus te realiseren dat moeite met loslaten eigenlijk een vorm van angst is, en de beste manier om angst te overwinnen is juist buiten je comfortzone te treden. Door te doen waar je bang voor bent en vanuit ervaring te ontdekken dat alles eigenlijk best wel meevalt. Alles is niet zo eng als je had verwacht. In het begin is het moeilijk om dit te realiseren. Dit is normaal, er zullen altijd gedachten door je hoofd gaan over wat er fout kan gaan als je de controle loslaat. Juist door de kracht in jezelf te vinden en het toch te doen, en steeds opnieuw mooie stappen te zetten om je angst te overwinnen, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om los te laten, waardoor je rustiger en gelukkiger zult voelen in het leven.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter