Ik voel me constant schuldig en gestrest

23/06/2023

ik voel me constant schuldig

Ik voel me constant schuldig” is een lastig probleem, vooral wanneer mensen misbruik maken van jouw schuldgevoel. Het is begrijpelijk dat je constant wilt zorgen dat het goed gaat met iedereen om je heen, maar dit mag niet ten koste gaan van jouw eigen welzijn. Het veroorzaakt veel stress en andere problemen, dit maakt het belangrijk dat je niet blijft zitten met een sterk en constant schuldgevoel. Als je je afvraagt hoe je hier het beste mee kunt omgaan, lees dan het volgende artikel waarin ik je precies uitleg wat je het beste kunt doen.

Is het terecht dat je je schuldig voelt?

Iedereen heeft weleens last van een schuldgevoel omdat je misschien iets hebt gedaan waar je achteraf spijt van hebt. Je had het wellicht niet zo bedoeld, maar je realiseerde je niet hoeveel last je hiermee de ander bezorgde. Vooral als de ander achteraf aangeeft dit als heel pijnlijk te hebben ervaren, voel je je erg schuldig en kun je jezelf afvragen waarom je dit niet eerder had gerealiseerd. In de meeste gevallen doe je natuurlijk het liefst waar je zelf zin in hebt en ga je ervan uit dat anderen hier geen last van hebben. Helaas verschillen mensen sterk in wat ze vervelend vinden en wat niet. Zo kan het voorkomen dat sommige vrienden een grap leuk vinden, terwijl anderen dit als heel vervelend ervaren.

Het probleem is vaak dat je niet goed weet hoe het met de ander gaat. Natuurlijk kunnen vrienden aangeven waar ze op dit moment moeite mee hebben in het leven. Doordat je regelmatig afspreekt en vertrouwen hebt opgebouwd om uit te spreken waar je mee zit, kun je daar rekening mee houden. Maar het is ook mogelijk dat we als mensen de neiging hebben om veel te verbergen wat ons dwarszit. We voelen schaamte of zijn bang voor reacties van anderen. Soms zijn we er nog niet klaar voor om het aan anderen te vertellen. Op het moment dat jij hierover begint in het bijzijn van andere mensen omdat je misschien had verwacht dat dit geen zwaar onderwerp is voor hen, kan dit door hen als heel pijnlijk ervaren worden.

Een sterk schuldgevoel ontstaat meestal omdat je iets hebt gedaan met de beste intenties, of omdat je iets hebt uitgesproken wat naar jouw mening niet zo’n groot probleem leek. Het nadeel is echter dat het vaak moeilijk is om in te schatten hoe je het beste met andere mensen kunt omgaan. Soms lijkt alles wat je doet geen probleem te zijn, maar op andere momenten kunnen mensen jouw gedrag storend vinden. Dit hangt natuurlijk af van met wie je omgaat, maar het blijft lastig in te schatten.

Vooral als mensen iets voor zichzelf verbergen, zoals hoe slecht het met hen gaat, wordt het moeilijk om in te schatten hoeveel rekening je met hen moet houden. Daarom is het belangrijk om je schuldgevoel los te laten, omdat het eigenlijk aangeeft dat de ander ergens mee zit, en niet per se dat jij iets fout hebt gedaan. Ervan uitgaan dat alles wat je hebt gedaan of gezegd niet voortkwam uit verkeerde intenties.

Wat het over jou zegt dat je schuldig voelt

Sommige mensen hechten veel waarde aan wat anderen van hen vinden, terwijl anderen hier juist helemaal niet om geven. Dit verschil kan ontstaan door opvoeding, waarbij je wellicht bent opgegroeid met het idee dat het belangrijk is om altijd netjes te gedragen en goed met anderen om te gaan. Daarnaast kan het ook te maken hebben met iemands karakter. Sommige mensen zijn heel empathisch en kunnen goed inschatten wat anderen voelen, terwijl anderen hier meer moeite mee hebben.

Het constant ervaren van schuldgevoelens kan te maken hebben met je opvoeding of je karakter. Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn, omdat het aangeeft dat je het welzijn van de mensen om je heen belangrijk vindt. Het kan echter problematisch worden als je te ver doorslaat en het welzijn van anderen belangrijker vindt dan goed voor jezelf zorgen.

Schuldgevoelens dienen als een mechanisme om beter met andere mensen om te gaan, omdat het vroeger belangrijk was om goed met elkaar om te gaan om te overleven. Dit laat zien dat we het nog steeds belangrijk vinden. In de oertijd was samen sterker staan dan alleen essentieel. Hoewel de gevolgen in deze moderne tijd minder ernstig zijn, ervaren we nog steeds die emotionele impact.

Vroeger betekende het maken van een fout dat je door de groep werd afgewezen en alleen kwam te staan, wat in feite neerkwam op een doodvonnis. In de huidige tijd zijn we veel comfortabeler geworden dankzij technologie en wetenschappelijke ontdekkingen. Hierdoor is het gemakkelijker geworden om de hele dag alleen te zijn in een comfortabel huis, achter een computer of televisie. Dit betekent dat schuldgevoelens tegenwoordig een minder belangrijke functie hebben dan vroeger. De gevolgen van afgewezen worden waren vroeger veel pijnlijker dan nu.

Als je voortdurend schuldgevoelens hebt, geeft dit aan dat er een sterk mechanisme aanwezig is dat bang is voor afwijzing. In de meeste gevallen voel je je schuldig omdat je in je eigen gedachten hebt bedacht dat iets verkeerd is als je het niet doet. Dit wijst erop dat je bepaalde verwachtingen hebt over wat je wel of niet zou moeten doen, en wanneer je hier niet aan voldoet, ben je boos op jezelf en voel je je schuldig naar andere mensen omdat je dit niet hebt kunnen voorkomen.

Bijvoorbeeld, stel dat een vriend van jou ziek wordt en je belooft om hem te helpen, maar uiteindelijk lukt het niet. Je had bedacht dat je verplicht bent om zieke mensen te helpen, en nu voel je je schuldig omdat het niet is gelukt. Of dit gevoel terecht is, hangt af van jou en de specifieke situatie. Het is mogelijk dat je dit had kunnen voorkomen, maar er kan ook iets zijn gebeurd waardoor het niet lukte, zoals dat je zelf niet goed in je vel zat en niet de energie en kracht had om er te zijn voor iemand die het op dat moment moeilijk had. Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen of het terecht is dat je je schuldig voelt, omdat je niet kunt geven wat je zelf niet hebt.

Hoe je het beste je schuldgevoel loslaat

Als je voortdurend last hebt van schuldgevoelens en je hier graag vanaf wilt, is de eerste stap om te realiseren dat jij er ook mag zijn. In de meeste gevallen zijn we juist te aardig naar andere mensen en vergeten we onszelf. Laten we eerlijk zijn, zou je niet veel liever met mensen omgaan omdat je ze oprecht aardig vindt, dan dat je steeds alles voor hen wilt doen omdat je je schuldig voelt? Een schuldgevoel kan een vriendschap heel zwaar maken.

Hoe leuk vind jij het eigenlijk om met andere mensen om te gaan? De kans is groot dat schuldgevoel goede vriendschappen kapot kan maken. Wanneer je meer geeft in een vriendschap dan je eigenlijk aankunt, voelt dit eerder als een last dan als een plezier. Telkens wanneer je met een vriend afspreekt en dit als vervelend ervaart, komt er een moment waarop je hiermee wilt stoppen. Dit is zonde als het een waardevolle vriendschap voor jou is.

Dit benadrukt het belang van het realiseren dat schuldgevoel niets anders is dan een oud mechanisme dat ervoor moet zorgen dat we niet worden afgewezen. Vroeger was het belangrijk dat we samen sterk stonden, maar in deze tijd zijn we doorgeschoten naar het punt waarop we te weinig rekening houden met onszelf. Het is eigenlijk veel sterker om je niets aan te trekken van de negatieve reacties van andere mensen.

Als je voortdurend schuldgevoelens ervaart, is de eerste stap om voor jezelf te bedenken in hoeverre dit terecht is. Op dit moment voelt het waarschijnlijk wel terecht, maar de kans is groot dat je vanuit een ander perspectief opeens beseft dat de situatie eigenlijk best wel meeviel. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat iemand je heel streng heeft aangesproken, waardoor je jezelf streng beoordeelt. Als je hierin te ver gaat, leidt dit tot veel stress en andere problemen. In dit soort situaties helpt het om milder naar jezelf te zijn.

Het loslaten van een continu schuldgevoel doe je ten eerste door een gedachte te vinden die ervoor zorgt dat je op een andere manier naar de situatie kijkt. Het tweede punt dat heel belangrijk is, is te realiseren dat je waarschijnlijk alles zwaarder maakt dan hoe andere mensen het ervaren. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat jij je ergens heel schuldig over voelt, terwijl andere mensen daar helemaal niet mee zitten. Vraag jezelf dus af of het terecht is dat je je schuldig voelt en als het mogelijk is, praat erover met andere mensen. De kans is groot dat zij hier niet mee zitten, waardoor het voor jou makkelijker wordt om het schuldgevoel los te laten.

Mocht het zo zijn dat iemand misbruik maakt van jouw schuldgevoel, realiseer je dan dat jij ook belangrijk bent en neem afstand van dit persoon. Het schuldgevoel helpt jou in deze situatie niet, maar werkt juist tegen jou. Het is uiteindelijk belangrijk om altijd voor jezelf te kiezen. Dit betekent niet dat het niet waardevol is om andere mensen te helpen, maar je kunt alleen geven wat je hebt. Geef dus altijd vanuit plezier en niet vanuit schuldgevoel, en je zult merken dat het leven een stuk makkelijker en plezieriger voelt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter