Ik ben te gevoelig vanwege stress

23/06/2023

Ik ben te gevoelig

Ik ben te gevoelig is een lastig probleem die je mogelijk ervaart op momenten van intense stress. Wanneer alles goed gaat, is gevoeligheid geen probleem, omdat je kunt genieten van alle leuke dingen in het leven. Echter, de combinatie van overgevoeligheid en veel negatieve emoties zorgt ervoor dat gevoeligheid een last wordt. Als je je afvraagt hoe je hier het beste mee kunt omgaan, lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik uitleg wat je het beste kunt doen.

Het leven is uitdagend als je te veel voelt

Het is niet duidelijk waarom sommige mensen meer voelen dan anderen. Het kan erfelijk zijn, waarbij iedereen in jouw familie gevoeliger is dan andere families. Andere factoren spelen echter ook een rol, zoals hoe jij de wereld ervaart. Misschien ben je opgegroeid in een omgeving waarin veel dingen misgingen, waardoor je je vaker onzeker voelt over alles wat er om je heen gebeurt. Dit kan ertoe leiden dat je meer alert bent op alles om je heen dan andere mensen.

Vooral wanneer we pijnlijke situaties uit het verleden willen vermijden, worden we in het heden extra oplettend. Dit is met name moeilijk als je een zeer gevoelig persoon bent, omdat je daardoor sneller sterke negatieve emoties ervaart, zelfs bij kleine situaties die eigenlijk wel meevallen. Het probleem “Ik ben te gevoelig” geeft aan dat je je niet in controle voelt over wat er om je heen gebeurt. Gevoelig zijn kan voordelen hebben, omdat je intenser kunt genieten van de mooie aspecten van het leven, maar het kan ook de negatieve kant van het leven versterken.

Voor onrustige gevoelige mensen is het des te belangrijker om alles in hun leven goed op orde te hebben, vanuit de behoefte naar rust en duidelijkheid. Tenzij je van nature al rustig en positief in het leven staat. Als je echter vaak het probleem ervaart “Ik ben te gevoelig”, geeft dit aan dat je waarschijnlijk van nature eerder bezorgd bent over alles wat er om je heen gebeurt, vanuit een negatief perspectief, waardoor je dit als een last bent gaan ervaren. Het is belangrijk om voor jezelf te ontdekken hoe je het beste kunt omgaan met gevoeligheid. Het kan zijn dat je ermee bent geboren, maar het kan ook zijn dat je dit momenteel ervaart doordat je in een zeer zware periode zit.

Hoe komt het dat je meer voelt dan normaal?

Het dagelijkse leven is zwaarder als je last hebt van sterke overgevoeligheid. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat je momenteel zwaarder belast bent dan normaal. Wanneer je vermoeider bent, voel je alles intenser en komt alles harder binnen. Dit duidt er ook op dat overgevoeligheid pas een probleem wordt wanneer je niet goed kunt omgaan met alles wat op je afkomt. Daarnaast is het ook mogelijk dat je als persoon van nature zeer gevoelig bent. Dit varieert echter sterk per persoon; sommige mensen kunnen gemakkelijk in een onrustige omgeving werken, terwijl anderen snel geïrriteerd raken door alles om hen heen.

Stress is een van de redenen waarom je zeer gevoelig kunt worden. Als je bijvoorbeeld een deadline hebt en je voelt veel stress of je deze wel of niet haalt, worden we vaak alerter op alles om ons heen om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Dit betekent dat we onze zintuigen scherper stellen om het overzicht te behouden over alles wat er om ons heen gebeurt. Maar dit is natuurlijk erg zwaar om lang vol te houden, waardoor je na verloop van tijd mogelijk in een burn-out terechtkomt. Vooral als het niet lukt om tot rust te komen en je een constant gevoel van alertheid behoudt, krijg je snel het gevoel dat alles te veel is.

Er is niets mis met gevoeliger zijn, maar het wordt een probleem wanneer je je extreem vermoeid voelt en alles om je heen als te veel ervaart. Als je hier last van hebt, geeft dit twee dingen aan. Ten eerste ben je waarschijnlijk een zeer gevoelig persoon. Ten tweede ervaar je op dat moment de last van een sterke vermoeidheid of een ander probleem, waardoor jouw gevoeligheid tegen je begint te werken. Wanneer je onder druk staat, kunnen er twee dingen gebeuren. Ofwel voel je steeds minder doordat je lichaam zoveel pijn voelt dat het deze pijn begint te onderdrukken, waardoor het bijvoorbeeld moeilijker wordt om je benen te voelen. Ofwel gebeurt het tegenovergestelde, namelijk dat je steeds gevoeliger wordt voor alles wat er om jou heen gebeurd.

Beide zijn mechanismen van het lichaam om ervoor te zorgen dat je beter met de situatie kunt omgaan. In de meeste gevallen is het zo dat als je iets zeer zwaars doet en je steeds vermoeider raakt, alles steeds zwaarder en pijnlijker begint te voelen. Als je hier niet op reageert, compenseert je lichaam dit door de pijn te onderdrukken. Als je jezelf als te gevoelig ervaart, bevind je je waarschijnlijk nog in de fase waarin je kunt ervaren dat je over je eigen grenzen heengaat en je lichaam nog niet begonnen is dit gevoel te onderdrukken. Het is belangrijk om dit signaal serieus te nemen en er iets aan te doen.

Hoe kun je het beste omgaan met overgevoeligheid?

Als je momenteel last hebt van overweldigende gevoelens die allemaal tegelijk op je af lijken te komen en het daardoor moeilijk wordt om je dagelijkse taken zoals werk, huishouden of andere activiteiten uit te voeren, realiseer je dan dat je te maken hebt met een uitdagende combinatie. Namelijk dat je last ervaart van een moeilijk probleem die pijn geeft, gecombineerd met dat je deze pijn sterker ervaart dan andere mensen. Het kan moeilijk zijn om hierover te praten, omdat veel mensen mogelijk denken dat je je aanstelt. Als een van deze mensen de oorzaak is, blijft het belangrijk om toch het gesprek aan te gaan.

Als je geen idee hebt wat de oorzaak is, probeer dan te observeren op welk moment van de dag je het meest last hebt van negatieve gevoelens. Er is een goede kans dat wat je op dat moment doet, deze reactie veroorzaakt. Als je wel een idee hebt van het probleem, probeer dan de mentale kracht te vinden om het probleem aan te pakken. Het nadeel van overgevoelig zijn is dat je pijn probeert te vermijden, maar als dit betekent dat je vast blijft zitten in het probleem, kom je helaas niet verder. Heb je er veel aan als je leert hoe je rustig en comfortabel kunt blijven, zelfs bij negatieve gevoelens. Dit kun je oefenen via yoga, koude douches of meditatie. Oefen met het accepteren van het negatieve gevoel en laat het toe in je leven, zodat het niet de controle overneemt.

Het merendeel van de mensen die in een burn-out terechtkomen, krijgen deze omdat ze een gevoel hebben onderdrukt. Het feit dat je waarneemt dat je nog steeds iets voelt, geeft aan dat je je bewust bent van wat er in jou plaatsvindt, dit maakt het gemakkelijker om een burn-out te voorkomen. Als je een gevoelig persoon bent, maak dan gebruik van dit bewustzijn door nauwkeuriger waar te nemen wat er bij jou plaatsvindt en wat je precies nodig hebt om je gelukkig te voelen.

Gevoelig zijn is niet altijd een nadeel, maar het vereist wel meer discipline om te oefenen in het omgaan met je eigen gevoelens. Maak gebruik van de voordelen om de nadelen te overwinnen, en je zult merken dat dit je in staat stelt om het grootste deel van de tijd gelukkig door te brengen. Op een manier die je sterker ervaart dan andere mensen. Wees niet te streng voor jezelf, maar ontdek juist hoe je jouw gevoeligheid kunt gebruiken als je meest waardevolle karaktereigenschap.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter