Weinig behoefte aan sociale contacten

25/06/2023

weinig behoefte aan sociale contacten

Weinig behoefte aan sociaal contact is een indicatie dat er iets niet lekker loopt in jouw leven. Het kan zijn dat je met de verkeerde mensen omgaat, waardoor je steeds minder zin krijgt om nog met hen af te spreken. Of het kan zijn dat het niet goed met jou gaat, waardoor je steeds vaker moe en slecht voelt en niet de energie ervaart om met andere mensen af te spreken. In beide gevallen is er dus iets aan de hand wat niet lekker loopt. Dit maakt het belangrijk om te ontdekken wat er nou precies plaatsvindt en wat jij hieraan kan doen. Vraag je dus af wat het over jou zegt dat je weinig behoefte hebt aan sociaal contact. Lees dan mijn nieuwste artikel dat jou hier antwoord op kan geven…

Hoeveel sociaal contact is normaal?

Goede vrienden en een fijne familie kunnen zeker veel steun geven, wat ervoor zorgt dat je je een stuk gelukkiger voelt in het leven. Maar dit neemt niet weg dat iedereen anders is als het gaat om de behoefte naar sociaal contact. Sommige mensen zijn extravert en vinden het leuk om elke dag zoveel mogelijk af te spreken, terwijl andere mensen introvert zijn en juist veel behoefte hebben om vaak alleen te zijn. Dit geeft aan dat er geen standaard is voor hoeveel sociaal contact normaal is om je goed te voelen.

Het is veel belangrijker om voor jezelf waar te nemen waar jouw behoefte ligt. Het is goed mogelijk dat er periodes zijn waarin je behoefte hebt aan meer sociaal contact dan normaal, maar er kunnen ook momenten zijn waarop je behoefte hebt aan minder. Als dit goed voor jou voelt, is hier niets mis mee. Het wordt pas een probleem als je om de verkeerde redenen sociaal contact vermijdt.

Als je bijvoorbeeld vaak moe bent en daardoor geen zin hebt om iets sociaals te ondernemen, maar tegelijkertijd wel een gevoel van eenzaamheid ervaart. Kan dit een vervelend probleem veroorzaken doordat je niet de energie voelt om sociaal actief te zijn, maar tegelijkertijd wel de last ervaart van een vervelend gevoel van eenzaamheid.

Als jij dus de behoefte voelt voor minder sociaal contact, is het erg belangrijk om voor jezelf waar te nemen of je dit doet om de juiste redenen. Misschien ben jij iemand die geen behoefte heeft om heel veel af te spreken en heb je een paar vrienden met wie je nog praat. Als dit voor jou voldoende is, dan is er niets aan de hand! Het wordt pas een probleem als je jezelf helemaal isoleert en hierdoor mogelijk steeds meer moeite krijgt om met mensen om te gaan, omdat je sociale vaardigheden verminderen. Je onrustig kan voelen als je weer contact onderneemt met andere mensen.

Het nadeel van stress, vermoeidheid of andere negatieve klachten is dat dit ervoor zorgt dat alles wat we doen al snel te veel voelt en we het liefst zoveel mogelijk willen uitrusten. Hierdoor valt sociaal contact vaak weg, omdat je er de energie niet voor voelt. Maar dit is zonde, want sociaal contact kan juist iets zijn wat ervoor zorgt dat je je beter voelt, omdat je iets leuks onderneemt met vrienden.

Wat het aangeeft als je behoefte hebt aan minder sociaal contact

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de behoefte aan sociaal contact afneemt. Maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer, namelijk dat er op dit moment iets plaatsvindt wat ervoor zorgt dat sociaal contact te zwaar voelt en je het daarom liever vermijdt. Dit maakt het belangrijk om voor jezelf te ontdekken wat er nou precies is veranderd. In het geval dat je hiervoor wel leuk vond om met mensen af te spreken, maar nu niet meer. Is er duidelijk iets in de loop der tijd veranderd.

Het is niet erg om een periode wat minder afspraken te hebben en meer tijd voor jezelf te nemen. Maar als dit te lang blijft duren en je merkt dat je steeds opnieuw afspraken blijft afzeggen omdat je de energie niet voelt om te gaan, dan is dit een duidelijke indicatie dat er iets aan de hand is wat niet goed zit. Is het belangrijk om hier iets aan te doen.

Sociaal contact hoort een plezier te zijn, geen last. Als jij dus minder behoefte hebt aan sociale contacten, is het belangrijk om je af te vragen hoe goed de vriendschappen zijn. Misschien ga je om met mensen die je niet zo aardig vindt, maar je bent deze vriendschap begonnen omdat je niet alleen wilt zijn. Nu merk je dat je hen helemaal niet aardig vindt. Dan kan dit zeker een reden zijn waarom je behoefte hebt aan minder contact met deze vrienden. Omdat je niet uit deze vriendschap krijgt wat je zoekt.

Dit maakt het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen: hoeveel raakvlakken heb ik met mijn vrienden? Hoe goed voel ik mij begrepen door mijn vrienden? In hoeverre kan ik mezelf zijn bij deze vrienden? Als je merkt dat je bij de meeste antwoorden op deze vragen een erg negatief antwoord krijgt, is er een goede kans dat je met de verkeerde mensen omgaat en is het waardevoller om andere mensen te ontmoeten.

Het kan ook zo zijn dat je hele leuke vrienden hebt, maar dat je zo moe voelt dat je daardoor geen zin hebt in sociaal contact. Het is belangrijk om vast te stellen of je jouw vrienden oprecht niet leuk vindt omdat ze niet bij jou passen, of dat het niet goed met jou gaat, hierdoor vind je ze niet leuk. Dit is een groot verschil. In het ene geval kun je beter stoppen met afspreken met deze vrienden, terwijl in het andere geval beter is om eerst goed voor jezelf te zorgen zodat je je beter uitgerust voelt.

Waar je zeker op moet letten als je behoefte afneemt voor sociaal contact

De behoefte aan minder sociaal contact is een indicatie dat het niet goed met jou gaat. Het kan zijn dat je met negatieve mensen omgaat waarvan je denkt dat ze jouw vrienden zijn, maar je wordt er alleen maar negatief van. Of je ervaart op dit moment heel veel stress, depressie, vermoeidheid of een andere negatieve klacht, waardoor het omgaan met andere mensen zwaarder wordt en het niet meer voelt als een plezier, maar als een last. Het nadeel is dat deze twee problemen erg op elkaar kunnen lijken, waardoor het moeilijk wordt om te bepalen waar je precies last van hebt en wat je het beste kunt doen.

Het eerste wat je dus wilt bepalen is hoe jouw vrienden met jou omgaan. Zijn ze begripvol en heb je het idee dat je jezelf kunt zijn bij hen? Of heb je het idee dat je steeds jezelf moet verbergen om nare opmerkingen van je vrienden te voorkomen? Niemand is perfect, maar je merkt snel genoeg of je je bij mensen op je gemak voelt of dat er iets niet klopt. Als je minder behoefte hebt aan sociaal contact met je huidige vrienden omdat ze niet goed bij jou passen, dan is dat een duidelijk signaal dat het tijd wordt om deze vrienden los te laten en op zoek te gaan naar mensen die beter bij jou passen.

Als jouw behoefte naar sociaal contact afneemt omdat je merkt dat je altijd erg moe bent of een ander negatief gevoel ervaart, dan is het belangrijk om dit als een signaal te zien dat het niet goed met jou gaat en dat het tijd wordt om aan jezelf te werken. Het kan lastig zijn als je niet weet wat dit probleem veroorzaakt, omdat er veel mogelijkheden zijn waardoor je je slechter voelt dan normaal. Het is mogelijk dat je te veel verantwoordelijkheden hebt en daardoor veel stress ervaart, of dat je mogelijk een bepaalde ziekte hebt opgelopen die ervoor zorgt dat je nu minder energie voelt.

Wat de reden ook mag, in de meeste gevallen is het te ontdekken door voor jezelf te bepalen wanneer de laatste keer was dat je je goed voelde. Vervolgens te bedenken wat er in de tussentijd is gebeurd waardoor je je slechter bent gaan voelen. Wanneer was de eerste keer dat je merkte dat je behoefte aan sociaal contact achteruitging? Wat was de reden hiervoor? Wat heeft er mogelijk plaatsgevonden waardoor dit is ontstaan?

Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, komt er in de meeste gevallen een waardevol oplossing naar boven die jou helpt om je weer goed te voelen. Je zult zien dat als je terugkijkt naar waar het fout ging, ontdek wat er nu precies is gebeurd waardoor je slecht voelde. Dit makkelijk is aan te passen door te stoppen met wat dit gevoel heeft veroorzaakt. Je zal zien dat als dit is gelukt, je behoefte aan sociaal contact weer terugkomt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter