Als leven overleven wordt

25/06/2023

als leven overleven wordt

Als het leven overleven wordt, wordt alles wat leuk begon een last. Normaal gesproken zou je voor jezelf kiezen en doen wat goed voelt. Maar op het moment dat het leven een kwestie van overleven wordt, betekent dit dat je iets aan het doen bent wat je een hogere prioriteit hebt gegeven dan je eigen gezondheid. Dit kan komen door een te groot verantwoordelijkheidsgevoel of druk van andere mensen, waardoor je gedwongen voelt harder te werken dan je aankan. En elke dag voelt als een strijd om te overleven, in de hoop dat het uiteindelijk rustiger wordt. Helaas is dit vaak niet het geval. Als elke dag voor jou aanvoelt alsof je aan het overleven bent, raad ik je aan om mijn nieuwste artikel te lezen over wat je hier het beste aan kunt doen.

Hoeveel geluk is normaal in het leven?

Het leven kan af en toe erg zwaar zijn, maar als het voelt alsof je constant aan het overleven bent, ben je waarschijnlijk te ver gegaan. Misschien werk je te hard, verwacht je te veel van jezelf of zorg je niet goed genoeg voor je eigen gezondheid. Vooral als je te streng bent voor jezelf, ga je vaak te ver. Het is belangrijk om te realiseren dat als het leven aanvoelt alsof je elke dag moet overleven, je niet meer op een manier leeft die bij jou past. In plaats daarvan heb je een manier van leven aangenomen om een bepaald doel te bereiken.

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je hebt besloten om elke dag te gaan sporten. Na een paar maanden merk je echter dat je lichaam geblesseerd raakt en dat je niet verder kunt, dat je waarschijnlijk te veel van jezelf hebt gevraagd. Hetzelfde geldt voor werk en andere doelen waar je hoge verwachtingen van hebt. Uiteindelijk ben jij degene die beslist wat je wel en niet wilt doen in het leven. Maar als het leven een strijd wordt om te overleven, betekent dit dat je niet meer de vrijheid voelt om te doen wat goed voor jou voelt. Omdat iets anders een hogere prioriteit heeft en absoluut moet worden bereikt.

Het is heel normaal dat er in jouw leven leuke, maar ook zware periodes zijn die elkaar afwisselen. Want zonder plezier is er ook geen pijn. Stel dat je bijvoorbeeld hele leuke ouders hebt, dan is het extra pijnlijk op het moment dat ze er niet meer zijn. Dit geeft aan dat alles wat plezier geeft in het leven uiteindelijk leidt tot een pijnlijk moment als het weer weg is. Dit betekent dat het onmogelijk is om altijd gelukkig te zijn. Er is niets mis mee als je af en toe jezelf uitdaagt om ergens harder voor te werken dan normaal, zolang je maar niet te ver hierin doorgaat.

Het is moeilijk om te bepalen wat nu verstandig is en wat niet. Want als je helemaal niets doet, kom je natuurlijk nergens uit. Maar als je te veel van jezelf verwacht, raak je uiteindelijk uitgeput. Als mens genieten we het meest van wat we in het leven weten te bereiken waar we trots op kunnen zijn. Deze passie kan echter tegen jezelf werken als je helemaal uitput raakt, waardoor het voelt alsof je elke dag probeert te overleven.

Dit geeft aan dat het dus tijd om voor jezelf te beslissen in hoeverre het zin heeft om hiermee door te gaan. Dit betekent niet dat je moet stoppen met jouw grootste passie, maar dat het waarschijnlijk verstandiger is om het op een andere manier aan te pakken. In de meeste gevallen verdwijnt je passie doordat het een last begint te worden. Voelt je eerder gevangen in je eigen project dan dat het jou een gevoel van vrijheid geeft.

Geluk vind je vaak op een manier die je niet zou verwachten

Veel mensen zijn op zoek naar wat hen gelukkig maakt. Helaas kan dit sterk variëren per persoon. Voor sommige mensen is stabiliteit en rust erg belangrijk, en genieten ze juist van routine en zekerheid. Terwijl andere mensen juist meer behoefte hebben aan uitdagingen en avontuur. In de meeste gevallen ligt onze behoefte ergens tussenin, waarbij we af en toe behoefte hebben aan rust en andere momenten behoefte hebben aan een uitdaging.

Dit kan het moeilijk maken om te bepalen wat jij nodig hebt om je gelukkig te voelen, omdat dit per dag kan verschillen. Niemand vindt het immers leuk om zich te vervelen, omdat alles wat je doet erg saai is. Maar op het moment dat er zoveel op je afkomt en je alleen nog maar bezig bent met alles oplossen, voelt het alsof je alleen nog maar bezig bent met overleven.

Vaak maken mensen die op zoek zijn naar geluk een plan en hopen ze dat dit hen geeft wat ze zoeken. In het begin lijkt dit misschien goed te werken, maar op het moment dat het misgaat, ben je bang om het kwijt te raken en doe je er alles aan om de situatie te redden. Vooral in dit soort gevallen maken we de keuze om harder ons best te doen dan we aankunnen, in de hoop dat dit de problemen oplost en we daarna weer tot rust kunnen komen. Maar in de meeste gevallen gebeurt juist het tegenovergestelde: de stress wordt groter en het wordt steeds lastiger om een oplossing te vinden. Dit zorgt ervoor dat je langere tijd stress ervaart, wat uiteindelijk kan leiden tot een burn-out waarbij je gedwongen wordt om te stoppen.

Dit maakt het belangrijk om te realiseren dat er een evenwicht is tussen het bereiken van doelen die jou gelukkig maken en goed voor jezelf zorgen. In de meeste gevallen wordt wat ons gelukkig maakt tegelijkertijd ook onze last, omdat we bang worden om het kwijt te raken. Alles wat jou gelukkig maakt, is leuk als het goed gaat, maar wordt een last tijdens moeilijke periodes.

Dit maakt het belangrijk om te durven loslaten wat jou gelukkig maakt. Geniet van wat je hebt, maar wees niet afhankelijk daarvan voor jouw geluk. Het bijzondere is namelijk dat alles wat je loslaat, naar je toe komt. Stel dat je bijvoorbeeld een leuke relatie hebt, maar je bent bang om je partner kwijt te raken. Als gevolg daarvan leg je te veel druk op de relatie, waardoor deze steeds slechter verloopt. Dan zal je zien dat als je de druk verlaagt, door alles los te laten, jullie weer op een leuke manier bij elkaar komen.

Dit is het nadeel van “Als leven overleven word”. Je geniet niet meer van wat je hebt en legt waarschijnlijk te veel druk op andere mensen, waardoor je hen verliest. Uiteindelijk vind je geluk door los te laten en niet door krampachtig ergens aan vast te houden.

Hoe stop je met overleven en begin je weer met een gelukkig leven?

Als het voelt alsof je aan het overleven bent, geeft dat aan dat je te ver bent gegaan met iets wat jou te veel energie kost. Waarschijnlijk heb je iets belangrijker gemaakt dan je eigen gezondheid. Het is belangrijk om het evenwicht te vinden tussen kiezen voor jezelf en de oorzaak die ervoor zorgt dat je aan het overleven bent.

Als je iets doet wat voor jou heel belangrijk is en elke dag aanvoelt als overleven, hoef je hier niet meteen mee te stoppen. Maar het is wel belangrijk om een paar stappen terug te nemen. Vooral als je op dit moment iets doet wat jou vroeger veel plezier gaf, maar nu uitputtend voelt, kan rustiger aan doen je weer plezier geven. Dit is lastig als je veel verantwoordelijkheid voelt en denkt dat jij de enige bent die dit kan doen.

Stel dat je bijvoorbeeld verantwoordelijk bent voor het leiden van een vereniging en het lijkt alsof jij de enige bent die zich hier voor inzet. Als jij stopt, dat alles dan meteen helemaal stopt. Dan voelt het snel alsof je alleen staat in deze moeilijke situatie, maar is dat echt zo, of heb je dat bedacht? Het is zeer waarschijnlijk dat als je ergens mee stopt, andere mensen het van jou overnemen, ze doen dit niet omdat ze ervan uitgaan dat jij alles doet.

Soms is het sterker om ergens mee te stoppen en te kijken hoe anderen mensen daarop reageren. Durf hulp te vragen. Als hulp niet wordt gegeven, durf dan de keuze te maken om het rustiger aan te doen. Hierdoor zullen anderen wel moeten helpen, vooral als zij ook vinden dat de vereniging moet blijven bestaan. Dit voorbeeld gaat over een vereniging, maar hetzelfde principe geldt ook voor werk, familie en andere vergelijkbare situaties.

Als elke dag zwaar is en het voelt alsof je aan het overleven bent en niet meer aan het leven, zie dit dan als een duidelijk signaal dat je te ver bent gegaan met iets wat dit heeft veroorzaakt. Misschien voel je je te verantwoordelijk, word je te veel onder druk gezet door je werkgever of werk je samen met mensen die altijd op jou wachten om iets te ondernemen. In al deze gevallen is het belangrijk om eerst vast te stellen hoeveel je bereid bent te geven tot een niveau dat nog goed voelt.

Wees duidelijk naar anderen toe dat je niet verder gaat dan dat. Als zij meer verwachten, moet het voortaan van hun kant komen. Vraag eerder om hulp, geef duidelijk aan waar jouw grens ligt, plan vaker rustmomenten in je agenda of maak duidelijke keuzes in hoeverre het nog de moeite waard is om verder te gaan met iets wat jouw leven alleen maar zwaarder maakt.

Het nadeel is namelijk dat vaak datgene wat ons vroeger plezier gaf, maar nu niet meer, in de meeste gevallen niet meer terugkomt. Wees eerlijk tegen jezelf: heeft het zin om hiermee door te gaan omdat het toch wel plezier geeft, of is deze tijd toch echt voorbij? Dit zijn moeilijke keuzes, maar ze zijn belangrijk. Durf keuzes te maken en je zult zien dat je je na afloop veel beter voelt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter