Je ongelukkig voelen zonder reden, geeft aan dat alles in je leven eigenlijk heel goed gaat, maar je kunt er niet van genieten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat je te hoge verwachtingen hebt over hoe gelukkig je zou moeten zijn in het leven. Of misschien heb je te vaak iets gedaan dat je gelukkig maakte, waardoor je eraan gewend bent geraakt en het niet langer hetzelfde gevoel geeft als vroeger. Ervaar je dus het probleem dat je vaak zonder reden ongelukkig bent, lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik uitleg wat de mogelijke redenen kunnen zijn waarom je je ongelukkig voelt…
Hoeveel geluk is normaal in je leven?
Wat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt, kan sterk verschillen per persoon. Sommige mensen voelen zich al een stuk beter als ze gaan hardlopen in het bos, terwijl anderen er niet aan moeten denken om van de bank af te komen. Dit maakt het lastig om te ontdekken wat jou gelukkig maakt, omdat dit iets is wat niemand jou kan vertellen. Je kunt dit alleen ontdekken door zoveel mogelijk dingen uit te proberen. Door veel uit te proberen, merk je vanzelf waar jij enthousiast van wordt. Vaak ontdek je per toeval iets wat je heel leuk vindt, wat je niet vanzelf had verwacht.
Voel je je vaak ongelukkig zonder dat er een duidelijke reden is waarom je dit zo ervaart? Dan kan het zeker helpen om vaker leuke dingen te doen. Meestal is dit echter niet voldoende omdat we te hoge verwachtingen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je verwacht dat alles in het leven altijd leuk moet zijn, helaas is dat vaak niet zo. Hierdoor voel je je vaak teleurgesteld door deze verwachting. Het is niet realistisch om deze verwachting te hebben, maar we krijgen deze vaak doordat we kijken naar het leven van andere mensen, waarvan het lijkt alsof zij dit wel hebben. Waarschijnlijk, als je er echt achter komt hoe hun leven is, zal je ontdekken dat ook hun leven niet altijd gelukkig is, maar dit zie je niet, waardoor het wel zo lijkt te zijn.
Het is heel normaal dat er leuke dingen plaatsvinden in je leven, maar ook heel veel tegenslagen. En juist vaak zijn het de tegenslagen waar je het meest van leert en na afloop het meest trots op jezelf bent dat je deze hebt overwonnen. Dit geeft aan dat het soms juist de tegenslagen zijn die het leven waardevol maken. Pas als je het opgeeft voel je ongelukkig vanwege sterke gevoelens zoals afwijzing, teleurstelling of tekortkoming. Hierdoor voel je niet meer de motivatie om nog iets moois van het leven te maken.
Als jij dus vaak ongelukkig voelt zonder reden, dan zou het mogelijk kunnen zijn dat je ongelukkig voelt omdat je het hebt opgegeven om nog iets te ondernemen wat jou gelukkig maakt, vanuit de verwachting dat het toch geen zin heeft omdat het hiervoor ook nooit heeft gewerkt. Dit maakt het belangrijk om stil te staan bij de vraag: in hoeverre ben ik bereid om iets te doen wat mij gelukkig maakt, ook al is de kans groot dat het faalt?
Plezier alleen is niet voldoende om je gelukkig te voelen
De grootste fout die we maken, is te denken dat alleen plezier leidt tot een gelukkig leven. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat geluk relatief is. Stel je bijvoorbeeld voor dat je de hele dag door de woestijn loopt zonder water, en aan het einde van de dag wordt je een glas water aangeboden. Dit glas water smaakt dan fantastisch en maakt je erg gelukkig. Maar als je de hele dag al water hebt gedronken op je werk en ‘s avonds in een café een cola wilt bestellen, maar ze hebben alleen water, dan maakt water je in dit geval ongelukkig. Dit laat zien dat water je niet per se gelukkig of ongelukkig maakt, maar dat de beschikbaarheid ervan bepaalt hoe gelukkig je je voelt.
Als je dus iets hebt in je leven dat je gelukkig maakt en je hebt er overvloedig toegang toe, dan zul je na verloop van tijd merken dat het geluksgevoel steeds meer afneemt omdat je het als normaal begint te beschouwen. Pas wanneer je ermee stopt en het na een lange periode opnieuw ervaart, geeft het weer een gevoel van geluk. Dit toont aan dat je alleen gelukkig kunt voelen als er iets tegenover staat. Een vakantie is bijvoorbeeld alleen fijn als je daarvoor heel hard hebt gewerkt. Of langer in bed blijven liggen is alleen fijn als je heel moe bent omdat je de vorige dag druk bezig bent geweest. Voedsel smaakt beter als je de hele dag niet hebt gegeten. Zoals eerder vermeld in het voorbeeld, water smaakt beter als je de hele dag niet hebt gedronken.
Dit betekent dat als je je zonder reden ongelukkig voelt, het goed mogelijk is dat je elke dag iets doet wat je gelukkig maakt, maar waar je zo aan gewend bent geraakt dat het geen gevoel van geluk meer geeft. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om een goede balans te hebben tussen dingen die je leuk vindt en dingen die je minder leuk vindt. Hoe vaker je iets doet wat je niet leuk vindt, des te meer je geniet van iets wat je wel leuk vindt. Daarom, hoe vreemd het ook klinkt, soms voel je gelukkiger door vaker iets te doen wat je niet leuk vindt, waardoor alles wat je plezier geeft relatief leuker wordt dan hoe je het momenteel ervaart.
Als je je vaak ongelukkig voelt zonder reden, kan dit komen doordat je te weinig uitdagende activiteiten onderneemt in het leven. Een van de redenen waarom sport mensen vaak gelukkiger maakt, is omdat de meeste mensen sport zwaar vinden, na afloop ervaren ze een gelukkig gevoel. Het lichaam produceert namelijk het meeste gelukshormoon op het moment dat je iets doet wat zwaar is. Hierbij is het belangrijk dat je je lichaam niet beschadigt, maar wel iets doet wat je uitdaagt.
Een simpel voorbeeld hiervan is yoga, waarbij je een oncomfortabele houding aanneemt en oefent om comfortabel te blijven. Door dit te doen, oefen je jezelf in het comfortabel zijn gedurende een langere periode dan je normaal gesproken zou kunnen. Hierdoor krijgt je lichaam meer tijd om gelukshormonen aan te maken, wat na verloop van tijd voor een beter gevoel zorgt.
Dit kan met yoga, maar er zijn ook veel andere voorbeelden die kunnen werken, zoals een koude douche, sporten, sauna of meditatie. Soms voel je je juist het meest gelukkigst door dingen te doen die je niet leuk vindt, dit geeft geen plezier op het moment dat je het doet, alles wat je daarna doet voelt zoveel beter.
Hoe ontdek je de reden waarom je je ongelukkig voelt?
Het nadeel van ongelukkig zijn is dat het een oordeel is dat vanuit jezelf komt. Dit maakt het lastig om te beoordelen wat je nodig hebt om je weer gelukkig te voelen, omdat dit per persoon sterk kan verschillen. Het is goed mogelijk dat als andere mensen jouw leven zouden hebben, zij het als een goed leven zouden beschouwen waar ze gelukkig mee zouden zijn. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te evalueren of je leven echt zo slecht is, of dat je dit zo beoordeelt omdat je meer verwacht dan wat je op dit moment hebt.
Normaal gesproken voel je je ongelukkig omdat er iets plaatsvindt dat dit gevoel veroorzaakt. Bijvoorbeeld, als een van je ouders overlijdt, voel je je daardoor ongelukkig. Dit geeft aan dat als je op dit moment zonder reden ongelukkig voelt en dit gevoel al lange tijd ervaart, het waarschijnlijk niet wordt veroorzaakt door een specifieke gebeurtenis, maar eerder door een tekort aan nieuwe uitdagingen. Dit betekent dat het gevoel kan ontstaan doordat je elke dag hetzelfde doet en hieraan zo gewend bent geraakt dat het geen plezier meer geeft. Of dat je te weinig uitdagende dingen onderneemt, waardoor alles wat vroeger leuk was, nu relatief weinig voldoening geeft.
Alles in het leven geeft je zoveel geluk in vergelijking met het tekort dat je ervaart. Dit betekent dat als je op zoek bent naar de reden waarom je je ongelukkig voelt, het soms beter is om niet te zoeken naar iets wat je leuk vindt, maar juist naar het tegenovergestelde, zodat alles wat je nu wel leuk vindt waardevoller aanvoelt.
Stel dat je elke dag met vrienden afspreekt, dan kan dit na verloop van tijd erg vermoeiend aanvoelen en kun je juist behoefte hebben aan tijd voor jezelf. Door minder vaak af te spreken, zul je merken dat je je vrienden gaat missen en dat het je plezier geeft om ze weer te zien. Dit toont aan dat juist door iets minder te doen, alles waardevoller aanvoelt en meer geluk geeft dan wanneer je er te veel van neemt.
Het nadeel van geluk is dat wanneer we hebben ontdekt wat ons gelukkig maakt, we vaak meer en meer willen hebben. Dit kan er echter toe leiden dat we eraan wennen en het gevoel uiteindelijk verdwijnt. Het klinkt tegenstrijdig, maar soms is het beter om het tegenovergestelde te doen van wat je graag wilt. Stel dat je bijvoorbeeld elke dag naar een restaurant zou gaan, dan zou dit geen bijzondere gelegenheid meer zijn. Maar als je eens per maand naar een restaurant gaat, voelt het wel speciaal.
Dit geeft aan dat als je je zonder reden ongelukkig voelt, het beste wat je kunt doen is een stap terug nemen van alles waarvan je verwacht dat dit je gelukkig maakt. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar probeer het eens, en wellicht zorgt het voor een oplossing om je vaker gelukkig te voelen.
geen reactie