“Ik voel me ongezien” is een probleem dat vaak ontstaat doordat alles wat je doet als vanzelfsprekend wordt genomen, waardoor je het idee krijgt dat jouw hulp niet wordt gewaardeerd. Doordat er geen bevestiging wordt gegeven door de ander dat hij of zij het fijn vindt dat jij hen helpt. Een andere mogelijkheid is dat een ander persoon steeds over jouw grens heengaan vanuit de verwachting dat jij dat niet erg vindt, terwijl je hier toch last van ervaart en je hierdoor niet gezien voelt door de ander. Ervaar jij het probleem “ik voel me ongezien”? Dan kan het volgende artikel jou goed helpen bij het vinden van de oplossing…
Waarom nemen mensen jou als vanzelfsprekend?
Er zijn verschillende redenen waarom je je niet gezien kunt voelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een rustig persoon bent die niet veel opvalt in een groep, waardoor je het gevoel hebt dat je er wel bent maar niet echt deelneemt. Of als je aangeeft dat iets niet naar jouw wens is en dit niet duidelijk genoeg overkomt, dan krijg je natuurlijk ook het gevoel dat jouw behoeften niet gezien worden door andere.
Dit geeft aan dat er communicatieproblemen is ontstaan als je je ongezien voelt. Door dit probleem krijg je de indruk dat anderen jou niet meer zien voor wie je bent en wat je nodig hebt. Ze vinden het vanzelfsprekend om op een bepaalde manier met jou om te gaan, zonder zich af te vragen wat jij nodig hebt.
Het is vervelend als je veel moeite doet om anderen te helpen, maar op het moment dat je zelf hulp nodig hebt, hebben ze nooit tijd. Dit geeft het gevoel dat alles altijd maar van één kant komt, namelijk van jouw kant, en nooit van de ander.
Vooral als mensen geen waardering uiten voor jouw hulp, geeft dit het gevoel dat het vanzelfsprekend wordt gevonden dat jij altijd voor hen klaarstaat. Wanneer je je erg ongezien voelt omdat je niet de waardering voelt van anderen voor jouw hulp, dan geeft dit aan dat je iets doet voor anderen waarvan je waarschijnlijk een bepaalde reactie verwacht die niet wordt gegeven. Hierdoor voel je je teleurgesteld over de reactie van de ander.
Bijvoorbeeld, het kan gebeuren dat je vroeger een vriend hielp met het huishouden en dat hij/zij erg blij was dat je dit deed omdat hij/zij het toen erg zwaar had. Na verloop van tijd wordt het echter zo normaal gevonden dat je dit doet, dat het nu als vanzelfsprekend wordt gezien en je totaal niet meer wordt gewaardeerd.
Het nadeel van een routine die je met anderen opbouwt, is dat deze steeds vanzelfsprekender wordt. Als je iemand één keer een cadeau geeft, is het een leuke verrassing en uiten mensen veel waardering. Maar als je iemand elke dag een cadeau geeft, wordt het vanzelfsprekend en wordt er niets meer over gezegd omdat het als normaal wordt beschouwd. Dit geeft aan dat hoe vaker je iets doet voor iemand anders, hoe meer het als normaal wordt beschouwd en er geen waardering meer wordt uitgesproken, of mensen zelfs geïrriteerd raken als je ermee stopt.
In de meeste gevallen voel je je niet gezien omdat je te veel in een bepaalde routine terecht bent gekomen, waarbij het als normaal wordt beschouwd dat mensen iets van jou kunnen verwachten zonder iets terug te geven. Of ze gaan op een manier met jou om die hen het beste uitkomt, in de verwachting dat jij er geen last van hebt, terwijl je dat wel hebt.
Vaak voel je je ongezien omdat je je ergens aan stoort, teleurgesteld bent of te weinig waardering krijgt voor wat je doet. Dit geeft aan dat er een behoefte is vanuit jouw kant om te ontvangen wat je graag wilt, maar dit gebeurt steeds niet, waardoor je deze negatieve gevoelens ervaart.
Gevoel van te weinig bevestiging
Als mens vinden we het belangrijk dat we goed in een groep liggen. Dit maakt het belangrijk dat we veel bevestiging krijgen van andere mensen. Doordat bijvoorbeeld je werkgever aangeeft dat je een project goed hebt uitgevoerd, dat je partner aangeeft dat ze van je houdt, of dat iemand waardeert dat je hen hebt geholpen.
Dit geeft aan dat we altijd verwachtingen hebben over hoe andere mensen reageren op het moment dat we iets hebben gedaan voor hen. Het is leuk als iets goed is verlopen waar je trots op bent, maar het is nog veel leuker om dit met andere mensen te delen. Dit geeft aan hoe belangrijk we het vinden dat andere mensen ons bevestigen op iets waar we zelf heel trots op zijn.
Plezier is altijd veel leuker als je het met andere mensen kunt delen. Het leven kan namelijk heel eenzaam voelen als je veel doelen weet te behalen waar je trots op bent, maar je hebt niemand om dit mee te delen. Hierdoor voelt jouw prestatie als ongezien en niet erkend.
Stel je bijvoorbeeld voor dat je veel kilo’s bent afgevallen met een dieet en niemand zegt er iets over, dan voelt het alsof jouw prestatie voor niets is geweest. Natuurlijk is het een mooie prestatie omdat het ervoor zorgt dat je nu een gezond lichaam hebt. Maar zoals je ziet in het voorbeeld, is dit niet voldoende en vinden we het toch belangrijk dat ook andere mensen ons bevestigen en laten weten dat we goed bezig zijn.
Sterker nog, als iemand zou zeggen dat je er juist dikker uitziet, kan dat ervoor zorgen dat je snel het gevoel hebt dat je het voor niets hebt gedaan. Om deze reden is het belangrijk om bij een doel voor jezelf na te gaan in hoeverre je dit doet voor jezelf of voor andere mensen. Je zult niet de eerste zijn die graag meer waardering en bevestiging van andere mensen wil ontvangen en om deze reden dingen gaat doen die je eigenlijk niet leuk vindt, maar die je wel een goed gevoel geven omdat de waardering van andere mensen je gelukkig maakt.
Het allerbeste wat je kunt doen, is leven vanuit jezelf. Dit betekent dat je steeds opnieuw aanvoelt wat voor jou op dit moment de beste keuze is waar jij je het meest gelukkig bij voelt. Helaas doen we dit vaak niet omdat we de druk voelen dat we bijvoorbeeld geld moeten verdienen en daardoor dingen moeten doen die we niet leuk vinden, maar het is nu eenmaal zo. Of we hebben een sterk schuldgevoel dat we andere mensen niet in de steek mogen laten en dat we daarom altijd voor hen klaar moeten staan, zelfs als het ten koste gaat van onszelf. Dit leidt uiteindelijk tot veel stress, depressie en andere negatieve gevoelens die het leven zwaar maken.
Het nadeel is dat veel mensen in Nederland niet gelukkig zijn omdat er zoveel van ons wordt verwacht. Je kunt ervoor kiezen om hierin mee te gaan of om het compleet los te laten. Maar het loslaten van deze verwachtingen is erg moeilijk. Het is lastig om nee te zeggen en voor jezelf op te komen tegenover je werkgever, partner of vrienden die inspelen op jouw schuldgevoel.
Vooral als je in een routine terecht bent gekomen die niet voor jou werkt, is het een heel lastig gesprek om aan te geven dat dit voor jou niet langer werkt en dat je het voortaan anders wilt gaan doen. Het zal natuurlijk altijd worden bevochten door de andere partij, waarbij er wordt ingespeeld op de verwachting dat het heel normaal is dat je dit doet en dat er iets mis is met jou als je hiermee wilt stoppen. Het is juist door in te zien dat het maar een spel is dat door hen wordt gespeeld, dat het makkelijker wordt om nee te zeggen.
Wat je het beste kunt doen als je je ongezien voelt
Voel je je vaak ongezien en leidt dit tot veel klachten voor je eigen mentale gezondheid of problemen met andere mensen? Dan is het belangrijk om de keuze te maken om hier iets aan te gaan doen. Vaak voel je je ongezien omdat je al te lang vastzit in een bepaalde routine met iemand anders die geen rekening houdt met jou.
Hoe vaker je iets herhaalt met elkaar, hoe normaler het wordt gevonden, hoe meer de frustratie opbouwt over de situatie. In de meeste gevallen zijn we erg tolerant ten opzichte van andere mensen en laten we het vaak gaan als we ons ergens aan storen. Maar wanneer een situatie steeds erger wordt, is het echt tijd om er iets aan te doen. We denken vaak dat het vanzelf wel overgaat, maar helaas is dit niet altijd het geval. Daarom is het belangrijk om als eerste stap eerlijk tegenover jezelf te zijn en te erkennen dat het tijd is voor verandering.
Tegelijkertijd is het ook belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je precies nodig hebt om je gezien te voelen. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Dus wat heb jij nodig? Zou je graag willen dat mensen vaker met woorden aangeven dat ze waarderen wat je doet? Of zou je graag willen dat mensen vaker het initiatief nemen? Of zou je graag willen dat mensen vaker jou helpen met een probleem?
Het nadeel is vaak dat als je niets vraagt, mensen ervan uitgaan dat je geen hulp nodig hebt, terwijl het voor jou duidelijk is dat je hier behoefte aan hebt. Daarom, hoe duidelijk jouw behoeften soms ook lijken te zijn, voor andere mensen is dit niet altijd hetzelfde. Dit maakt het belangrijk om vaker vanuit het perspectief van anderen te kijken hoe jij op hen overkomt.
Het nadeel is namelijk vaak dat iedereen op elkaar zit te wachten, in de verwachting dat als de ander het initiatief neemt, zij pas in actie komen. Dit kan ertoe leiden dat je lang op elkaar zit te wachten op wie het probleem gaat oplossen.
Het beste wat je uiteindelijk kunt doen, is zelf het initiatief nemen om over het probleem te praten. Zolang je niet aangeeft dat je je ongezien voelt, blijf je ongezien in je behoeften. Mensen kunnen niet in jouw hoofd kijken en weten niet wat er in je omgaat. Dit betekent dat het heel goed mogelijk is dat je veel frustratie voelt in het omgaan met anderen, maar dit is niet zichtbaar in je lichaamstaal, waardoor anderen geen idee hebben wat er speelt.
Het is belangrijk om dit gevoel als een prioriteit te beschouwen om dit te veranderen. Beslis wat je precies nodig hebt om je meer gezien te voelen en durf het gesprek aan te gaan door erover te praten, zodat je dit ook kunt krijgen. Natuurlijk kan niet iedereen je altijd geven wat je nodig hebt, maar er is wel veel mogelijk waardoor je je al veel meer gezien zult voelen dan nu. Durf ervoor te gaan en je zult merken dat alles een stuk beter wordt.
geen reactie