Niet uit woorden komen door stress

09/07/2023

niet uit woorden komen door stress

Niet uit je woorden kunnen komen door stress geeft aan dat je overbelast bent, omdat je te lang achter elkaar stress ervaart. Vaak kunnen we niet meer stoppen totdat het probleem is opgelost, maar helaas wordt het hierdoor alleen maar moeilijker om het probleem op te lossen als je niet meer uit je woorden kunt komen vanwege stress. Als je op dit moment merkt dat je niet meer uit je woorden kunt komen vanwege stress, lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik precies uitleg wat je het beste kunt doen…

Hoe komt het dat het moeilijker wordt om te praten tijdens stress?

Het is heel normaal om af en toe last te hebben van stress. Dit is niet erg, zolang het maar voor een korte periode plaatsvindt. In het begin geeft het je waarschijnlijk veel energie en concentratie om een probleem dat stress veroorzaakt goed op te lossen. Helaas, als er geen oplossing komt, zorgt dit ervoor dat je je steeds vermoeider voelt, wat het tegenovergestelde effect geeft.

Bijvoorbeeld, het wordt steeds moeilijker om uit je woorden te komen vanwege stress. Woorden bedenken tijdens een gesprek is niet moeilijk, maar het wordt moeilijk als je je moe voelt en je niet kunt concentreren, waardoor het lastig wordt om de juiste woorden te vinden om uit te leggen wat je ervaart.

Het is vervelend als je al lange tijd stress ervaart en het vanwege deze reden niet meer lukt om hulp te vragen. In de meeste gevallen is er vaak een probleem dat je stress geeft. Op het moment dat dit probleem is opgelost, valt er een zware last van je schouders.

Dit benadrukt hoe belangrijk het is dat je de energie hebt om het probleem aan te pakken waar je last van ervaart. Maar zoals eerder aangegeven, ervaar je waarschijnlijk het tegenovergestelde, namelijk dat je je steeds vermoeider voelt. Hoe sterker dit gevoel wordt, hoe lastiger het is om nog goed uit je woorden te komen en aan te geven waar je last van hebt. Dit maakt het lastig om hulp te vragen als je dit nodig hebt.

Dit geeft aan dat er twee problemen elkaar tegelijkertijd versterken. Ten eerste word je steeds vermoeider door stress, waardoor het steeds moeilijker wordt om uit je woorden te komen en het lastig wordt om hulp te vragen. Ten tweede zorgt dit er tegelijkertijd voor dat het probleem dat stress veroorzaakt steeds moeilijker wordt om op te lossen.

Het is daarom belangrijk om een stap terug te doen, zodat je meer rust kunt nemen en na afloop meer energie voelt om het probleem aan te pakken. Dit maakt het belangrijk om te realiseren dat als je niet uit je woorden kunt komen door stress, dit waarschijnlijk een indicatie is dat je te ver bent gegaan en het tijd is om beter voor jezelf te zorgen.

Hoe belangrijk communicatie is voor de oplossing

Op het moment dat het slecht met je gaat, hebben we als mens vaak de neiging om onszelf te isoleren. Deze neiging kan ontstaan omdat je het op dit moment erg zwaar hebt en je je door niemand begrepen voelt. Of doordat je zo ontzettend gestrest bent dat het lastig wordt om nog goed uit je woorden te komen, vooral als je al eerder meerdere keren in het verleden hulp hebt gevraagd voor dit probleem. Doordat je steeds niet uit je woorden kwam, waardoor het lastig werd om uit te leggen waar je nu precies last van ervaart.

In dit geval is het goed mogelijk dat je het vanwege frustratie opgeeft om nog opnieuw met andere mensen hierover te praten. Want als mens vinden we het vaak erg belangrijk dat we begrepen worden in wat we te vertellen hebben.

Het probleem met communicatie is vaak dat we niet de reactie krijgen waar we op hopen. Laten we eerlijk zijn, niemand vindt het leuk om afgewezen te worden op wat je te vertellen hebt. Dit maakt het belangrijk dat je goede vrienden hebt die jou steunen als je veel stress ervaart. Het nadeel van deze tijd is dat we steeds minder contact maken met andere mensen, doordat het steeds normaler wordt om achter je computer, mobiel of televisie te blijven zitten.

Dit kan een probleem worden als dit ervoor zorgt dat je misschien nog wel met mensen omgaat, maar je niet de verbinding met hen voelt om jou te kunnen helpen tijdens momenten van stress. Juist op de momenten dat het slecht met je gaat, realiseren we ons vaak pas hoe geïsoleerd we zijn en ervaren we een sterk gevoel dat we overal alleen voor staan.

Dit benadrukt hoe belangrijk het is dat je juist waardevolle vriendschappen opbouwt als het goed met je gaat. Dit kan alleen ontstaan als je op een goede manier kunt communiceren met andere mensen en zo elkaar steeds beter leert begrijpen, totdat je vanuit ervaring weet hoe de ander in elkaar zit.

Bij echt goede vriendschappen hoef je maar weinig te zeggen om al begrepen te worden door de ander, omdat deze jou zo goed kent en meteen ziet wat er aan de hand is. Als je ervaart dat je niet meer uit je woorden kunt komen door stress, dan hoeft het geen probleem te zijn als je wordt geholpen door mensen die jou zo goed kennen dat je niets hoeft te zeggen over wat er aan de hand is.

Hoe je het beste je woorden terugvindt tijdens stress

Het niet kunnen vinden van je woorden tijdens stress is een lastig probleem wanneer je hulp nodig hebt van andere mensen, omdat het onmogelijk wordt om goed aan te geven waar jij op dit moment hulp bij nodig hebt. Dit communicatieprobleem kan door verschillende redenen ontstaan.

Bijvoorbeeld doordat je vanwege stress te veel gedachten hebt, waardoor je niet meer weet waar je moet beginnen. Of omdat je je zo moe voelt dat zelfs een gesprek al te zwaar wordt en het lastig is om je goed te kunnen concentreren op wat er wordt gezegd. Of omdat je van tevoren al bedacht hebt dat niemand jou begrijpt en je het daarom al opgeeft om hulp te vragen voordat je dit hebt geprobeerd.

Sommige problemen kun je zelf oplossen, terwijl je voor andere problemen hulp nodig hebt. Vooral mensen die veel stress ervaren, lossen het probleem liever zelf op vanuit de gedachte dat ze zelf een beter overzicht hebben van het probleem en het te lastig voelt om het goed uit te leggen aan andere mensen. Want als je je goed voelt, is het leuk om met andere mensen om te gaan. Maar op het moment dat je je moe en gestrest voelt, ervaar je al snel iedereen als last, omdat alles op dat moment te zwaar is.

Dit benadrukt hoe belangrijk het is om eerlijk te zijn tegen jezelf dat er waarschijnlijk een zwaar probleem is waardoor je niet meer uit je woorden komt. Het wordt dus tijd om eerst goed voor jezelf te zorgen, zodat je vanuit deze rust voldoende inzicht en energie krijgt om dit probleem op een andere manier op te lossen.

Dit geeft aan dat als je niet meer uit je woorden kunt komen vanwege stress. Dat je dit het beste oplost door te beginnen met de volgende stappen:

1. Door eerst waar te nemen wanneer jij je het best voelt om een gesprek te hebben met een ander persoon die jou kan helpen. Observeer op welk moment van de dag je je het beste voelt en maak een afspraak tijdens dit moment.

2. Bereid jezelf voor op wat je wilt zeggen, zodat het makkelijker wordt om de woorden te vinden tijdens het gesprek.

3. Houd het kort en simpel voor jezelf, zodat het duidelijk blijft wat je wilt vertellen.

Je zult merken dat als je deze tips hanteert, het veel makkelijker wordt om uit je woorden te komen tijdens een stressvolle situatie. Hierdoor wordt het ook makkelijker om de hulp te krijgen die je nodig hebt om van het probleem af te komen dat stress veroorzaakt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter