Ik vind het leven verschrikkelijk

15/07/2023

ik vind het leven verschrikkelijk

Ik vind het leven verschrikkelijk” is een gedachte die snel opkomt wanneer er veel negatieve dingen gebeuren. Dit maakt het moeilijk om nog de positieve aspecten van het leven te zien. Het is normaal om af en toe problemen te ervaren in het leven. Echter, wanneer dit te vaak gebeurt of wanneer je jezelf constant gek maakt door negatief te piekeren over een probleem, wordt het moeilijk om het leven als positief te ervaren. Ervaar je op dit moment het probleem van “Ik vind het leven verschrikkelijk”? Lees dan mijn nieuwste artikel over hoe je dit het beste kunt veranderen…

Het nadeel van te veel slecht nieuws

Er zijn momenten in het leven waarin alles goed gaat of juist alles tegenvalt. In de meeste gevallen wisselen deze elkaar af. Maar in het geval dat je voortdurend negatieve ervaringen hebt, kan het snel gebeuren dat je het leven als erg verschrikkelijk gaat ervaren. Het is vaak onze ervaring die we gebruiken om te beoordelen wat we wel of niet verschrikkelijk vinden.

Bijvoorbeeld, als je al lange tijd gelukkig bent in een relatie, beschouw je dat als een positieve ontwikkeling. Maar als je helaas al drie verschrikkelijke relaties hebt gehad, zul je van mening zijn dat relaties verschrikkelijk zijn en dat je er maar beter niet aan kunt beginnen. Dit voorbeeld geeft aan dat als je iets graag wilt, maar in het verleden ging het helaas vaak fout, dat je het waarschijnlijk om deze reden opgeeft om het nog een keer te proberen. Doordat je van mening bent dat het toch geen zin, vanuit de overtuiging dat alles waarschijnlijk verschrikkelijk zal eindigen.

Dit laat zien dat we sterk beïnvloed kunnen worden door alles wat we hebben meegemaakt in het verleden. Het vervelende is, niet alleen jouw eigen ervaring beïnvloedt jouw mening, maar ook wat er met de mensen om jou heen gebeurt, waarvan je zou kunnen denken dat het jou ook zou kunnen overkomen. Stel dat bijvoorbeeld veel van jouw vrienden plotseling overlijden door een auto-ongeluk tijdens het oversteken. Dan is de kans groot dat je voorzichtiger wordt bij het oversteken. Dit illustreert het mechanisme dat in werking wordt gesteld door onze gedachten, namelijk dat je iets verschrikkelijks wilt voorkomen en er alles aan doet om te zorgen dat je in leven blijft. Door van tevoren te bedenken wat allemaal fout zou kunnen gaan.

Waar je voor wilt oppassen, is dat het leven niet alleen maar overleven wordt. Doordat je alleen nog maar bezig bent met het voorkomen van problemen en voortdurend angst ervaart over alles wat mis zou kunnen gaan. Hoe meer je focust op alles wat slecht is, hoe meer aandacht het krijgt, waardoor je de mooie kant van het leven niet meer ziet.

Dit maakt het zo gevaarlijk om te vaak naar het nieuws te kijken als er veel problemen zijn in de wereld. Doordat het lijkt alsof alles verkeerd gaat en er alleen nog maar verschrikkelijke dingen gebeuren. Is dat echt zo? Waarschijnlijk niet, maar je neemt het zo waar omdat dit het enige is wat je ziet in het nieuws. Dit komt meestal doordat we de neiging hebben om eerder te praten over wat slecht gaat dan over wat goed gaat. We vinden het goede vaak normaal, terwijl het slechte een hoge prioriteit heeft omdat het vaak een probleem is dat moet worden opgelost. Maar zoals eerder aangegeven kan dit helaas leiden tot het niet meer in staat zijn om de mooie kant van het leven te zien.

Is alles verschrikkelijk, neem je alles waar als verschrikkelijk?

Vaak voelt het leven verschrikkelijk doordat je te ver bent gegaan met piekeren over problemen. Hoewel het lijkt alsof we 1000 gedachten tegelijkertijd kunnen hebben, hebben we vaak de neiging om maar in één richting te denken. Het is namelijk erg ingewikkeld om zowel positief als negatief tegelijkertijd te denken.

Dit geeft aan dat we veel negatieve gedachten tegelijkertijd kunnen hebben, of juist heel veel positieve. Wat we vaak vergeten is dat wat we denken en wat er echt in het leven gebeurt niet altijd hetzelfde zijn. Soms zitten we zo erg in ons hoofd dat we het verschil niet meer kunnen waarnemen. Bijvoorbeeld, als je in een donker bos loopt, kun je achter elke boom monsters zien, of je kunt het juist waarnemen als een fijne wandeling. In werkelijkheid is er niets aan de hand, maar onze fantasie kan het groter maken doordat je bang voelt. Onze gedachten kunnen alles veel verschrikkelijker maken dan het in werkelijkheid waarschijnlijk is.

Als je dus vaak het gevoel hebt dat alles in het leven verschrikkelijk is, is de kans groot dat je dat denkt, terwijl het in werkelijkheid wel meevalt. Dit is echter moeilijk om te onderscheiden als je zo sterk overtuigd bent in je hoofd dat het zo is. Waardoor het bijna niet meer voor te stellen is dat het leven ook leuk kan zijn.

Het bijzondere bij problemen is dat sommige mensen het zien als een uitdaging, terwijl anderen het als een last ervaren. Vaak is het niet het probleem zelf dat je leven verschrikkelijk maakt, maar jouw houding die ervoor zorgt dat je ervan overtuigd bent dat dit probleem je leven verschrikkelijk maakt. Als je elke gebeurtenis heel zwaar maakt, voelt het leven als een zware marathon die nooit eindigt en voel je je aan het einde van de dag helemaal uitgeput.

Dit geeft aan dat jouw waarneming of je iets leuk vindt of verschrikkelijk, afhankelijk is van hoe goed je je voelt en hoeveel energie je hebt om alle problemen aan te pakken. Alles voelt zwaar en verschrikkelijk, afhankelijk van hoeveel je op dit moment aankunt. Dit maakt het belangrijk is om goed voor jezelf te bepalen hoe moe je op dit moment voelt en in hoeverre dit gevoel jouw mening over het leven beinvloed.

Vooral bij stress kan een probleem ervoor zorgen dat je in het begin alert en geconcentreerd voelt. Maar als dit te lang doorgaat, leidt het uiteindelijk tot een burn-out, waardoor je juist oververmoeid voelt en niet meer in staat bent om problemen op te lossen. Vanwege deze reden is het belangrijk om eerst goed voor jezelf te zorgen voordat je weer aan de slag gaat met het oplossen van een probleem.

Vaak voel je je slecht omdat je niet de energie hebt om een probleem op te lossen, door bijvoorbeeld langdurige stress, omdat hierdoor elke dag zwaar voelt en er geen einde aan lijkt te komen. Dit maakt  het belangrijk om voor jezelf te bepalen of het probleem daadwerkelijk verschrikkelijk is, of dat je je zo slecht voelt dat je alles in de wereld op deze manier waarneemt. In dit geval helpt het vaak het beste om een stap terug te doen.

Dit kun je het beste doen wanneer je leven verschrikkelijk is

Heb je vaak het idee dat alles in het leven verschrikkelijk is en dat dit al langere tijd aan de gang is? Dan is het belangrijk om hier echt iets aan te doen, omdat het aangeeft dat het waarschijnlijk niet goed met je gaat. Vaak is het leven een weerspiegeling van wat er van binnen bij ons plaatsvindt.

Als je je bijvoorbeeld erg moe voelt, is de kans groot dat alles in de wereld sneller lijkt te gaan dan normaal. Terwijl wanneer je gespannen bent, lijkt het alsof iedereen om je heen juist heel traag reageert. Je irriteert je vaak het meest aan iedereen als je bijvoorbeeld opgejaagd voelt door de wereld, waarbij het lijkt alsof alles tegelijkertijd op je afkomt. Of omdat iedereen heel traag is met hulp terwijl je je gespannen voelt, je hierdoor irriteert aan andere mensen waarom ze niet eerder reageren.

Het is belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen: Is het leven echt verschrikkelijk, of voel ik me verschrikkelijk waardoor ik het leven zo ervaar? Wat heb ik precies nodig om het leven op een andere manier waar te nemen? Hoe zou het leven eruitzien als ik mij gelukkig zou voelen? Vaak creëer je meer duidelijkheid over welke stappen je kunt zetten om dit te bereiken door een doel voor jezelf te stellen over waar je naartoe wilt. Gebruik de antwoorden die bij jouw ontstaan om een duidelijk plan te maken hoe jij je leven leuker kan maken.

Het leven kan namelijk heel chaotisch zijn als je niet weet wat je nodig hebt omdat je van alles hebt geprobeerd om het te veranderen, maar niets lijkt te helpen. In de meeste gevallen geven we het op, op het moment dat we veel hebben geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Hierdoor concluderen we dat alle oplossingen zinloos zijn en dat het daarom onmogelijk is om er iets moois van te maken.

Is het echt zo? Waarschijnlijk niet! Maar hoe meer je gelooft dat alles verschrikkelijk is en het zinloos is om dit te veranderen, hoe meer je jezelf ervan overtuigt met gedachten dat dit de werkelijkheid is. Deze overtuiging zorgt ervoor dat je van tevoren al stopt met proberen uit dit probleem te komen. Dit geeft aan dat als je niet meer wilt dat je leven verschrikkelijk voelt, je eerst je eigen overtuigingen over het leven zal moeten veranderen.

Het is daarom belangrijk om voor jezelf waar te nemen welke gedachten ervoor zorgen dat je niet verder komt. En jezelf af te vragen welke gedachten je wel verder brengen. Oefen met het vervangen van negatieve gedachten door positieve gedachten. In het begin kan dit lastig zijn als je de positieve gedachte niet serieus neemt. Het helpt om een positieve gedachte te vinden die je serieus neemt en niet zo makkelijk te weerleggen is met negatieve gedachten.

Je zult merken dat als je voortdurend negatief denkt, je nooit een positieve stap zult zetten die je leven beter maakt. Door juist positief te denken, motiveer je jezelf om de stap te zetten die je nodig hebt om van een verschrikkelijk leven naar een gelukkig leven te gaan. In het begin is het lastig, maar hoe vaker je het doet, hoe meer je zult merken dat het eindelijk is gelukt om een gelukkig leven te hebben waar je trots op kunt zijn.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter