Hoeveel stress is normaal?

24/11/2021

Hoeveel stress is normaal

Hoeveel stress is normaal en wanneer ben je te ver gegaan verschilt per persoon. Sommige mensen kunnen veel hebben en andere krijgen al meteen klachten als iets niet lekker loopt. Het is normaal om af toe last te ervaren van stress, te lang en het wordt schadelijk. Vraag jij je af of het normaal is hoeveel stress jij ervaart en of het nu wel of niet tijd wordt om hier iets tegen doen. Dan kan het volgende artikel jou hier goed bij helpen…

Bekijk nu de video waarin ik zo goed mogelijk uitleg hoe jij bepaald hoeveel stress voor jou normaal is!

Hoeveel stress is normaal en waar is dit van afhankelijk?

In ons dagelijks leven komt het vaak voor dat er iets plaatsvindt wat voor veel stress zorgt. Zoals bijvoorbeeld dat je opeens een nieuwe opdracht krijgt van je werkgever, terwijl je daar geen tijd voor hebt. Of dat je huissleutels bent kwijtgeraakt, terwijl je moet opschieten voor een belangrijke afspraak. Als dit voor een korte periode gebeurd is dit niet erg als je daarna kan bijkomen. Na elke inspanning heb je een periode van rust nodig. Stress wordt pas schadelijk als je niet jezelf de rust geeft die jij nodig hebt om van deze bij te komen.

Stress is bedoelt om jou voor een korte tijd te helpen. Als er iets belangrijks gebeurd geeft stress jou de energie om hier beter mee om te gaan. Door ervoor te zorgen dat je geconcentreerd voelt en sneller kan reageren op de lastige situatie.

Als dit voor een te lange tijd door blijft gaan, leidt dit helaas tot een burn-out. Dit maakt het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel stress voor jou normaal is. Wanneer je door blijft gaan of wanneer het tijd wordt om rust te nemen, omdat je anders last begint te krijgen van zware klachten.

Vraag jij je af hoeveel stress voor jou normaal is? Beoordeel dit met de volgende factoren

Slaap

Tijdens een korte periode van stress vindt daarna een moment plaats van rust. Dit zorgt ervoor dat je in de avond makkelijker in slaap valt. Mag jij last ervaren van slaapproblemen, dan is dit vaak een indicatie is dat je niet goed bent bijgekomen van de stress. Doordat je nog steeds deze in je lichaam voelt. Hierdoor moeite ervaart om goed in slaap te komen. Of dat je erg onrustig slaapt waardoor de kwaliteit van jouw slaap achteruit gaat.

Energie

Op het moment dat er iets spannends gebeurd voel je voor een korte tijd opgewonden over wat er gebeurd. Voel je op dat moment meer energie zodat je beter met de stressvolle situatie om kan gaan. Als dit voor een te lange tijd doorgaat geef je elke dag meer energie uit dan dat je binnenkrijgt. Voel je hierdoor na verloop van tijd steeds meer vermoeid. Een tekort aan energie kan een duidelijke indicatie zijn dat je te ver bent doorgegaan met stress.

Spanning

Als je schrikt van een onverwachts probleem krijg je vervolgens veel spanning in je lichaam. Deze verdwijnt als je lichaam daarna tot rust komt. Mag je last ervaren van langdurige spanning in je lichaam. Dan is dit een indicatie dat je het moeilijk vindt om tot rust te komen, waardoor je met deze spanning blijft zitten. Spanning geeft in dit geval aan dat je te ver bent doorgegaan met stress.

Waar wil je opletten!

Mag jij je afvragen of het normaal is wat jij voelt. Of je dus door kan blijven gaan met wat jou stress geeft. Of dat het toch tijd wordt om dingen te veranderen omdat je anders in een burn-out terechtkomt. Dan is het waardevol om naar de vorige drie factoren (slaap, energie, spanning) te kijken. En voor jezelf waar te nemen in hoeverre jij nu op dit moment last ervaart van deze factoren. Vervolgens te bepalen hoe erg de klachten zijn en of het tijd wordt om hier iets tegen te gaan doen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter