Vastlopen in je gevoel

20/03/2024

vastlopen in je gevoel

Vastlopen in je gevoel is een vervelend probleem, vooral als dit ervoor zorgt dat je steeds niet verder komt, waardoor alles steeds zwaarder begint te worden. De meeste problemen zijn makkelijk op te lossen, maar het is ons gevoel dat het zo zwaar maakt, tot op het punt dat je zo vast komt te zitten dat je niet meer weet wat je wilt. Ervaar jij het probleem van “vastlopen in je gevoel”? Lees dan mijn nieuwste artikel over hoe dit ontstaat en wat jij het beste kunt doen…

Hoe komt het dat je vastloopt in je gevoel

Het is moeilijk om te beslissen wat je wilt doen als je voor een lastige keuze staat, vooral als je tegenovergestelde gevoelens ervaart. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je ergens echt geen zin meer in hebt, maar tegelijkertijd niet wilt stoppen omdat je je schuldig voelt naar andere mensen. Een ander voorbeeld is dat je je je erg moe voelt, terwijl je tegelijkertijd het gevoel hebt dat je al zoveel tijd in een project hebt geïnvesteerd dat het zonde voelt om hiermee te stoppen.

In de meeste gevallen ontstaat vastlopen in je gevoel omdat er meerdere gevoelens plaatsvinden die sterk verschillen. Hoewel we vaak denken dat we keuzes maken vanuit een rationeel oordeel, moeten we niet onderschatten hoe sterk ons gevoel invloed heeft op de keuzes die we maken. Als je bijvoorbeeld ergens heel bang voor bent, kan je rationeel denken dat het de beste keuze is om toch door te zetten, maar lukt het steeds niet omdat je wordt tegengehouden door angst.

Op het moment dat je vastloopt in je gevoel, geeft dit aan dat je waarschijnlijk iets graag wilt, maar tegelijkertijd wordt tegengehouden door een ander gevoel. Hierbij is het belangrijk om te achterhalen wat je uiteindelijk het liefst wilt. Dit is lastig als alles even belangrijk voelt en je hierdoor steeds niet in staat bent een keuze te maken. Hoe vaker je hierover nadenkt, hoe meer het voelt alsof je vastzit en niet meer weet hoe je verder kunt komen.

Er is een goede kans dat je alles te zwaar voor jezelf maakt. De meeste oplossingen zijn vaak erg simpel: je doet het of je doet het niet. Dit lukt vaak alleen als je 100% zeker weet wat jij wilt en je ontzettend gemotiveerd voelt om ervoor te gaan. Het nadeel is echter dat je deze motivatie vaak niet voelt, waardoor we de neiging hebben om eerst te wachten tot we duidelijk een gevoel ervaren over wat nu echt willen doen, voordat we in actie durven te komen. Helaas kan het lang duren totdat je eindelijk goed aanvoelt wat jij wilt, waardoor je voor een lange tijd met een probleem blijft zitten.

Waar je voor moet oppassen

De discussie of we nu wel of niet ons gevoel moeten volgen, blijft een lastige vraag. Er zijn mensen die geloven dat we tegenwoordig te veel in ons hoofd zitten en dat we meer ons gevoel zouden moeten volgen, tegenover mensen die geloven dat het volgen van je gevoel juist leidt tot problemen. Beide standpunten hebben hun voor- en nadelen. Het kost bijvoorbeeld onnodig veel energie als je over alle problemen heel lang zou nadenken, terwijl je al aanvoelt wat je het liefst wilt doen. Het is ook zeker mogelijk dat je vanuit een gevoel van verleiding de verkeerde keuze maakt.

Er bestaan vele vormen van gevoel, maar het blijft de kunst om waar te nemen wat dit over jou zegt en wat je eraan hebt. Voel je je moe, dan is het waarschijnlijk tijd om rust te nemen. Voel je behoefte aan een sigaret terwijl je wilt stoppen met roken, dan is het handig om tegen dit gevoel in te gaan. Sommige gevoelens moet je serieus nemen omdat ze helpen op de lange termijn, terwijl andere juist het tegenovergestelde effect hebben.

Je voelt je het meest gelukkig als je goed voor jezelf zorgt: door goed te eten, slapen en sporten. Dit voelt niet altijd als iets waar je zin in hebt. Je hoeft niet te leven als een monnik, maar als je elke dag verkeerde keuzes maakt, geeft dit problemen op het lange termijn. Dit maakt het belangrijk om voor jezelf een keuze te maken over wie je wilt zijn en welke dagelijkse routines daarbij horen.

Gevoel is een mooie weergave van hoe het op dit moment met jou gaat. Het is niet de bedoeling dat dit de leiding overneemt, dat je een slaaf wordt van je eigen emoties. Hoewel het bijvoorbeeld goed kan voelen om erg boos te worden op iemand, is de kans groot dat je achteraf spijt krijgt van wat je hebt gezegd. Daarom is het waardevoller als je boos bent om een paar dagen te wachten voordat je reageert. Je zult zien dat je vaak na een paar dagen heel anders tegen de situatie aankijkt. Dit maakt het zo belangrijk dat je gevoel er wel mag zijn, maar dat het niet de leiding heeft over de keuzes die je maakt.

Wat je het beste kunt doen als je vastloopt in je gevoel

Zit jij vast met een probleem omdat je meerdere gevoelens ervaart, waardoor je geen keuze kunt maken? Dan is het belangrijk om eerst vast te stellen wat je nu precies voelt. Als je iets wilt doen uit wraak, jaloezie of trots, geeft dit misschien nu voldoening, maar zul je er later spijt van krijgen. Als eerste stap is het belangrijk om vast te stellen of dit gevoelens zijn die je wilt volgen in de oplossing van het probleem.

Er bestaan bijvoorbeeld gevoelens die bedoeld zijn om fouten te voorkomen, zoals angst. Bij angst is het de bedoeling dat dit gevoel je tegenhoudt om iets gevaarlijks te doen dat verkeerd kan aflopen. Het nadeel is echter dat we tegenwoordig voor zoveel dingen bang kunnen zijn die achteraf wel meevallen, dat het gevoel eerder tegen je werkt. Als je vastzit met een gevoel, kan het goed helpen om waar te nemen in hoeverre dit gevoel ook echt klopt, of dat het alles zwaarder maakt dan nodig is.

Ook bestaat het risico dat alles voor nu te zwaar lijkt, terwijl het na een paar dagen rust allemaal mee lijkt te vallen. Je hierdoor merkt dat je het eigenlijk wel leuk vindt om te doen wat je van plan was, alleen ervaar je het op dit moment niet zo omdat je erg moe voelt. Het nadeel is dat als je erg moe bent, alles niet meer leuk lijkt te zijn. Hierdoor bestaat de kans dat je stop met dingen die jou juist veel plezier geven. Dit benadrukt hoe belangrijk het is dat wanneer je vastzit met je gevoel, jezelf de tijd te geeft voordat je een keuze maakt over hoe je verder wilt gaan.

Het beste wat je kunt doen als je vastloopt met je gevoel, is jezelf de tijd geven om te observeren wat er nu precies bij jou afspeelt. En tegelijkertijd voor jezelf vast te stellen waar je nu precies naartoe wilt in het leven. Door te observeren wat je wilt, kom je er snel achter welke gevoelens je wilt volgen om je doel te bereiken en welke gevoelens je juist tegenhouden. Je zult zien dat als dit eenmaal duidelijk is geworden, het makkelijker wordt om te ontdekken waar je nu op dit moment met je gevoel in vastloopt en je meer duidelijkheid ervaart over wat je wilt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter