Spijt van dingen die je niet gedaan hebt

11/03/2022

spijt van dingen die je niet gedaan hebt

Spijt van dingen die je niet gedaan hebt is een zeer vervelend gevoel. Vooral omdat je continue twijfelt over hoe jouw leven anders had kunnen zijn. Het helaas niet meer mogelijk is om dit te veranderen. Ervaar jij het gevoel van spijt van dingen die je niet gedaan hebt. Dan kan het volgende artikel jou hier goed mee helpen…

Bekijk nu de video over hoe je het beste omgaat met spijt!

Spijt van dingen die je niet gedaan hebt

Heb jij wel een iets gedaan of gezegd waar je spijt van kreeg? Dan ben je niet de enige. Iedereen heeft wel eens iets gedaan waar ze spijt van hebben. De vraag is, wat kan je eraan doen? Hoe leef je op een manier waar je zo weinig mogelijk spijt van hebt.

Spijt is een negatieve emotie over iets wat in het verleden is gebeurd. Je bijvoorbeeld slecht voelt over jouw gedrag. Of dat iemand anders jou iets heeft aangedaan, waar jij de verantwoordelijk over voelt, omdat je dit had kunnen voorkomen. Spijt ontstaat vanuit een te strenge zelfbeoordeling, door steeds opnieuw jezelf de schuld te geven over wat er in het verleden is gebeurd.

Het tegenovergestelde van spijt zijn gevoelens zoals geluk en tevredenheid over de keuzes die je hebt gemaakt. Misschien heb je het geluk gehad dat je bijvoorbeeld te laat arriveerde voor een vliegtuig, je spijt ervaarde omdat je niet eerder was vertrokken, later ontdekt dat het vliegtuig is neergestort.

Of dat je je huidige relatie beëindigt, tijdelijk eenzaam voelt en er spijt van hebt dat je deze relatie is verbroken, al snel opnieuw verliefd wordt, waardoor je veel gelukkiger voelt. In deze voorbeelden zie je hoe spijt verdwijnt als het uiteindelijk resultaat ons leven beter maakt. Dit geeft aan hoe ontzettend ons gevoel van spijt wordt beïnvloed als het uiteindelijke resultaat positief is.

De top 5 voorbeelden waar we het meeste spijt van hebben:

  • Gemiste opleiding kansen en carrière mogelijkheden.
  • Gemiste kans om iets te bereiken wat je leuk vindt.
  • Te weinig tijd besteed aan vrienden en familie.
  • Gemiste kans op een relatie met iemand die je leuk vindt.
  • Dat je te snel een keuze hebt gemaakt die verkeerd uitpakte.

De twee belangrijkste factoren die leiden tot spijt

1. Gemiste kansen

Het meest vervelendste gevoel wat we als mens kunnen ervaren is dat we niet de mogelijkheid hebben om te doen wat ons gelukkig maakt. Spijt ontstaat doordat je in het verleden wel de kans had om dit te doen. Je deze niet hebt opgepakt op het moment dat dit mogelijk was. Waardoor je vervolgens met een sterk gevoel van spijt zit, omdat deze kans is verdwenen.

2. Te veel keuzes

Hoe meer keuzes er zijn waar jij uit kan kiezen, hoe sterker je twijfelt over de juiste keuze, je achteraf spijt voelt als je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Zelfs als je de juiste keuze maakt, blijf je nog steeds met de gedachtes zitten over hoe jouw leven anders had kunnen zijn. Spijt ontstaat vanuit de pijn wat jou is afgenomen, doordat je een andere keuze hebt gemaakt, hierdoor altijd bedenkt hoe je leven anders had kunnen zijn.

Wat is het doel van spijt en hoe ga je er mee om

Spijt motiveert ons om ons gedrag te veranderen (zodat je niet meer dit negatieve gevoel ervaart). Vreemd genoeg hebben we eerder de neiging om ons gedrag te veranderen over wat we verkeerd hebben gedaan in het verleden. Dan dat we ons gedrag veranderen over wat we niet hebben gedaan in het verleden.

Dit is waarschijnlijk waarom we het makkelijker vinden om de fouten van ons verleden aan te passen door ergens mee te stoppen (Door te scheiden, te stoppen met je baan of vriendschappen te verbreken). In vergelijking met dat we ergens opnieuw mee beginnen, dit vereist een eerste stap, vinden we vaak een stuk lastiger om te doen.

Bij spijt is het belangrijk niet te veel bezig te zijn met wat je hebt gedaan, vooral met wat je niet hebt gedaan, wat jij dus alsnog kan doen om dit te bereiken. Alles wat er in het verleden is gebeurd is niet meer te veranderen. Je hebt wel de mogelijkheid om dit in het heden te corrigeren. Door te doen wat je hiervoor altijd vermeed, te bereiken waar je hiervoor altijd spijt van had, waardoor het gevoel verdwijnt.

Soms is dit helaas niet mogelijk omdat het moment is verlopen. Als je flexibel en creatief kijkt naar oplossingen is er altijd wel een mogelijkheid. Daar zal je zeker geen spijt van hebben als dit jou gelukkig maakt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De spijt van wat je niet hebt gedaan is sterker en hou je langer vast dan de spijt over wat je wel hebt gedaan.
  • De 5 meest voorkomende voorbeelden die leiden tot spijt zijn: opleiding, romantiek, ouderschap, zelfontwikkeling en meer tijd besteden aan leuke dingen.
  • Spijt motiveert om je leven op een goede manier te veranderen, blijf niet met dit gevoel vastzitten, gebruik het als motivatie.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter