Ouders vinden mij niet goed genoeg

20/03/2022

Ouders vinden mij niet goed genoeg

Mijn ouders vinden mij niet goed genoeg is een vervelend probleem. Je kiest niet wie jouw ouders zijn. Helaas verwachten sommige ouders meer van hun kinderen dan andere. Wanneer je niet voldoet aan de verwachtingen van je ouders, vinden deze jou niet goed genoeg, dit leidt tot vervelende gevoelens zoals afwijzing, irritatie en zelfkritiek. Ervaar jij op dit moment het probleem, mijn ouders vinden mij niet goed genoeg, dan kan het volgende artikel jou hier goed mee helpen…

Bekijk nu de video over hoe je het beste omgaat met de afwijzing van je ouders!

Mijn ouders vinden mij niet goed genoeg zoals ik ben

Het is vervelend als je ouders over jou ontevreden zijn. Je hebt geen keuze over hoe jij bent geboren. In welke vaardigheden jij wel of niet goed bent. Jouw ouders kunnen het bijvoorbeeld belangrijk vinden dat je goed bent in sport, als je in een sportieve familie bent geboren, als dit niet bij jou past kan dit voor veel irritatie zorgen.

De afwijzing van je ouders proberen we vaak op te lossen door jezelf te forceren te doen wat jij niet wilt. Vanuit de gedachte dat als we onze ouders tevreden stellen, hierdoor eindelijk het conflict ophoudt, je niet meer voelt afgewezen.

Helaas werkt dit niet zo, hoe meer je aanpast aan andere mensen, hoe meer jezelf forceert te doen wat niet bij jou past. Dit kan leiden tot veel vermoeidheid, het kost veel energie om jezelf steeds aan te passen. Als de pijn van afwijzing sterker is, voel je geforceerd om je altijd aan te passen.

Als kind kies je er niet voor in welk gezin je wordt geboren. Ouders kiezen er vaak wel voor om kinderen te nemen. Hebben samen bedacht hoe ze hun kinderen willen opvoeden. Dit zorgt voor problemen als deze opvoeding niet bij jou past, doordat deze bijvoorbeeld te streng is.

De reden dat jouw ouders je niet goed genoeg vinden, is omdat ze van te voren hadden bedacht wat voor een kind ze wilde hebben, jij kwam helaas niet overeen met hun ideeën, waardoor ze je niet goed genoeg vinden. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om van jezelf door te hebben dat er niets mis is met jou. Je komt alleen niet overeen met de verwachting van je ouders. Dit maakt jou niet een fout persoon, je bent anders, dat is helemaal oké.

Hoe kan je het beste omgaan met teleurgestelde ouders

Mag het zo zijn dat jouw ouders je niet goed genoeg vinden omdat je niet voldoet aan hun verwachtingen. Dan is het belangrijk om te realiseren dat het hun verwachtingen zijn en niet die van jou. Dit neemt niet weg dat als je door hun bent opgevoed dat je waarschijnlijk hun normen en waarde hebt overgenomen. Hierdoor ervan overtuigd bent dat je aan deze verwachtingen moet voldoen. Dit kan ervoor zorgen dat je erg ontevreden over jezelf voelt als dit niet lukt.

De belangrijkste eerste stap is dat je eerst goed ontdekt wie jij bent. Door aan te voelen wat bij jou past, niet jezelf te dwingen iemand anders te zijn. Leeft vanuit wat voor jou werkt. Ben jij iemand die graag alleen is, oefen dat het er mag zijn, niet altijd verplicht sociaal hoeft te zijn.

De eerste stap is sterk in je schoen staan, te durven zijn wie jij bent, hiervoor op te komen. De tweede stap is je eigen plaats opnieuw te vinden binnen je familie, waarbij je de vrijheid ervaart om te zijn wie je bent, zonder het conflict met je ouders.

Dit is op het begin lastig als je ouders sterk vasthouden aan hun ideeën. Hoe meer je hierover praat, hoe beter je elkaar begint te begrijpen, je bent het misschien niet met elkaar eens, je begint wel beter elkaars standpunt te begrijpen. Met als gevolg dat je elkaar beter begrijpt en het makkelijker wordt om empathie voor elkaar te hebben.

Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, om tenminste te begrijpen dat het voor de ander wel belangrijk is, waardoor je hier eerder rekening mee houdt. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om goed te blijven communiceren met je ouders.

Uiteindelijk komt er een moment dat je ouders beginnen te zien dat jij niet het kind bent wat ze hadden gehoopt. Dat jij wel op je eigen manier een bijzonder mens bent die er mag zijn. Dit zorgt ervoor dat je ouder jou op een andere manier gaan waarderen en het conflict stopt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter