Emotionele pijn loslaten doe je zo

06/03/2022

emotionele pijn loslaten doe je zo

Emotionele pijn loslaten doe je zo, door je gedachtes te veranderen die jou tegenhouden, te denken in oplossingen. We kunnen heel negatief over onszelf worden als je hopeloos voelt. In dit artikel, emotionele pijn loslaten doe je zo, geef ik je een beschrijving met een sterk voorbeeld, die jij kan gebruiken als methode om emotionele pijn los te laten…

Bekijk nu de video over hoe je het beste Emotionele pijn loslaat!

Emotionele pijn loslaten doe je zo

Waarom voel ik mij zo slecht? Waar heb ik dit aan verdiend? Hoe kan ik deze emotionele pijn loslaten? Ik durf te wedden dat je waarschijnlijk al meerdere keren deze zinnen hebt bedacht. Goede kans dat je op dit moment afvraagt waarom emotionele pijn bestaat. Uitdagingen in het leven zijn normaal, ze kunnen heel slopend zijn.

Op het moment dat we staan voor een moeilijke uitdagingen kunnen onze hersenen met erg negatieve gedachtes komen. Waardoor je bijvoorbeeld afvraagt: Houdt dit ooit op? Wil ik op deze manier nog wel leven? Blijft dit voor altijd zo?

Dit leidt tot de grote vraag! Hoe kan je deze emotionele pijn loslaten? Er zijn twee mogelijkheden die in combinatie met elkaar werken. Beide zijn interessant om voor jezelf vast te stellen in hoeverre jij hier last van ervaart.

De pijn die je voelt door wat er daadwerkelijk gebeurd

Daadwerkelijk pijn zorgt ervoor dat je slecht voelt. Zoals de pijn die je voelt als je plotseling wordt ontslagen, dat je wordt afgewezen, of je voelt je ziek.

Het lijden die plaatsvindt in je hoofd vanwege deze pijn

Deze ontstaat doordat onze innerlijke stem steeds vragen stelt over de pijn die niet helpen. Door vragen te bedenken waar we geen antwoord op hebben. Je vervolgens hulpeloos voelt in de situatie.

Hoe ga je het beste om met pijn en lijden?

 Laten we er een voorbeeld bij pakken! Na een lange tijd een baan gehad te hebben waar je erg vroeg moest beginnen, terwijl je geen ochtendpersoon bent, je hierdoor steeds te laat kwam, wordt je om deze reden ontslagen. Dit geeft pijn omdat je voelt afgewezen. Je bent niet meer in staat om de huur te betalen. Je hebt geen idee hoe je verder moet.

Lijden aan emotionele pijn begint doordat jezelf vragen stelt zoals: Vind ik ooit weer een andere baan? Wat heb ik verkeerd gedaan? Wat is er mis met mij waardoor dit is gebeurd? Het zijn vooral deze gedachtes die de emotionele pijn van het ontslag vele malen sterker maken.

Ik wil je uitdagen om in dit soort situaties op een andere manier te denken. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: Ben ik mijn pijn aan het vergroten door erover na te denken? In hoeverre helpen deze gedachtes mij? Ben ik of zijn mijn gedachtes in controle? Emotionele pijn loslaten begint met eerst de invloed van je gedachtes te verminderen door je vragen te veranderen.

In het vorige voorbeeld was je je baan kwijtgeraakt. Dit is een feit die niet meer is te veranderen. Hoe je er vervolgens over nadenkt, daar heb je wel een keuze over, dus de mogelijkheid om hier positief over te denken. Het grote probleem met emotionele pijn, is dat we de pijn voelen over wat er is gebeurd, vervolgens deze versterken met negatieve gedachtes. Deze laatste stap is natuurlijk niet nodig en kan de beleving die je hebt over de pijn verminderen.

Wat zou er gebeuren als je op een totaal andere manier nadenkt over de situatie. Door bijvoorbeeld te denken: Het is juist goed dat ik ontslagen ben, deze baan maakte mij nooit gelukkig, wat wil ik dan wel doen? De reden dat je in het voorbeeld werd ontslagen was omdat je geen ochtendpersoon bent. Gebruik deze informatie om de baan te vinden die bij jou past. Door te ontdekken wat voor jou niet werkt, te bepalen wat jij wel wilt, dit vervolgens te zoeken. Er niets mis met jou als je geen ochtendpersoon bent. Iedereen mens is anders, neem het ontslag niet persoonlijk, zie het als een signaal dat je niet de baan had die bij jou past.

Wanneer jouw aandacht gaat naar hopeloze gedachtes, wordt je steeds negatiever, versterk je de emotionele pijn. De truc achter het loslaten van emotionele pijn is je aandacht te brengen naar oplossingen. Dit is op het begin lastig als je vastzit in hardnekkige gedachtes. Deze gaan stukje bij beetje los als jezelf dwingt in oplossing te denken. Niet toegeeft aan het hopeloze gevoel.

Problemen zullen er altijd zijn, het heeft geen zin om deze te vermijden, oefen juist hoe je deze het beste oplost. Het leven zit vol met leuke en vervelende momenten. Deze vermijd je niet, geniet juist van de leuke momenten, blijf positief in de moeilijke.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Pijn is het gevoel wat je ervaart in je lichaam. Het lijden aan pijn is afhankelijk hoe je erover nadenkt. Het is zeker mogelijk dat je weinig pijn ervaart, dit groter maakt door er negatief over na te denken.
  • Het verminderen van pijn begint met te kijken hoe je met deze gevoelens het beste omgaat. Jezelf te leren op een andere manier over deze emotionele pijn na te denken.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter