5 tips hoe je het beste omgaat met teleurstelling

24/02/2022

Hoe het beste om te gaan met teleurstelling

Hoe je het beste omgaat met teleurstelling hangt af van verschillende factoren. Namelijk hoe belangrijk is het resultaat, de relatie die je hebt met het persoon die jou teleurstelt, hoe hoog zijn jouw verwachtingen? Wat jij wilt komt helaas niet altijd overeen met de behoefte van de ander. Vraag jij je af hoe je het beste omgaat met teleurstelling, kijk meteen naar de 5 tips die jou kunnen helpen met dit probleem…

Bekijk nu de video over hoe je het beste omgaat met teleurstelling!

Hoe het beste om te gaan met teleurstelling

Niemand vindt het leuk om teleurstelling te voelen. Het is een vervelend gevoel die je krijgt als bijvoorbeeld een vriend niet terug reageert. Of dat jouw leuke ideeën steeds worden weggeschoven door je vriendengroep, terwijl je er zelf zo enthousiast van werd. Of bijvoorbeeld dat je hebt gesolliciteerd voor een baan die jou leuk lijkt. Je al begint te dromen over hoe het zou zijn om daar te werken. Vervolgens te horen te krijgen dat je niet bent aangenomen.

Dat is pijnlijk! Hoe liever je iets wilt, hoe pijnlijker het is als je dit niet krijgt. Er zijn vele vormen van teleurstelling. Het kan gaan om kleine situatie die wel meevallen, maar niet leuk zijn, tot grote gebeurtenissen. Het blijft tenslotte pijnlijker als de liefde van jouw leven je afwijst, als je vraagt of zij met jou wil trouwen, in vergelijking met een leuke date die niet doorgaat.

Er zijn vele manieren hoe je teleurstelling kan ervaren. Het gevoel komt in de meeste gevallen op hetzelfde neer. Is namelijk dat je gefrustreerd voelt over de omstandigheden, twijfelt over hoe dit had kunnen gebeuren, boos voelt over het onrecht wat jou wordt aangedaan. Deze gevoelens geven je de neiging om het op te willen geven.

Als mensen niet de moeite willen nemen om in jou te investeren, waarom zou je dan nog wel iets voor hun doen. Helaas kunnen hierdoor waardevolle vriendschappen kapot gaan. Terwijl dat niet hoeft te gebeuren als je goed van jezelf doorkrijgt hoe je het beste omgaat met teleurstelling.

5 tips hoe je het beste omgaat met teleurstelling

1. evalueer je verwachtingen

Het is mogelijk dat jezelf saboteert, door van te voren te hoge verwachtingen te hebben, waarvan je van jezelf wist dat dit nooit zou lukken. Hoe hoog zijn je verwachtingen?

Ieder mens heeft zijn grens in hoeveel aandacht ze jou kunnen geven. Als andere mensen jou niet de aandacht geven die jou nodig hebt, is er in de meeste gevallen daar een goede reden voor waarom dit niet lukt. Of een andere mogelijkheid is dat het voor de ander moeilijk aan te voelen is wat jij nodig hebt, omdat het voor jou zo vanzelfsprekend lijkt, dit door de ander niet op dezelfde manier wordt ervaren.

2. Probeer niet negatieve gevoelens te internaliseren

Natuurlijk is het normaal dat je slecht voelt als je wordt afgewezen. Dit betekend niet dat je het persoonlijk moet maken, door negatief over jezelf te denken, jezelf de schuld te geven dat jij de oorzaak bent. Het blijft belangrijk om compassie voor jezelf te hebben. De dingen in het leven gaan misschien niet altijd zoals jij dat wilt, dit maakt jou niet een verkeerd persoon, dit betekend dat iets niet verliep zoals jij had gehoopt.

3. Oefen meer compassie voor jezelf te hebben

Misschien ben je verkeerd behandeld, afgewezen en teleurgesteld. Niet behandeld op de manier die jij verdient. Het leven gaat verder, het zou zonde zijn om deze pijn de rest van je leven mee te dragen. Denk vooral in oplossingen  dan in problemen.

Het is verleidelijk om toe te geven aan negativiteit, het helpt je niet verder. Bedenk welke oplossing jou zou kunnen helpen met wat er is gebeurd, wat maakt jou sterker, geeft meer zelfvertrouwen? Door bijvoorbeeld hier met een vriend over te praten. Of iets fijns te doen voor jezelf waardoor je beter voelt.

4. Ontdek wat jij van teleurstelling kan leren

Denk na over de situatie en over wat er nu precies fout ging. Was het duidelijk voor de ander wat jij wilt? Had jij duidelijker kunnen communiceren? Verwacht je te veel van het verkeerde persoon? Wie had jou wel beter kunnen helpen in deze situatie? Veel problemen kunnen worden voorkomen als je doorkrijgt hoe je het beste communiceert.

5. Hoe waardevol zijn de mensen die jou teleurstellen

Als een vriendschap jou vaker teleurstelt, dan dat deze jou plezier geeft, hoe waardevol is het om door te blijven gaan? Dit maakt het belangrijk om een stap terug te nemen. Voor jezelf te bepalen hoeveel energie jij stopt in deze vriendschap, hoeveel je terugkrijgt. Natuurlijk zijn er goede en slechte periodes. Vaak voel je wanneer een vriendschap niet meer werkt en het tijd wordt om te stoppen. Dit is geen makkelijke keuze, soms is het beter om er een punt achter te zetten, dan door te blijven gaan met wat jou ongelukkig maakt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Het helpt om te kijken hoeveel je van jezelf en van andere mensen verwacht. Hoe realistisch zijn deze verwachtingen? Is het realistisch om dit van andere mensen te verwachten?
  • Als andere mensen jou teleurstellen komt dit in de meeste gevallen niet vanuit verkeerde bedoelingen. Zijn ze teveel met zichzelf bezig, waardoor ze jou behoeftes vergeten.
  • Maak alles niet te zwaar. Vaak raken we teleurgesteld omdat we alles te perfect willen doen. Juist door alles meer los te laten, zorg je ervoor dat je minder vaak teleurgesteld voelt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter