Jezelf overal druk om maken

27/02/2024

jezelf overal druk om maken

Jezelf overal druk om maken, terwijl eigenlijk alles wel meevalt, geeft aan dat er een groter probleem aan de hand kan zijn. Elk probleem is zo zwaar als jij het maakt. In het geval alles opeens een probleem wordt, is dit vaak een indicatie dat het met jou niet goed gaat, doordat je bijvoorbeeld op dit moment meer last ervaart van stress, spanning of depressie. Ervaar jij het probleem “jezelf overal druk om maken”? Lees dan in mijn nieuwste artikel wat de oorzaak is en wat jij het beste kunt doen…

Hoe het komt dat we ons overal druk over maken

Als je veel last ervaart van spanning, kan het helaas snel gebeuren dat je overal druk over maakt. Is alles echt zo zwaar? Waarschijnlijk niet, vanuit je eigen spanning ervaar je het wel zo. Het nadeel is namelijk dat we alles vanuit ons hoofd voortdurend beoordelen. Voel je rustig en ontspannen, dan valt alles wel mee. Voel je daarentegen juist gespannen, dan ervaar je alles als te veel en vervelend.

De eerste neiging die we vaak hebben als we gespannen raken, is alles zo snel mogelijk willen oplossen. Vanuit de hoop dat als er niets mis is om je druk over te maken, hierdoor de spanning verdwijnt. Het nadeel van het leven is dat er altijd wel iets is wat niet lekker loopt. Problemen houden nooit op, waardoor je helaas de rust die je zocht nooit vindt.

De kans is groot dat als je veel last ervaart van spanning, je hierdoor steeds gevoeliger wordt voor alles wat er om je heen gebeurt. Met als gevolg dat je hier steeds drukker over maakt. De meeste problemen vallen wel mee, alleen kost het tijd tot het eindelijk is gelukt totdat het is opgelost. In de tussentijd geeft het veel stress omdat je niet weet waar je aan toe bent.

De reden dat je overal druk over maakt komt vaak voort vanuit een gevoel dat je de controle kwijt bent over je leven. Doordat er mogelijk zoveel fout gaat, dat je hierdoor niets meer vertrouwt, en dus overal druk over maakt. Of een andere mogelijkheid is dat je in het verleden veel vervelende ervaringen hebt gehad, waarvan je druk maakt dat dit weer zou kunnen gebeuren.

Het feit dat je overal druk over maakt, geeft aan dat je op dit moment niet lekker in je vel zit. Het probleem is niet alles waar je druk over maakt. Het probleem is dat je niet goed voelt en dit projecteert op alles om je heen. Dit geeft aan dat het waardevoller is om aan jezelf te werken, dan aan alle problemen om je heen waar jij je druk over maakt.

Is alles echt zo zwaar als we denken

Spanning ontstaat met name vanuit je instelling. Als je alles wat op jou afkomt rustig benadert vanuit de instelling dat alles goed komt en denkt in oplossingen, dan komt het vaak goed. Het gaat juist mis als je het gevoel hebt dat alles steeds meer fout gaat, en je elk probleem hierdoor steeds groter maakt dan het is. Is alles echt zo zwaar als jij denkt? Waarschijnlijk niet, maar als je gelooft dat het wel zo is, wordt het je realiteit.

De meeste problemen zijn het niet waard om je daar druk over te maken. Dit neemt niet weg dat het waard is om problemen op te lossen. Dat je er druk over maakt, geeft vaak aan dat je het op de verkeerde manier aanpakt. In het geval bijvoorbeeld iemand iets tegen jou zegt wat je niet leuk vindt, kan je hier heel druk over maken over hoe boos je op deze persoon bent, goede kans dat het niet zo was bedoeld.

Hoe moeilijk het ook mag zijn, kijk of jezelf erin kan oefenen om alle problemen waar je druk over maakt op een andere manier te bekijken. Zou jij bijvoorbeeld druk maken omdat je binnenkort wordt ontslagen van je werk? Dan kan je druk maken dat je baan kwijt bent, of je kan het zien als een nieuw begin voor een leukere baan.

Vaak maken we ons druk omdat we bang zijn iets kwijt te raken wat ons dierbaar is. Het nadeel is dat het leven nooit stil staat en er dus altijd wel iets gebeurt. Soms in jouw nadeel of juist in jouw voordeel. Als je gelukkig wilt zijn is het vaak de kunst van het loslaten van wat er in jouw leven gebeurt wat helpt. Door jezelf te oefenen te accepteren wat er op je pad komt. Het is misschien niet altijd even leuk, als het dan toch gebeurt, kan je maar beter accepteren dat het zo is, en proberen het beste te maken van een lastige situatie.

Je hebt de daadwerkelijke pijn die je kan ervaren over iets vervelends wat in jouw leven gebeurt. Daarnaast heb je ook het lijden dat ontstaat vanuit je gedachtes die alles erger maakt. Het bijzondere is dat wat we denken soms nog pijnlijker is dan wat er daadwerkelijk is gebeurd.

Vooral bij angst zie je dit vaak. Doordat je slecht voelt vanwege de angst dat je iets moet doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Als je het dan eenmaal hebt gedaan, merk je achteraf dat het allemaal wel meeviel. Goede kans dat als je je overal druk over maakt, het allemaal achteraf wel meevalt, alleen ervaar je dat nu op dit moment niet zo.

Dit is wat je het beste kan doen als je overal druk over maakt

Ervaar jij vaak het probleem dat je je overal druk over maakt? Hoe vaak je ook probeert om alles los te laten en tot rust te komen, lukt het toch steeds niet omdat er vele negatieve gedachtes zijn die jouw aandacht terugbrengen naar alles waar je druk over maakt. Dan is het belangrijk om te realiseren dat alles waar je druk over maakt niet het probleem is, maar de manier hoe je erover denkt het probleem is.

Alles is zo zwaar als jij het maakt. Dit is vooral afhankelijk van hoe belangrijk jij het maakt. Want vaak hoe groter we de prioriteit geven aan iets, hoe pijnlijker we het vinden als het fout gaat. Goede kans dat als jij je altijd over alles druk maakt, je waarschijnlijk altijd te hard je best doet, doordat je alles belangrijker maakt dan het is. Dit geeft aan dat het een mooie eerste stap is om jezelf erin te oefenen om alles minder belangrijk te maken.

De truc achter het leven is alles te doen vanuit complete toewijding zonder er iets van te verwachten. Het zijn juist onze verwachtingen die uiteindelijk leiden tot teleurstelling als het allemaal niet lukt. Juist door jezelf te oefenen alles los te laten, je nergens druk over te maken, voel je hierdoor gelukkiger. Dit doe je door bewuster te zijn van je eigen gedachten, deze te veranderen op het moment dat een gedachte je de verkeerde kant opstuurt.

Alles wat we denken is niet altijd de waarheid. We maken het de waarheid als we onszelf steeds meer ervan overtuigen dat het zo is. In het geval je overal druk over maakt, is het vaak de oplossing om voor jezelf te bedenken vanuit welke overtuiging je dit doet. Wat jij zou kunnen veranderen in je gedachten om deze minder serieus te nemen. Je zal zien dat als dit eenmaal is gelukt, je veel minder druk maakt over alles.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter