Afstand nemen in een vriendschap die stress veroorzaakt

15/02/2024

Afstand nemen in vriendschappen die stress veroorzaken, is voor veel mensen erg lastig. Vaak wil je de ander niet in de steek laten, maar tegelijkertijd ervaar je ook veel stress. Hoeveel is een vriendschap waard als je steeds merkt dat je er niet gelukkig van wordt? Zit jij met het probleem dat je graag afstand wilt nemen van vrienden die stress geven? Vind je dit moeilijk en weet je niet precies wat je moet doen? Lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik uitleg wat er waarschijnlijk plaatsvindt en hoe je dit het beste oplost…

Wat is echte vriendschap?

Het is fijn om met andere mensen om te gaan omdat je bijvoorbeeld steun voelt of het gezellig hebt met elkaar. Het wordt een nadeel als deze vriendschap steeds stressvoller wordt, vooral als het moeilijk voor je is om je eigen grenzen aan te geven. Een vriendschap hoeft niet zwaar te zijn, zolang jij weet wat je bereid bent ervoor te geven.

Echte vriendschap komt van twee kanten, waarbij beide partijen aandacht voor elkaar hebben. Het nadeel is dat sommige mensen tijdens gesprekken compleet de aandacht naar zichzelf toe trekken en geen aandacht meer voor jou hebben. Op zulke momenten kom je vaak in een soort hulpverlener/patiënt-vriendschap terecht, waarbij van jou verwacht wordt dat je alles doet om de ander zich beter te laten voelen.

Als een vriend voor een korte periode jouw hulp nodig heeft, is daar niets mis mee. Er zijn echter ook mensen die zo op zichzelf gericht zijn dat ze niet in staat zijn er voor anderen te zijn. Hun intentie is om zoveel mogelijk uit jou te halen zonder iets terug te geven. Vooral dit soort vriendschappen veroorzaken veel stress, omdat je aanvoelt dat er iets niet klopt en tegelijkertijd vanuit schuldgevoel niet durft deze vriendschap te verbreken.

Het is belangrijk om bij een vriendschap die stress veroorzaakt, te bedenken wat er nu precies plaatsvindt. Staat de vriendschap op dit moment onder druk, of heb je misschien de verkeerde persoon gekozen om bevriend mee te worden? Veel mensen voelen zich eenzaam, wat het nadeel met zich meebrengt dat je eerder vriendschappen aangaat met mensen die niet bij je passen, alleen maar omdat je liever met hen omgaat dan dat je alleen bent.

Is de stress de vriendschap wel waard?

Hoe langer je iemand kent, hoe moeilijker het is om de vriendschap te verbreken, vanuit het idee dat je hier al zoveel tijd in hebt geïnvesteerd. Je zou het ook anders kunnen bekijken. Als je de afgelopen 5 jaar een erg slechte vriendschap hebt gehad die alleen maar stress gaf, wil je dan echt nog eens 5 jaar van je leven hieraan besteden? Hoe moeilijk het ook is, soms is het beste om iets te verbreken als je echt gelukkig wilt worden.

Het grote nadeel is namelijk dat we als mens maar erg weinig tijd hebben. Het lijkt misschien alsof we heel veel tijd over hebben, maar uiteindelijk gaat het leven sneller voorbij dan we denken. In dit leven kun je maar één keer de tijd uitgeven aan andere mensen. Elke seconde die jij besteedt aan iemand die je stress geeft, had je ook kunnen besteden aan een vriendschap die jou gelukkig maakt.

In het geval een vriendschap veel stress veroorzaakt, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen waar jij staat en wat je wilt doen. Hoe langer je doorgaat met iets waar je niet gelukkig van wordt, hoe meer tijd je hebt verloren die je ook had kunnen besteden aan iets leuks. Afstand nemen van vrienden is en blijft lastig, als mens vinden we het niet leuk om afgewezen te worden, maar vinden we het om deze reden ook moeilijk om andere mensen af te wijzen.

Het nadeel is vaak dat als je aangeeft dat een vriendschap niet meer voor jou werkt, de meeste mensen dit niet zien als jouw mening, maar het eerder persoonlijk nemen als een aanval op hun karakter. Doordat het voor hun aanvoelt dat je verteld wat er mis is met hen, in plaats van dat je aangeeft dat jij je slecht voelt in de vriendschap vanwege stress. Natuurlijk kun je ook afstand nemen in een vriendschap door helemaal niets meer te laten horen. Dit zorgt er vaak voor dat andere mensen alleen maar meer contact met jou zoeken.

Dit is wat je het beste kunt doen als een vriendschap stress veroorzaakt

Wat veel mensen vaak niet doorhebben, is dat stress vooral ontstaat vanuit je gedachten. Het is goed mogelijk dat er een klein probleem aan de hand is dat wel meevalt, maar omdat je dit zo zwaar maakt met gedachten, ervaar je de situatie als erg stressvol. Dit betekent dat problemen in de vriendschap die veel stress veroorzaken, vaak best wel meevallen; je ervaart deze als zwaar vanwege je gedachten.

Het is zonde om een vriendschap te verbreken die voor jou waardevol is. Het is net zo zonde om te lang in een slechte vriendschap te blijven waar je ongelukkig van wordt. De vriendschap verbreken door afstand te nemen is geen makkelijke keuze, vooral omdat we vaak veel twijfelen over wat we nu precies willen.

In dit soort situaties is het belangrijk om een goed antwoord te vinden op deze vragen:

  • Zie ik een positieve toekomst in deze vriendschap?
  • Hoe lang ben ik bereid hiermee door te gaan als het negatief blijft?
  • Wat maakt voor mij deze vriendschap zo belangrijk dat ik ermee door wil gaan?

Laten we eerlijk zijn! Als je zeker weet dat de vriendschap geen toekomst heeft, is er geen enkele reden om hiermee door te gaan. Alle tijd die je hieraan besteedt is alleen maar zonde. Het kan lastig zijn om ergens mee te stoppen als we een vriendschap met iemand zijn begonnen om de verkeerde redenen. Dit maakt het zo belangrijk om goed voor jezelf door te hebben waarom je deze vriendschap zo belangrijk vindt.

Het is tegenstrijdig om ergens mee door te gaan waar je niet gelukkig van wordt. Als je door wilt gaan met een slechte vriendschap, geeft dit aan dat er waarschijnlijk iets anders plaatsvindt wat je motiveert om door te blijven gaan. Het kan zijn dat je je eenzaam voelt, je jezelf niet waardevol genoeg vindt om goede vrienden te hebben, of dat je vanwege een schuldgevoel iemand niet in de steek wilt laten. Bij al deze voorbeelden zie je dat er een dieper probleem ligt dat je oplost met een slechte vriendschap.

In het geval je doorgaat met een slechte vriendschap, geeft dit aan dat er een dieper probleem plaatsvindt, waarvan het waardevol is om hieraan te werken. Vaak, als je eenmaal de kern van het probleem hebt aangepakt, zul je merken dat het veel makkelijker wordt om voor jezelf te kiezen. Hierdoor durf je keuzes te maken die jou gelukkig maken. Het is in het begin lastig, maar je zult zien dat dit op lange termijn jouw leven verbetert.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter