Je ineens raar voelen vanwege stress

03/01/2024

je ineens raar voelen

Je ineens raar voelen is een vervelend probleem als je geen idee hebt wat dit gevoel veroorzaakt, vooral als het leidt tot veel paniek omdat je je zorgen maakt dat het zou kunnen betekenen dat je bijvoorbeeld erg ziek begint te worden. Dit maakt het belangrijk dat je niet in paniek raakt als je je ineens raar voelt. Voel jij je dus ineens raar en vraag je je af hoe dit komt en wat je het beste kunt doen, lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik precies uitleg wat dit rare gevoel waarschijnlijk over jou zegt…

Dit is waarschijnlijk de reden waarom je je raar voelt

Het kan voorkomen dat je iets doet wat je altijd doet, maar om wat voor reden dan ook voelt het vandaag raar om dit te doen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je naar je werk gaat en dezelfde taken uitvoert als altijd, maar het om een of andere reden raar voelt om daar te zijn. Het gevoel dat alles raar aanvoelt, kan op verschillende manieren ontstaan. In de meeste gevallen ontstaat het gevoel omdat er iets aan de hand is waar je niet bewust van bent. Dit kan zijn dat je iets verkeerds hebt gegeten, waardoor je je anders voelt dan normaal. Of dat je mogelijk ziek begint te worden. Of dat je mogelijk last hebt van stress of spanning.

Een raar gevoel geeft namelijk aan dat er op dit moment iets niet klopt. Vooral bij stress kan het voorkomen dat je zo hard werkt dat je na afloop van de dag raar voelt in je hoofd, omdat je zo moe bent en overspannen bent geworden, dat je hierdoor niet meer alles waarneemt zoals normaal. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er met jou niets aan de hand is, maar dat je vanuit je eigen empathie aanvoelt dat er iets speelt tussen de mensen om jou heen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat andere mensen iets voor jou willen verbergen, of zich anders gedragen dan normaal omdat ze ergens last van hebben. Het hierdoor raar voelt om met deze samen te werken.

Zou je dus een schaalverdeling maken tussen raar en normaal, dan kun je zeggen dat als je goed voelt, dan ervaar je dit als normaal. Wanneer je slecht voelt, dit waarschijnlijk aangeeft dat er een probleem aanwezig is die steeds erger wordt. Het gevoel van raar zit hier ongeveer tussenin, wat aangeeft dat het rare gevoel aangeeft dat er iets verkeerds begint te gaan. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je je zorgen hoeft te maken als je je raar voelt, maar het geeft wel aan dat er iets veranderd is wat normaal gesproken goed verloopt. Dit maakt het interessant om voor jezelf te ontdekken wat er nou precies de afgelopen dagen is veranderd waardoor je raar bent gaan voelen.

De kans is groot dat je de afgelopen dagen iets hebt gedaan of hebt meegemaakt waardoor je je nu raar voelt. Alleen heb je deze aanleiding niet bewust ervaart, waardoor je geen idee hebt wat de reden kan zijn waarom je zo voelt. Elk gevoel heeft namelijk een oorzaak. Heb je het koud, dan is het waarschijnlijk kouder dan normaal. Heb je honger, dan heb je waarschijnlijk al een lange tijd niet gegeten. Dit geeft aan dat elk gevoel een indicatie is van wat jij mogelijk nodig hebt om je beter te voelen. Dit is lastig als je een raar gevoel ervaart, waarvan je geen idee hebt wat dit aangeeft en wat je dus mogelijk zou kunnen doen om hier vanaf te komen.

Hoe je het beste kunt omgaan met een raar gevoel

Het belangrijkste als je je raar voelt, is dat je niet in paniek raakt. Want in de meeste gevallen maken we alles erger dan het is. Het is vaak onze fantasie die onverklaarbare situaties meteen probeert te verklaren met de meest verschrikkelijke mogelijkheden. Is het echt zo dat er iets verschrikkelijks aan de hand is waardoor je je opeens raar voelt? Het is mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Dit maakt het belangrijk als eerste stap om eerst te onderzoeken wat nu precies de reden is waardoor je je raar voelt, voordat je conclusies trekt die niet kloppen.

Meestal gaat het rare gevoel vanzelf over, tenzij er iets is wat het in stand houdt, in de meeste gevallen is er sprake van een tijdelijk probleem. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je slecht hebt geslapen, waardoor je vanochtend met een raar gevoel bent opgestaan. Het dus helpt om de volgende avond op tijd naar bed te gaan, waardoor het rare gevoel de dag daarna is verdwenen. Het is goed mogelijk dat rust helpt om te herstellen van de oorzaak die dit rare gevoel veroorzaakt. Het lichaam is goed in staat om zichzelf te herstellen, in het geval het rare gevoel blijft, geeft dit aan dat je iets nodig om te herstellen wat je tot nu toe hebt vermeden.

Dit maakt het belangrijk dat als je raar voelt, je niet in paniek raakt, maar het juiste de tijd geeft die het nodig heeft om hiervan te herstellen. Dit kun je doen door vast te stellen wat jou in het verleden goed geholpen heeft om je beter te voelen. Voel je dus bijvoorbeeld heel duizelig omdat je te hard hebt gewerkt, dan is het mogelijk dat dit is ontstaan door stress, en is dus een indicatie dat het echt tijd wordt voor rust. Deze rust kun je het beste nemen door iets te doen waarvan je weet dat het in het verleden ook goed heeft gewerkt.

Bij een raar gevoel dat plotseling ontstaat is het vaak het beste om een stap terug te nemen met wat je op dit moment aan het doen bent. Doordat mogelijk wat je nu aan het doen bent, dit rare gevoel veroorzaakt. Of dat je daarvoor iets hebt gedaan waarvan je niet had verwacht dat dit zo’n grote impact op jou zou hebben. Goede kans dat je te streng bent geweest naar jezelf, waardoor je over je eigen grenzen bent heen gegaan. Je hierdoor na afloop raar voelt omdat je uit balans bent geraakt. Het beste werkt om juist het tegenovergestelde te doen, waarbij je zult zien dat je na afloop veel beter voelt.

Dit is wat je het beste kunt doen als je je raar voelt

Ervaar jij het probleem dat je ineens raar voelt en vraag je af wat je het beste kunt doen? Dan is het belangrijk om te beginnen met niet in paniek te raken door dit gevoel. Goede kans dat je het gevoel erger maakt als je vanuit paniek, door snelle oplossingen bedenkt die het probleem uiteindelijk alleen maar erger maken. Dit maakt het verstandiger om eerder een stap terug te nemen en te accepteren dat je op dit moment raar voelt en dat het er mag zijn.

Een raar gevoel kan ervoor zorgen dat je hier zo erg van schrikt, dat je hierdoor de situatie zwaarder maakt dan waarschijnlijk is. En juist door te accepteren dat je op dit moment anders voelt dan normaal, en tegelijkertijd jezelf bewust te forceren om tot rust te komen, zul je zien dat het veel makkelijker wordt om met dit rare gevoel om te gaan. Natuurlijk is het belangrijk dat als er echt iets aan de hand is om naar de dokter te gaan. Maar het eerste wat je wilt doen is te proberen om jezelf weer tot rust krijgen voordat je actie onderneemt. Dit geldt alleen bij acute situaties.

In het geval dat je al voor een lange tijd raar voelt, omdat het vaak goed gaat, maar je hebt momenten waarbij zomaar vanuit niets opeens raar voelt. Geeft dit aan dat er meer aan de hand is, dat je waarschijnlijk steeds opnieuw iets herhaalt wat dit rare gevoel veroorzaakt. Het kan lastig zijn om te ontdekken wat je nu precies doet, wat je van jezelf niet doorhebt. Vooral omdat het goed mogelijk is dat je een gevoelig persoon bent die waarschijnlijk door kleine dingen sterk kan worden beïnvloed. Zo is het mogelijk dat je misschien allergisch bent voor bepaald voedsel waar andere mensen geen last van hebben. Of dat je eerder last ervaart van stress dan anderen.

Dit maakt het belangrijk om voor jezelf te ontdekken wat je nu precies de afgelopen dagen hebt gedaan waardoor je zo raar voelt. Dit kan lastig zijn als je veel hebt meegemaakt. In het geval je geen idee hebt is het vaak waardevoller om naar de toekomst te kijken, door de komende weken bewuster na te denken bij alles wat je doet. Door elke keer als je een taak hebt volbracht, even voor jezelf waar te nemen hoe je na afloop voelt.

Een andere mogelijk om te ontdekken waarom je raar voelt is door met alles te stoppen en waar te nemen of het gevoel nog terugkomt. Zo niet, dan ben je waarschijnlijk gestopt met wat dit rare gevoel deed ontstaan. Hierbij helpt het om daarna weer met alles stap voor stap te beginnen. Bij elke stap te kijken of dit ervoor zorgt dat het rare gevoel weer terugkomt. Waarbij je zal zien dat als je eenmaal hebt ontdekt wat dit rare gevoel veroorzaakte, je nu de mogelijkheid hebt om dit gevoel voortaan te vermijden.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter