Niemand om op terug te vallen

19/11/2023

niemand-om-op-terug-te-vallen

Ik heb niemand om op terug te vallen. Het is een lastig probleem dat kan zorgen voor veel stress, omdat je altijd het idee hebt dat je overal alleen voor staat tijdens een probleem. Dit kan zo zwaar worden dat je eindigt in een burn-out, omdat het eigenlijk niet op te lossen is door één persoon. Veel mensen ervaren het probleem dat ze niemand hebben om op terug te vallen. Vraag je je af wat je het beste kunt doen? Lees dan mijn nieuwste artikel, waarin ik precies uitleg hoe dit probleem waarschijnlijk is ontstaan en hoe je hier het beste mee omgaat…

De stress van alles alleen te moeten doen

Het is vervelend als je niemand hebt om op terug te vallen. Dit kan komen doordat je alleen bent opgegroeid met weinig familie, of altijd hebt gekozen voor een eenzaam bestaan. Want het is fijn om goede vrienden te hebben, maar helaas kan het net zo goed voorkomen dat je mensen bent tegengekomen in het verleden die jouw vertrouwen hebben beschadigd. En vind je het om deze reden moeilijk om met andere mensen om te gaan, vanuit de angst dat het weer opnieuw kan gebeuren.

Vooral als je andere mensen niet meer vertrouwt, kan het lastig zijn om hulp te vragen aan anderen. Vanuit het idee dat je er niet op kunt vertrouwen dat ze jou ook daadwerkelijk willen helpen. Waardoor we vaak van tevoren al de conclusie hebben getrokken dat je het maar beter niet kunt vragen. Of dat je zo ontzettend gewend bent om altijd alles alleen te doen, dat het niet eens meer in je opkomt om hulp te vragen aan de ander.

Helaas kan het voorkomen dat je in een probleem terechtkomt dat zo groot is, dat je dit niet alleen kunt oplossen. Vaak proberen we het wel, maar leidt dit tot zoveel stress dat je uiteindelijk terechtkomt in een burn-out, waardoor het niet meer lukt om uit dit probleem te komen. Vooral in dit soort situaties vinden we het moeilijk om hulp te vragen omdat we graag als mens sterk willen overkomen, en we om deze reden geen zwakheid durven te tonen.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je in het verleden zo vaak bent teleurgesteld door anderen, dat je om deze reden hebt geleerd om afstand te nemen van andere mensen. Er is niets mis met de behoefte om alleen te zijn als dat goed voelt. Maar het wordt een nadeel op het moment dat je niemand hebt om op terug te vallen. Dit kan zijn dat je letterlijk hulp nodig hebt met iets, maar het kan ook zijn in de psychologische zin dat je behoefte hebt aan een goed gesprek.

Want soms vallen problemen best wel mee, alleen voelen ze zwaar omdat deze steeds leiden tot hardnekkige negatieve gedachten. In dit soort gevallen kan het goed helpen om met iemand hierover te praten, waardoor je realiseert dat alles wat je denkt en voelt eigenlijk wel meevalt en dat je alles erger maakt dan het is. Er bestaat namelijk de kans dat als je steeds bedenkt dat je niemand hebt om op terug te vallen, dat hierdoor problemen zwaarder voelen dan ze daadwerkelijk zijn. Want als je moeite hebt om goed voor jezelf te zorgen en je hebt niemand om op terug te vallen, worden hierdoor kleine problemen een stuk moeilijker om op te lossen.

De last van geen hulp durven te vragen

Waarschijnlijk is er altijd wel iemand op wie je zou kunnen terugvallen, maar zien we deze mogelijkheden niet omdat we al van tevoren hebben bedacht dat niemand jou wilt helpen. Dit geeft aan dat de negatieve gedachten of gevoelens dat je niemand hebt om op terug te vallen ontstaat vanuit je instelling. Waarbij je dus de instelling hebt dat je altijd overal alleen voor staat. Deze instelling ontstaat vaak vanuit onze jeugd, waarbij er een tekort is geweest aan hulp waardoor je hebt geleerd dat je altijd overal alleen voor staat.

Klopt de instelling dat je overal alleen voor staat, waarschijnlijk niet, maar het is lastig om deze af te leren en op een andere manier naar de wereld te kijken. Als je een keer iets vervelends hebt meegemaakt, kan je bedenken dat dit een uitzondering was. In het geval je steeds iets opnieuw meemaakt, beginnen we er steeds meer van overtuigd te raken dat dit is hoe de wereld werkt. Dit kan ertoe leiden dat je het idee hebt dat in deze wereld is het iedereen voor zichzelf. En mensen jou dus alleen helpen als het hun iets oplevert.

Er bestaan vele verschillende soorten mensen in de wereld. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn met verkeerde bedoelingen, maar er zijn net zo goed ook mensen die oprecht andere mensen willen helpen. Het kan lastig zijn om te ontdekken wie wat voor soort persoon is. Het kan om deze reden gebeuren dat je steeds opnieuw de verkeerde mensen vertrouwt. Waarbij als dit na afloop verkeerd gaat, het steeds moeilijker wordt om opnieuw andere mensen te vertrouwen.

Vaak komt de moeite om andere mensen te vertrouwen vanuit je eigen angst om opnieuw gekwetst te worden. Of vanuit het idee dat je niet meer jezelf kan vertrouwen, want als jij steeds de verkeerde keuze hebt gemaakt aan wie je vroeger hulp vroeg, kan je jezelf dit erg kwalijk nemen. Goede kans dat als je dit hebt meegemaakt, dat je waarschijnlijk erg negatief over jezelf bent geworden. Doordat jezelf de schuld geeft dat het jouw fout was dat je andere mensen vroeger om hulp hebt gevraagd.

In het geval je moeite hebt om hulp te vragen aan andere mensen en hierdoor niemand hebt om op terug te vallen. Geeft dit aan dat er waarschijnlijk negatieve dingen zijn gebeurd in het verleden waardoor je andere mensen niet meer vertrouwt. Maar nog belangrijker, dat je jezelf niet meer vertrouwt, en dat er dus op dit moment mogelijk een sterke negatieve overtuiging is ontstaan die je leven erg beperkt om gelukkig te kunnen worden. Hieraan kan je werken als je eenmaal doorhebt waar je nu precies last van hebt.

Dit is wat je het beste kunt doen als je niemand hebt om op terug te vallen

Ervaar jij vaak last van het probleem dat er niemand is op wie je kunt terugvallen? En leidt dit tot veel stress omdat je bij problemen altijd alleen ervoor staat? Dan is het belangrijk om voor jezelf na te denken in hoeverre het realistisch is om te denken dat je er altijd alleen voor staat. Het is zeker mogelijk dat er altijd andere mensen zijn die jou kunnen helpen. Alleen accepteren we deze hulp vaak niet omdat je van jezelf vindt dat je het alleen moet kunnen. Of heb je veel negatieve ervaringen met het vragen van hulp, waardoor je het hierdoor niet meer durft te doen.

Dit geeft aan dat als je dus heel erg zit met het probleem dat je niemand hebt om op terug te vallen, je waarschijnlijk jezelf te veel in bescherming neemt door afstand te nemen van andere. Vanuit het idee dat je nog liever pijn vermijdt dan dat de hulp van andere mensen jou iets oplevert. Deze overtuiging kan ontstaan doordat hulp in het verleden op een verkeerde manier is gegeven. In het geval je hierin herkent is het belangrijk om voor jezelf te bedenken hoe je het deze keer op een betere manier kan communiceren naar andere mensen over wat je nu precies nodig hebt.

Het probleem is namelijk vaak dat als we ergens mee zitten, we al van tevoren hebben bedacht hoe we dit willen oplossen en wat de mogelijkheden zijn. Je beperkt jezelf hierdoor om andere oplossingen te zien die ook mogelijk zijn. En juist door het op een andere manier te doen, zul je zien dat je dus ook een ander resultaat krijgt. Dit kun je alleen ontdekken als je het ook daadwerkelijk probeert. Mag je dus vaak het idee hebben dat je niemand hebt om op terug te vallen, kijk dan eens voor jezelf in welk patroon je terecht bent gekomen en wat jij mogelijk zou kunnen doen om dit te veranderen.

Er is veel mogelijk in het leven, maar vaak zien we dit niet omdat we vaak vanuit een routine hetzelfde blijven herhalen. Zolang je hetzelfde blijft doen, krijg je hetzelfde resultaat. Dit geeft aan dat als je het een keer op een andere manier probeert, het zeker mogelijk is dat je ontdekt dat je er wel degelijk niet alleen voor staat en er dus ook zeker mensen zijn op wie je kunt terugvallen. Mag je dus last hebben van een negatieve overtuiging die jou weerhoudt om het een keer op een andere manier te doen, daag jezelf een keer uit om te ontdekken wat er gebeurt als je het tegenovergestelde doet. Je zult zien dat hier zeker een bijzonder resultaat uit kan komen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter