Niet veilig voelen bij iemand anders is een lastig probleem als je vaak contact hebt met dit persoon. Vaak hebben andere mensen niet door dat jij je niet veilig voelt bij hen. Dit komt doordat ze ervan uitgaan dat je geen problemen ervaart met hoe zij met jou omgaan. Dit maakt het belangrijk om het probleem goed met de anderen te communiceren. Maar dit is lastig, omdat het aangeven van een probleem vaak wordt gezien als een aanval. Vraag jij je dus af hoe je het beste het probleem van “niet veilig voelen bij iemand” kunt oplossen? Lees dan mijn nieuwste artikel, waarin ik precies uitleg wat je het beste kunt doen…
De last van het niet veilig voelen bij iemand anders
Het is belangrijk om je veilig te voelen bij de mensen met wie je dagelijks omgaat. Vooral met de mensen die je vaak ziet, zoals familie, vrienden en collega’s op het werk. Als mens hebben we namelijk behoefte aan steun en begrip van anderen. Dit kan ertoe leiden dat je leven sterk verbonden is met de andere mensen om je heen. Dit wordt lastig als er een conflict ontstaat tussen jou en iemand anders waardoor je je niet veilig voelt. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om goed te functioneren op je werk als je je steeds aangevallen voelt door een collega, waardoor je veel stress ervaart door diegene ‘s aanwezigheid.
Stress op het werk kan ontstaan doordat je te veel van jezelf verwacht. Het kan ook ontstaan doordat je je niet veilig voelt bij de mensen waarmee je samenwerkt. Bijvoorbeeld wanneer je werkgever je steeds op een vervelende manier aanspreekt. Hierdoor je continu de angst ervaart dat je op elk moment verbaal aangevallen kunt worden. Dit zorgt ervoor dat je je nooit echt veilig voelt op je werk, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat je aan het eind van de dag gespannen en zwaar vermoeid thuiskomt.
Dit benadrukt dat het gevoel van veiligheid afhankelijk is van in hoeverre de ander jou emotioneel kan kwetsen. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals afwijzing, schreeuwen, achter jouw rug om praten of vervelende opmerkingen maken. Veiligheid kan namelijk alleen ontstaan als er veel vertrouwen is tussen jou en de ander. Dit vertrouwen raakt snel beschadigd als er in het verleden vervelende incidenten hebben plaatsgevonden die nooit goed zijn uitgesproken.
Een gebrek aan veiligheid ontstaat doordat een ander persoon iets doet waar je geen controle over hebt. Hierdoor lijkt het alsof je gevangen zit in een situatie die zich steeds herhaalt. Stel je voor dat je bij de tandarts in de stoel zit en hij trekt een tand, iets wat de meeste mensen oncomfortabel vinden. Dan heb je de mogelijkheid om op elk moment je hand omhoog steken als het te veel wordt, waardoor je controle ervaart over de situatie. Als de tandarts niet stopt wanneer je dit aangeeft, verdwijnt het gevoel van veiligheid omdat je niet langer de controle hebt om aan te geven wat je wilt.
Mag er dus op dit moment iemand zijn bij wie jij je niet veilig voelt, grote kans dat dit een persoon is die geen rekening met jou houdt. Er is niets vervelender dan met iemand om te gaan die steeds dingen doet die jij niet leuk vindt. Vooral als je al vaak hebt aangegeven aan de ander of deze hiermee wilt stoppen. Dit kan leiden tot steeds meer spanning tussen jezelf en de ander.
Hoe je het gevoel van veiligheid opnieuw kunt opbouwen
Er zijn vele mogelijkheden waarom je je niet veilig voelt bij iemand anders. Maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer, namelijk dat er iets misgaat in de communicatie. Vooral als jullie allebei heel anders zijn, wordt het lastig om elkaar te begrijpen. Dit kan ertoe leiden dat je denkt dat je duidelijk bent geweest over wat jij wilt tegenover de ander, terwijl de andere jouw uitleg op een totaal andere manier ontvangt. Vanwege deze reden niet met jou omgaat zoals je dat graag zou willen.
Het gevoel van veiligheid ontstaat doordat je het vertrouwen hebt met de ander dat je weet waar je aan toe bent. Stel dat je bijvoorbeeld aan anderen hebt gecommuniceerd dat het voor jou belangrijk is om op tijd te komen voor een afspraak, maar de ander komt toch te laat, dan vermindert dit het vertrouwen en voel je je minder veilig in de omgang met de ander. Dit komt doordat het gevoel van veiligheid afhankelijk is van de kans dat het probleem opnieuw in de toekomst kan gebeuren.
Stel dat je bijvoorbeeld een auto-ongeluk hebt gehad en je weet waarom het fout ging en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen. Dan zul je aanvankelijk toch een beetje onveilig voelen in de auto vanwege de eerdere negatieve ervaring. Maar tegelijkertijd voel je ook een beetje vertrouwen omdat je weet wat je nu absoluut moet vermijden om opnieuw in een auto-ongeluk terecht te komen.
Maar als je geen idee hebt wat er fout ging tijdens het auto-ongeluk, zul je je natuurlijk erg nerveus voelen als je weer in een auto stapt. Omdat je totaal geen controle voelt over het vermijden van dezelfde fout. Dit principe geldt ook bij andere mensen bij wie je onveilig voelt. Je voelt je pas onveilig bij anderen als er iets vervelends tussen jullie beiden is gebeurd en je geen idee waardoor het fout ging, wat de kans vergroot dat het opnieuw gebeurt.
Vaak, wanneer we ons onveilig voelen bij andere mensen, proberen we de gemakkelijkste oplossing: de ander vermijden. Want zolang de ander vermijdt, voorkom je op deze manier dat de ander jou pijn kan doen. Dit is vaak een keuze die je pas wilt maken als al het andere niet heeft gewerkt.
Gelukkig zijn de meeste mensen wel in staat om rekening met jou te houden. Alleen beoordelen we vaak dat dit niet kan omdat we te ongeduldig zijn. Vanuit het idee dat als je iets aangeeft, je verwacht dat het meteen duidelijk is dat je wilt dat het nooit meer gebeurt. Maar vaak werkt het beter als je het meerdere keren aangeeft. De meeste mensen denken namelijk dat je misschien een slechte dag had waardoor je aangeeft dat je iets niet leuk vindt. Dat dit waarschijnlijk niet zoveel met hen te maken had. En dat wat jij vandaag niet leuk vindt, je misschien morgen niet zo erg vindt.
Als je het meerdere keren aangeeft, wordt het steeds duidelijker dat wat jij aangeeft niet te maken heeft met een slechte dag, maar dat jij hier oprecht last van hebt en daardoor erg onveilig voelt. Door meerdere keren dit aan te geven, wordt het steeds duidelijker dat het voor jou een blijvend probleem is waarvan je graag wilt dat anderen hier rekening mee houden.
Op het moment dat dit voor de ander duidelijk is dat je dit oprecht meent, is de kans groot dat ze veel meer hun best doen om rekening met jou te houden. Hierdoor kan het vertrouwen tussen jullie beide opnieuw worden opgebouwd, wat ervoor zorgt dat je je veiliger voelt in de omgang met elkaar.
Wat je het beste kunt doen als je je niet veilig voelt bij iemand
Ervaar jij veel last van iemand anders waardoor je je niet veilig voelt? Dit probleem zorgt voor veel spanning en stress. Dan is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat wel of niet mogelijk is. Want als je goed communiceert met de ander, kan je erg ver komen en het probleem oplossen. Het nadeel is vaak dat andere mensen niet doorhebben hoeveel last jij van hun ervaart. Waardoor ze het probleem gaan bagatelliseren.
Een ander nadeel kan zijn dat de ander jou uitleg over waar je last van ervaart ziet als een aanval, waardoor deze in de verdediging gaat. Dit maakt het alleen maar moeilijker om samen tot een goede oplossing te komen.
Het beste wat je kunt doen is voor jezelf te bepalen welke van de volgende drie mogelijkheden jij kan toepassen voor dit probleem:
Accepteren
Je wilt altijd beginnen met te beoordelen in hoeverre je ergens echt last van ervaart of dat je kunt accepteren dat iemand is wie hij is. Veel mensen hebben een bepaald karakter of vertonen gedrag waar ze zich goed bij voelen. En zijn niet zo snel geneigd om zichzelf compleet te veranderen op een manier die voor jou goed voelt.
Dit maakt het belangrijk om samen een oplossing te vinden in hoeverre de ander rekening met jou kan houden, maar tegelijkertijd ook zichzelf kan blijven. Dit betekent dat je dus altijd bepaald gedrag van de ander zult moeten accepteren. Omdat deze nooit zichzelf compleet zal veranderen voor jou. Dit zou ook niet redelijk zijn om van de ander te verwachten.
Verbeteren
Veel problemen kunnen worden opgelost als je samen duidelijk neerzet waar het nou precies tussen jullie fout gaat. Om vervolgens een plan te maken over hoe jullie dit voortaan samen in de toekomst kunnen verbeteren. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de ander vaak achter jouw rug iets doet wat jij niet leuk vindt, vanuit de verwachting dat jij dit niet erg vindt. Waarbij je afspreekt dat de andere dit vanaf nu vaker naar jou communiceert.
Want vaak kom je samen in een routine terecht die voor jou mogelijk niet werkt. Maar de ander heeft dit niet door, waardoor er vanuit wordt gegaan dat er niets hoeft te worden verbeterd. Door duidelijk aan te geven dat deze routine niet voor jou werkt en dat je samen een plan wilt maken om dit te verbeteren, zorg je voor verandering die leidt tot meer vertrouwen tussen jullie beiden. Hierdoor voel je je vaker veilig in de omgang met de ander.
Stoppen
Stoppen blijft altijd de laatste oplossing die je wilt toepassen bij een probleem. Maar het moet wel een optie blijven als je er samen echt niet uitkomt. Want uiteindelijk heb jij recht op een leuk leven. Het is zonde als dit niet plaatsvindt omdat je vast blijft zitten in een slechte relatie met een ander. Omdat je niet durft te stoppen vanwege verschillende redenen.
Dit maakt het belangrijk om voor jezelf te bepalen in hoeverre jij nog bereid bent om nog met een ander om te gaan. En waar jouw grens ligt, waarvan je zegt dat als deze is bereikt, het tijd is om te stoppen.
Het is vervelend om een relatie te beëindigen, ontslag te nemen van je werk, of vriendschap te verbreken. Uiteindelijk is het leven kort en heb je maar weinig tijd. Het is het zonde om te veel tijd te besteden aan iets waar jij erg ongelukkig van wordt. Dit maakt het belangrijk om te bepalen of het nog zin heeft om door te gaan. Of dat je alleen maar tijd zit te verspillen met de ander, waarvan je weet dat het nooit zal verbeteren. Dit zijn lastige keuzes, maar ze zijn nodig als je gelukkig wilt worden. Durf voor deze keuzes te gaan als het echt nodig is.
Conclusie
Het is nooit leuk als je je onveilig voelt bij een ander. Maar gelukkig bestaan er vele mogelijkheden om deze situatie te verbeteren. Maar dit houdt in dat je het ook daadwerkelijk moet doen. Want veel mensen hebben de neiging om problemen te negeren of weg te schuiven voor een andere keer. Maar als dit ertoe leidt dat het probleem nooit verdwijnt, kan dit helaas betekenen dat je lange tijd met een probleem blijft zitten dat al veel eerder had kunnen worden opgelost. Waardoor je onnodig veel spanning of stress ervaart terwijl dit achteraf niet nodig was geweest.
Voel jij je dus vaak onveilig bij iemand anders? Maak er dan een prioriteit van om de situatie te veranderen. Want je zult zien dat het achteraf vaak veel makkelijker was om het op te lossen dan je had verwacht. Begin dus vandaag en niet morgen!
geen reactie