Waarom schaam ik me voor mezelf

22/08/2023

waarom schaam ik me voor mezelf

Waarom schaam ik me voor mezelf? Het is een vraag die snel opkomt wanneer je altijd te hard over jezelf oordeelt, maar tegelijkertijd niet begrijpt waarom je dit doet. Vaak is het onnodig om je voor jezelf te schamen. Het is heel normaal om fouten te maken, vooral als je iets doet wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Toch kan het lastig zijn om milder te worden naar jezelf als het niet duidelijk is wat precies de oorzaak is van je zelfschaamte. Zit jij met de vraag “Waarom schaam ik me voor mezelf?” Lees dan mijn nieuwste artikel, waarin ik precies uitleg waar dit gevoel vandaan komt en wat je het beste hiertegen kunt doen…

Waar komt het gevoel van schaamte vandaan

Iedereen kent wel een moment waarop je iets heel doms hebt gedaan waarvoor je je schaamt. Het is heel normaal dat je af en toe een fout maakt. Natuurlijk zou je het liefst willen dat dit nooit was gebeurd. Om deze reden proberen we vaak deze fout voor andere mensen te verbergen, uit angst dat ze ons negatief zouden beoordelen als ze de fout zouden weten waarvoor je je schaamt.

Er bestaan twee vormen van schaamte. Het kan zijn dat je jezelf heel streng beoordeelt omdat je te hard voor jezelf bent. Het maakt dan niet zoveel uit wat andere mensen van jou vinden, want je beoordeelt jezelf vooral hard. De tweede vorm van schaamte is dat je een fout maakt waarvan het jou niet zoveel uitmaakt dat je deze hebt gemaakt. Andere mensen spreken je hier op een negatieve manier op aan, waardoor je de indruk krijgt dat je iets hebt gedaan waarvoor je je moet schamen.

Schaamte kan ontstaan doordat je zelf iets hebt bedacht wat absoluut niet fout mag doen. Als het toch fout gaat, schaam je je hier erg voor. Of je leeft op de manier die bij jou past en op een dag word je hierop aangesproken, waardoor je de indruk krijgt dat wat jij doet er niet mag zijn. Dit laat zien dat schaamte ontstaat doordat je zelf iets bedenkt of dat andere mensen jou aanspreken waarvan je aanneemt dat dit klopt.

Een voorbeeld van hoe schaamte kan ontstaan, is dat je iets doet wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Stel dat je bijvoorbeeld nog nooit een toespraak hebt gehouden, en voor de eerste keer sta je voor een grote groep mensen. De kans is groot dat je dan het gevoel hebt dat je alles fout doet en dat je achteraf wellicht schaamt dat het niet beter is gegaan. Was het echt niet goed genoeg? Waarschijnlijk valt het wel mee, want je doet het tenslotte voor de eerste keer. Zoals met alles kun je nooit van jezelf verwachten dat je alles de eerste keer meteen perfect uitvoert.

Het gevoel van schaamte geeft aan dat je meer van jezelf verwacht dan je op dit moment aan kan voldoen. Het verschil tussen wat je in je hoofd hebt bedacht over wat je zou moeten kunnen en hoe het in de realiteit plaatsvindt, zijn natuurlijk twee verschillende dingen. Want ieder mens zou natuurlijk graag alles meteen perfect willen uitvoeren, maar dat is onmogelijk. Dit laat mooi zien hoe onnodig het is om je ervoor te schamen als je fouten maakt. Hoe belangrijk het is om milder naar jezelf te zijn.

De kans is groot dat wanneer je een fout maakt, zoals bijvoorbeeld tijdens een toespraak die eerder werd vermeld in het voorbeeld. Dat als je aan andere mensen vraagt hoe zij het vonden dat het ging, ze hoogstwaarschijnlijk zullen aangeven dat ze juist vonden dat je het goed deed. Dit laat zien dat we altijd veel strenger zijn voor onszelf dan voor andere mensen. Als je dus ergens voor schaamt, is de kans groot dat je dit onnodig voor jezelf zwaarder maakt dan hoe andere mensen jou beoordelen.

Waarom schaamte zo ontzettend onnodig is

Schaamte is een gevoel dat bedoeld is om fouten uit het verleden te vermijden. Stel bijvoorbeeld dat je in het verleden iets hebt gedaan waar je heel erg voor schaamt. Dit gevoel zal ervoor zorgen dat je dit in de toekomst nooit meer doet. Als dit daadwerkelijk iets was wat je leven slechter maakt, is dit een mooie ontwikkeling. Maar in de meeste gevallen valt dit ontzettend mee en ervaar je hier waarschijnlijk meer last van. Dit maakt het belangrijk om voor jezelf te bepalen in hoeverre dit gevoel je oprecht probeert te helpen.

Iedereen heeft een andere mening. Natuurlijk kunnen sommige meningen overeenkomen, maar we beoordelen de wereld allemaal net iets anders. Dit zorgt ervoor dat we dus ook allemaal andere ideeën hebben over wat goed en fout is. Sommige mensen vinden het normaal om met hun handen te eten, terwijl andere mensen zich zouden schamen en daarom altijd alles met mes en vork doen.

Vooral bij de kleine dingen zijn er geen duidelijke regels over wat goed en fout is. Vaak ontstaat schaamte door je opvoeding, de vrienden met wie je omgaat, en natuurlijk ook met wie jij graag wilt zijn en hoe je wilt overkomen op andere mensen. Dit levert veel op, tegelijkertijd wordt het ook je eigen mentale gevangenis, want hoe meer jij bedenkt wat je niet mag doen, hoe meer je je voor jezelf schaamt als het toch gebeurt. Met als gevolg dat wanneer je een dag hebt dat alles fout lijkt te gaan. Je vervolgens de hele dag erg negatief over jezelf voelt, omdat je van jezelf verwacht dat je dit nooit zou doen of tenminste had kunnen voorkomen.

Het bijzondere is dat wanneer je ergens over schaamt, dit altijd gebeurt vanuit je eigen beoordeling, die ontstaat vanuit je eigen mening over wat goed en fout is. Dit betekent dat als je dus je eigen beoordeling aanpast, het gevoel van schaamte vanzelf verdwijnt. En dat dus dit gevoel is ontstaan, niet omdat je een fout hebt gemaakt, maar omdat jij beoordeelt dat je een fout hebt gemaakt. Want opnieuw, iedereen is anders en beoordeelt dus op een andere manier wat goed en fout is.

De beste manier om je schaamte los te laten is door je instelling te veranderen over wat goed en fout is. Maar voor veel mensen is het erg lastig omdat ze zo overtuigd zijn van hun eigen mening dat deze klopt. Dat op het moment dat ze een fout maken, de overtuigingen ervoor zorgt dat ze het op geen andere manier over kunnen denken. Hoe sterker jouw mening, hoe lastiger het is om je schaamte los te laten. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om jezelf niet al te serieus te nemen en wat makkelijker in het leven te staan.

Wat je het beste kunt doen als je ergens voor schaamt

Schaam jij je vaak erg omdat je veel stress ervaart doordat je voortdurend gespannen bent over wat andere mensen over jou zouden denken? Dan is het belangrijk om goed waar te nemen wat nu precies ervoor zorgt dat je je zo voelt. Schaamte kan ontstaan doordat je jezelf heel streng beoordeelt. Het kan ook ontstaan doordat andere mensen jou hard beoordelen en je dit heel serieus neemt. In beide gevallen vindt er een strenge beoordeling plaats die aangeeft dat jij iets fout hebt gedaan waar je je voor zou moeten schamen.

Het is belangrijk om te realiseren dat deze strenge beoordeling plaatsvindt. Goed en fout bestaan niet, alleen jouw oordeel maakt iets goed of fout. Dit laat zien dat deze strenge beoordeling voortkomt vanuit een harde instelling die je op jezelf toepast. Hierbij verwacht je te veel van jezelf, maar helaas lukt het niet om hieraan te voldoen.

De kans is groot dat wanneer je je schaamt over een fout die je hebt gemaakt, je de neiging hebt om nog harder je best te doen en jezelf nog strenger te beoordelen. Het bijzondere is echter dat je het tegenovergestelde zou moeten doen. Het dus beter werkt om milder naar jezelf te zijn door vaker een fout toe te staan.

In het geval dat je erg streng bent voor jezelf, kun je oefenen om tegen je eigen negatieve gedachten in te gaan die je beoordelen dat je je zou moeten schamen. Vaak nemen we deze gedachten te serieus, waardoor het gevoel van schaamte wordt versterkt. Door deze negatieve gedachten kleiner te maken, word je milder naar jezelf en geef je jezelf meer ruimte om jezelf te zijn zonder oordeel.

Mocht het zo zijn dat het gevoel van schaamte is ontstaan doordat andere mensen jou hard beoordelen en jij hebt dit oordeel mentaal overgenomen, dan is het belangrijk om de kracht in jezelf te vinden om voor jezelf te kiezen. Door te realiseren dat wat andere mensen tegen jou zeggen niet helpt. Durf voor jezelf op te komen in plaats van altijd aan de verwachting van anderen te moeten voldoen. Je zult merken dat je veel meer vrijheid ervaart om jezelf te zijn en dat je je niet voor jezelf hoeft te schamen.

Wat de reden ook mag zijn dat je je schaamt, uiteindelijk komt het er altijd op hetzelfde neer, wat is dat je te ver bent gegaan met een negatief oordeel. Door dit oordeel af te zwakken, zul je merken dat het makkelijker wordt om de schaamte die je over jezelf ervaart los te laten. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar wel noodzakelijk als je veel last ervaart van schaamte. Durf de stap te zetten om dit te doen en je zult merken dat het leven opeens een stuk aangenamer wordt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter