Ik voel een depressie aankomen is een gedachte die aangeeft dat je waarschijnlijk opnieuw iets doet wat eerder tot een depressie heeft geleid. In de meeste gevallen herkennen we het gevoel, maar hebben we geen idee wat nu precies de oorzaak is. Hierdoor kun je je machteloos voelen om de depressie te voorkomen. Vaak, wanneer je een depressie voelt aankomen, lijkt het alsof deze plotseling ontstaat omdat de oorzaak zo onduidelijk is. Zit jij dus met de vraag: ik voel een depressie aankomen en wat kan ik hiertegen doen om dit te voorkomen? Lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik precies uitleg wat jij het beste kunt doen…
De eerste signalen waaraan je merkt dat je depressief begint te voelen
Het is heel normaal dat je je af en toe slecht voelt. Dit is niet erg, als het negatieve gevoel ook weer weggaat. Helaas kan een depressie heel lang duren, vooral als het niet duidelijk is wat dit veroorzaakt. Dit maakt het belangrijk om goed te letten op de signalen die aangeven dat je een depressie voelt aankomen. Dit is zeer lastig als je wel iets bij jezelf waarneemt, maar geen idee hebt wat dit precies betekent. Het waarnemen van gevoelens is voor iedereen anders.
Als je een slecht gevoel ervaart, hoeft dit niet altijd te betekenen dat je depressief aan het worden bent. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet doorhebt dat je ziek bent geworden. Er zijn ook andere mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat je je slechter voelt. Het lichaam is namelijk in staat om waar te nemen of het goed of slecht met jou gaat. Als je gezond bent, voel je je gelukkig. Maar als er iets mis is, wordt dit door het lichaam aangegeven als pijn. Helaas geeft het lichaam nooit duidelijk aan wat de oorzaak is van pijn. Waardoor je waarneemt dat er iets mis is, maar je hebt geen idee wat dit zou kunnen zijn.
De signalen waar je op moet letten die mogelijk aangeven dat je depressief begint te worden kunnen erg verschillen. Je kunt dit het beste beoordelen door je gevoel te vergelijken met wat je op dit moment aan het doen bent in vergelijking met vroeger. Goede kans dat je vroeger gelukkig voelde, maar je vervolgens toen iets hebt gedaan waardoor je nu slecht voelt. Het is waardevol om voor jezelf te bedenken wat je mogelijk hebt veranderd, waardoor jouw gevoel slechter is geworden.
Ook is het mogelijk dat bijvoorbeeld je ouders overleden zijn en dat je daardoor erg verdrietig voelt. Het lijkt alsof deze gevoelens overeenkomen met depressiviteit. Dit geeft aan dat je in een rouwperiode zit, die na verloop van tijd voorbij gaat. Als dit jarenlang doorgaat en je blijft jezelf slecht voelen, dan is er duidelijk een situatie ontstaan waarbij het verdriet is overgeslagen naar depressiviteit. Dit komt doordat je niet goed het overlijden van je ouders hebt kunnen verwerken.
Depressiviteit kan ontstaan doordat je iets uit het verleden niet goed hebt verwerkt, waarbij elke keer als je opnieuw in een vergelijkbare situatie terechtkomt, je depressief voelt omdat oud zeer opnieuw naar boven wordt gebracht in je gedachten. Deze situatie die leidt tot depressie kun je herkennen aan de signalen dat je waarschijnlijk opnieuw iets doet wat vroeger erg pijnlijk voor je was. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je je vroeger erg ongelukkig voelde in je vorige relatie en dat er bij een nieuwe relatie opeens situaties ontstaan die je sterk doen denken aan je vorige relatie. Dit zorgt ervoor dat het gevoel van ongelukkig zijn opnieuw ontstaat.
De mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot depressie
Het gevoel van depressiviteit kan ontstaan door verschillende mogelijkheden. Er bestaan namelijk vele negatieve gevoelens, waarvan het soms moeilijk is om waar te nemen wat dit nu precies dit over jou zegt. Dit maakt het belangrijk om goed voor jezelf te onderzoeken wat bij jou nu precies leidt tot een depressie. Want iedereen is anders en heeft dus ook iets anders nodig. Bedenk voor jezelf welke van de volgende mogelijkheden voor jou het meest van toepassing is.
Psychologisch
Vooral als we ons leven als heel saai ervaren en niets maakt ons meer gelukkig, worden we snel depressief. Dit verschilt erg per persoon. Sommige mensen houden van vastigheid en routine, terwijl anderen zich hieraan mateloos ergeren. Voel jij je vaak depressief? Grote kans dat dit gevoel is ontstaan omdat je leven een grote opeenstapeling is geworden van vervelende klusjes die opgelost moeten worden. Als mens hebben we behoefte aan balans, zowel in leuke als minder leuke dingen.
Misschien werk je op een baan waar je erg ongelukkig bent, omdat je elke dag hetzelfde doet en je totaal niet uitgedaagd voelt. Er is op dit moment geen mogelijkheid om dit te veranderen, omdat je het geld nodig hebt of omdat je ervan overtuigd bent dat je nooit een betere baan zou kunnen krijgen. In dat geval leidt het snel tot een moedeloos gevoel, omdat je vastzit in een situatie waar je niet uit lijkt te kunnen komen. Het is niet erg om af en toe iets vervelends mee te maken, maar je wordt snel depressief als je ervan overtuigd bent dat je vastzit in deze situatie.
Biologisch
Voedsel is belangrijker dan je denkt. Het heeft een zeer grote invloed op hoe we ons voelen. Wat je eet of drinkt heeft invloed op hoe gezond je bent. Als je bijvoorbeeld koffie drinkt, voel je opeens veel meer energie. Of als je alcohol drinkt, voel je je daarna dronken. Dit zijn de meest extreme en duidelijke gevallen waarbij het duidelijk is dat wat je inneemt meteen invloed heeft op hoe je je voelt. Het bijzondere is dat dit geldt voor al het drank en voedsel, alleen duurt het veel langer voordat je een effect voelt. Dit is de reden waarom je je vaak veel beter voelt als je gezond eet dan als je slechte dingen eet.
Wat veel mensen niet weten is dat een allergie voor bepaald voedsel kan leiden tot depressieve klachten. Meestal wordt gedacht aan huidproblemen of andere fysieke mogelijkheden. Maar het is net zo goed mogelijk dat je je erg slecht voelt als je het verkeerde voedsel eet. Dit maakt het interessant om voor jezelf te ontdekken of de depressieve gevoelens verdwijnen als je stopt met bepaalde voedsel te eten. Dit kan een lange zoektocht zijn, maar het is de moeite waard als je eenmaal de oorzaak hebt gevonden.
Mentaal
Hoe sterk je mentaal bent, heeft veel invloed op je waarneming in hoeverre je last ervaart van depressie. Je kunt het vergelijken met gewichten heffen. Als jij gewend bent om 50 kg te heffen, dan voelt 5 kg alsof het niets is. Dit geeft aan dat hoe meer je iets gewend bent, hoe minder invloed alles wat kleiner is op jou lijkt te hebben. Hetzelfde zie je bij angst. Hoe meer je uit je comfortzone stapt, hoe minder angst je voelt voor iets wat je vroeger misschien eng vond.
Als je je vaak depressief voelt, kan het zijn dat je comfortzone van pijn te klein is. Dit is de reden waarom bijvoorbeeld een koude douche of yoga zo goed werkt tegen depressiviteit. Hierbij doe je iets wat pijnlijk voelt of op zijn minst oncomfortabel is, waarbij je oefent om comfortabeler te worden met dit gevoel. Hoe meer je dit oefent, hoe makkelijker het wordt en nog belangrijker, hoe minder je andere kleine pijntjes opmerkt. In het geval je depressief wordt van kleine pijn, is het zeker waardevol om je mentale comfortzone te vergroten.
De mensen om je heen
Als mens zijn we erg beïnvloedbaar door de mensen om ons heen. Zo kan afwijzing bijvoorbeeld erg pijnlijk zijn. Dit geeft aan dat ons gevoel erg afhankelijk is van de mensen met wie je omgaat. Als je je depressief voelt, kan het zijn dat je jouw tijd besteed aan de verkeerde mensen. Als je vrienden of familie hebt die voortdurend vervelend tegen je doen, kan dit ervoor zorgen dat je je erg depressief voelt.
Daarom is het tijdens een depressie belangrijk om waar te nemen hoe andere mensen met jou omgaan. En of het tijd wordt om het contact met deze te verbreken. Vaak blijven we te lang omgaan met mensen in de hoop dat ze ooit veranderen en aardiger tegen ons worden. Maar helaas is dit vaak niet het geval, waardoor je continu opnieuw slecht voelt door de manier waarop anderen met jou omgaan.
Hoe je het beste kunt omgaan met depressie
Voel je je op dit moment depressief of begin je tenminste al signalen te merken dat een depressie begint aan te komen? Dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, omdat het aangeeft dat er op dit moment iets niet goed gaat in je leven. Soms zijn er situaties die je niet kunt ontlopen en die ervoor zorgen dat je je slecht voelt. Heb je geen keuze dan jezelf door deze situaties heen te brengen, zoals bijvoorbeeld het overlijden van je ouders. Want soms zijn er situaties die tijd nodig hebben om verwerkt te worden. Heeft het om deze reden geen zin om deze vervelende gevoelens te ontlopen.
Maar in het geval er niets verwerkt hoeft te worden en je toch aan jezelf merkt dat je depressief begint te worden. Dan is er duidelijk iets aan de hand dat dit gevoel veroorzaakt, wordt het tijd om hier iets aan te doen. Het helpt om voor jezelf na te gaan wat je de afgelopen tijd hebt gedaan, te ontdekken wat je eerder niet deed toen je je nog goed voelde. Grote kans dat de verandering die je hebt gemaakt de aanleiding is voor de eerste signalen die aangeven dat je depressief begint te worden.
Een andere mogelijkheid waarom je je depressief voelt, kan zijn dat je juist te lang hetzelfde hebt gedaan. Alles wat je leuk vindt, wordt na verloop van tijd saai en vervelend, zeker als je iemand bent die houdt van uitdagingen. Het is heel persoonlijk: sommige mensen houden juist van routine, terwijl anderen steeds iets nieuws willen in het leven. Het is zeker mogelijk dat je je depressief voelt omdat je te vaak hetzelfde doet. Het helpt dan om voor jezelf een nieuwe, leuke uitdaging te vinden die jou gelukkig maakt.
De oorzaak van depressiviteit ontdekken is lastig, omdat het zowel kan ontstaan doordat je iets nieuws doet wat leidt tot het gevoel, of omdat je juist te vaak hetzelfde hebt gedaan en het dus tijd wordt voor een nieuwe uitdaging die jou gelukkig maakt. Maar dit is lastig om te onderscheiden als je geen idee hebt wat nu precies de oorzaak is waarom je je depressief voelt. Het beste wat je kunt doen is meerdere dingen proberen. Door op deze manier te ontdekken wat nu precies leidt tot depressieve klachten.
Dit kan een lange ontdekkingsreis zijn van dingen proberen die niet werken. Maar door net zo lang door te gaan tot je iets hebt gevonden, kom je uiteindelijk wel tot een oplossing. Geef jezelf dus ook voldoende tijd om vele dingen te proberen, waarbij het niet erg is als hier niets uitkomt. Want juist door te leren wat niet werkt, kom je er uiteindelijk achter wat wel werkt. Hierdoor zul je merken dat je de oorzaak van jouw depressie ontdekt en hier iets tegen kunt doen, waardoor je je veel gelukkiger voelt.
geen reactie