Problemen van anderen loslaten

09/08/2023

problemen van anderen loslaten

Problemen van anderen loslaten is lastig als je zit met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, vooral als anderen jou een schuldgevoel geven op het moment dat je aangeeft dat je hen niet meer wilt helpen. Het loslaten van de problemen van anderen begint met voor jezelf te kiezen. Dit is vooral lastig als je een erg empathisch persoon bent die er graag voor andere mensen wilt zijn. Ervaar jij dit probleem en zit je met de vraag “Hoe kan je het beste de problemen van anderen loslaten”? Lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik precies uitleg wat jij het beste kunt doen.

Hoe komt het dat problemen van andere mensen jou raken

Problemen geven veel stress, niet alleen die van jezelf, maar ook die van andere mensen. Vanuit onze empathie kunnen we aanvoelen hoe het met andere mensen gaat. Het voordeel hiervan is dat we beter kunnen aanvoelen hoe we de ander het beste kunnen helpen. Tegelijkertijd ontstaat hierdoor ook het nadeel dat je negatief beïnvloed kunt worden door de emoties van een ander persoon. Alles kan goed met jou gaan, maar je kunt zo meegetrokken worden in de stress van de ander dat je hierdoor ook gestrest raakt.

Het is goed om andere mensen te helpen, maar pas tegelijkertijd op dat het nooit ten koste gaat van jezelf. Dit verschilt per persoon; sommige mensen kunnen goed functioneren als er veel mensen om hen heen zijn die stress ervaren, omdat ze niet zo snel alles te hard binnenkrijgen. Terwijl andere mensen juist heel gevoelig zijn en hierdoor zelfs kleine dingen kunnen waarnemen, waardoor het zwaar wordt om met andere mensen om te gaan.

Een andere mogelijkheid is dat je bijvoorbeeld als oudste kind in het gezin bent opgegroeid, waarbij je vaak de taak kreeg om voor de jongere kinderen te zorgen. Hierdoor ben je van nature opgevoed met het idee dat je altijd klaar moet staan voor andere mensen. Dit kan ervoor zorgen dat je eerder probeert andere mensen te helpen als ze een probleem hebben in vergelijking met anderen.

Het helpen van andere mensen met hun problemen is een balans tussen de energie die je op dit moment hebt om anderen te helpen en hoeveel tijd je voor jezelf nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. Vraag jij je af hoe je beter de problemen van andere mensen kunt loslaten. Dan is er een goede kans dat je waarschijnlijk al te ver bent doorgegaan met het dragen van de last van andere mensen, die zo zwaar is geworden dat je het niet meer aankunt. Dit geeft dat het tijd wordt om vaker voor jezelf te kiezen.

Wat te doen als anderen je een schuldgevoel aanpraten

Het is moeilijk om de omgang met andere mensen te veranderen als je samen in een vast patroon bent terechtgekomen, waarbij het zo vanzelfsprekend is dat je op een bepaalde manier met elkaar omgaat. Het hierdoor lastig wordt om dit te veranderen als je aangeeft dat dit niet langer voor jou werkt, vooral als deze omgang veel voordelen oplevert voor de ander.

Stel bijvoorbeeld dat je met een vriend afspreekt, en het is een gewoonte geworden dat deze altijd al zijn ellende bij jou neerlegt. Elk gesprek gaat steeds opnieuw over hoe slecht deze het heeft, waarbij er van jou wordt verwacht dat je als een soort therapeut helpt, kan dit vriendschap erg zwaar maken. Er is niets mis mee om andere mensen te steunen, maar het is niet jouw verantwoordelijkheid om andere mensen weer gelukkig te maken.

Dit maakt het belangrijk om goed onderscheid te maken in hoe waardevol deze vriendschappen zijn. Natuurlijk heeft iedereen momenten dat het slecht met je gaat en dat je dit graag met je vrienden zou willen bespreken. Maar de manier waarop dit gebeurt is erg belangrijk. Het kan zijn dat je samen een goed gesprek hebt over waar de ander moeite mee heeft, of mensen gaan ontzettend in een slachtofferrol zitten en zijn alleen nog maar bezig met bevestiging willen krijgen over hoe zwaar hun leven is. Vooral als dit laatste gebeurt, is het vaak verstandiger om deze vriendschap te beëindigen.

Echte vriendschap komt van beide kanten, waarbij het goed voelt om alles met elkaar te delen op een manier die klopt. Je merkt snel genoeg wanneer het steeds zwaarder wordt om met een vriend om te gaan. In de meeste gevallen is dit lastig omdat dit vaak mensen zijn die goed zijn in jou een schuldgevoel aan te praten om toch in contact te blijven Dit geeft dat aan dat ze deze vriendschap aanhouden omdat dit het beste is voor henzelf, zelfs als het ten koste gaat van jou. Dit is een duidelijk teken om ermee te stoppen.

Het is daarom belangrijk om voor jezelf van tevoren duidelijk vast te stellen of je wel of niet wilt doorgaan met een vriendschap die veel stress geeft, en vervolgens streng bij jezelf te blijven dat je ermee stopt als dit nodig is. Vaak blijven we te lang in een slechte situatie zitten, doordat we niet de kracht bij onszelf vinden om voor onszelf op te komen. Dit is zonde, want het zorgt ervoor dat je veel tijd besteedt aan mensen die jou een ellendig gevoel geven. Durf voor jezelf op te komen, en je zult merken dat het leven een stuk leuker wordt.

Hoe kun je het beste problemen van anderen loslaten?

Ervaar jij veel last van andere mensen doordat ze altijd een probleem bij jou neerleggen? Vraag je je af hoe je het beste de problemen van anderen kan loslaten en de stress van de ander niet op je neemt? Dan is het belangrijk om ten eerste voor jezelf vast te stellen in hoeverre deze mensen belangrijk voor je zijn. Als dit een slechte vriendschap is, geeft het aan dat het tijd is om ermee te stoppen. De meeste mensen vinden dit erg moeilijk om te doen, maar het is wel nodig als het je leven erg zwaar maakt.

Andere situaties waarin dit voorkomt, zijn bijvoorbeeld met familie of met je eigen kinderen. Dit zijn natuurlijk mensen die je moeilijker in de steek kan laten, maar net zo goed veel stress kunnen geven als ze een probleem hebben. Vooral bij kinderen voel je vaak meer verantwoordelijkheid dan bij andere mensen, waardoor je hun problemen meer aantrekt. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kan je hun problemen loslaten of niet. Zijn ze nog heel jong, dan ben je inderdaad nog verantwoordelijk voor hun welzijn. Maar zijn ze ondertussen volwassen geworden, dan wordt het tijd dat ze hun eigen problemen oplossen, dat je het loslaat dat jij het steeds voor hen moet oplossen.

De taak van een ouder is ervoor te zorgen dat kinderen goed voor zichzelf kunnen zorgen als jij er niet meer bent. Dit betekent dat het heel normaal is dat kinderen op een bepaalde leeftijd leren dat als zij een probleem hebben, ze niet meer naar jou toe komen, maar dat ze het zelf oplossen. Dit is lastig omdat je als ouder altijd het gevoel blijft houden dat ze jou kind zijn voor wie je alles moet oplossen. Maar hiermee doe je kinderen tekort. Elke keer als je het probleem voor hen oplost, missen ze de kans om te leren hoe ze het zelf kunnen oplossen, waardoor ze nooit de stap maken naar volwassen zijn.

Zowel bij je eigen kinderen als bij andere mensen is het belangrijk om te onthouden dat dit volwassen mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven. Op het moment dat je hen probeert te helpen, ontneem je hen de kans om te leren hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen. Mag dus iemand met een probleem naar je toe komen, bedenk dan voor jezelf dat je waarschijnlijk meer helpt door hen het zelf te laten oplossen dan dat jij het doet. En je zal zien dat als het hen lukt om het probleem zelf op te lossen, het steeds makkelijker wordt om het los te laten dat jij de problemen van andere mensen moet oplossen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter