Hoe verander je negatieve gewoontes

27/10/2021

Hoe verander je negatieve gewoontes

Hoe verander je negatieve gewoontes waar je lang last van ervaart is een lastig probleem. Doordat we snel de neiging hebben om steeds terug te vallen in oude gewoonte als je niet lekker voelt. Helaas zorgt dit ervoor dat er op het langere termijn niets verandert. Ben jij benieuwd hoe je op een goede manier je negatieve gewoontes veranderd. Dan kan het volgende artikel hier goed bij helpen…

Bekijk nu de video waarin ik zo goed mogelijk uitleg hoe jij het beste een negatieve gewoonte veranderd!

Hoe verander je negatieve gewoontes die veel problemen veroorzaken

Als een probleem steeds opnieuw plaatsvindt, herhalen we vaak steeds dezelfde oplossing die in het verleden heeft gewerkt. Doordat we vanuit onze ervaring hebben geleerd wat we kunnen verwachten als we deze oplossing toepassen. Mag jij bijvoorbeeld roken en je voelt je onrustig. Dan weet je uit ervaring dat een sigaret opsteken jou helpt om rustiger te worden. Helaas zijn dit soort oplossingen vaak korte termijn oplossingen die op het langere termijn voor grote problemen zorgen.

Vooral als je van jezelf door begint te krijgen dat je niet handig bezig bent. Je steeds opnieuw een oplossing toepast die eigenlijk alles erger maakt. Geeft dit een kort moment van rust, daarna komt het probleem meteen weer terug. Als eerste stap is het belangrijk om eerlijk met jezelf te worden dat dit niet werkt. Dat het tijd wordt om slechte gewoontes compleet te veranderen op een manier die wel werkt.

Uiteindelijk heeft elk probleem een oorzaak. Maar bestrijden we liever de symptomen door verschillende middelen te gebruiken. Dit geeft de illusie dat het probleem weg is, eigenlijk is het er nog steeds, maar voel je het niet meer. Totdat het middel is uitgewerkt en je opnieuw de slechte gewoonte moet toe passen om je beter te voelen. Juist door dit patroon te doorbreken met een goede oplossing zorg je ervoor dat je deze middelen nooit meer nodig hebt.

Het beste zou natuurlijk zijn als je ervoor kan zorgen dat je altijd goed voelt. Waardoor je niet meer de verleiding voelt om dit te compenseren met slechte gewoontes. Helaas is dit niet altijd mogelijk omdat het altijd wel voorkomt dat je een slechte periode ervaart. Dit maakt het waardevol om vooral te kijken wat jij kan doen op het moment dat je slecht voelt. Door te ontdekken wat voor jou het beste werkt om op zulke momenten toe te passen. Zodat je niet grijpt naar slechte gewoontes.

De beste manier om dit te doen is door de slechte gewoonte te vervangen voor een goede gewoonte die jou hetzelfde gevoel geeft. Door te kijken welke alternatieven er bestaan die jou hetzelfde gevoel geeft. Zo kan je bij stress steeds opnieuw naar een sigaret grijpen. Als jij merkt dat je ook sterk tot rust komt door bijvoorbeeld yoga te doen. Kan je dit mooi toepassen op het moment dat je de aanleiding voelt om een slechte gewoonte toe te passen.

Juist door de negatieve gewoonte te vervangen met een nieuwe positieve gewoonte. Bouw je hierdoor een nieuwe gewoonte op die jou helpt om op een gezondere manier te leven. Die ervoor zorgt dat je op het langere termijn steeds beter voelt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter