“Waarom kan ik moeilijk loslaten?” is een vraag die ontstaat als je het lastig vindt om afgewezen te worden of vanwege andere problemen. Het nadeel is dat alles wat je niet oplost steeds opnieuw wordt herhaald, vooral als je geen idee hebt waarom je dit doet en welke oplossing je het beste kunt toepassen. Vraag jij je dus af, “Waarom kan ik moeilijk loslaten?” Lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik precies uitleg hoe dit probleem ontstaat en wat jij kunt doen om te ontdekken waarom het voor jou zo moeilijk is om het los te laten…
Hoe komt het dat we iets niet willen loslaten
Er zijn veel dingen die we als mens moeilijk vinden om los te laten. Het kan zijn dat je last hebt van hardnekkige negatieve gedachten, waarvan het niet lukt om ze los te laten, zoals de gedachte “Ik ben niet goed genoeg”, terwijl je weet dat dit wel meevalt. Ook kan het zijn dat je moeite hebt om een bepaald gevoel los te laten, zoals jaloezie, waarbij je weet dat er niets aan de hand is, maar je je toch de hele tijd vervelend voelt. Andere mogelijkheden die het moeilijk maken om iets los te laten, zijn onder andere een te sterk verantwoordelijkheidsgevoel, schuld, angst of boosheid.
Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer, namelijk dat je op dit moment iets ervaart qua gedachten of gevoelens wat je leven moeilijker maakt. Je begint je te realiseren dat je hier alleen maar last van hebt en dat het tijd wordt om hiermee te stoppen. Helaas, als de reden niet duidelijk is, heb je vaak ook geen idee wat je kunt doen. Want hoe eenvoudig de oplossing soms ook lijkt te zijn, er zijn vaak diepere, onbewuste problemen die ervoor zorgen dat het niet lukt.
Denk je vaak: “Waarom kan ik moeilijk loslaten?” Dan geeft dit aan dat je met iets worstelt dat waarschijnlijk dieper zit dan verwacht. Dit maakt het interessant om voor jezelf te ontdekken wat het onderliggende probleem nu precies is die je niet ziet. Want in de meeste gevallen laten we als mens de meeste gevoelens snel los. Negatieve gevoelens kunnen soms een paar dagen duren, maar daarna heb je vaak het gevoel wel verwerkt.
Ook wat betreft het loslaten van negatieve gedachtes merk je vaak dat als je je eenmaal beter voelt, je veel positiever denkt. Dit geeft aan dat er waarschijnlijk een blijvend negatief gevoel aanwezig is die ervoor zorgt dat je niet durft los te laten.
Misschien heb je bijvoorbeeld altijd de neiging gehad om andere mensen te helpen ten koste van jezelf, en je hebt besloten dat het tijd wordt om vaker voor jezelf te kiezen. Maar op het moment dat dit soort situaties zich voordoen, lukt het steeds niet en val je steeds terug in oude gewoontes. De reden dat dit niet lukt, is omdat we als mensen de neiging hebben om alles te blijven herhalen wat we gewend zijn. Hierdoor kan het gebeuren dat je iets al hebt gedaan voordat je erover hebt kunnen nadenken of je dit wel had willen doen.
Een andere reden waarom het niet lukt om iets los te laten, kan zijn dat je te veel druk voelt van andere mensen, waardoor je bang bent om afgewezen te worden als je aangeeft dat je ermee stopt. Als je moeite hebt met loslaten, is er een goede kans dat je veel druk op jezelf legt of dat je juist veel druk voelt van andere mensen.
Als we eenmaal iets vastpakken, worden we bang om het los te laten
Ons gevoel is erg afhankelijk van overvloed of een tekort. Als je bijvoorbeeld heel veel vrienden hebt, zul je waarschijnlijk vaker behoefte hebben om even alleen te zijn. Als je één van deze vrienden niet zo aardig vindt, is de keuze snel gemaakt om het contact met hen te verminderen. Dit doe je vanuit een overvloed aan vrienden.
In het geval dat je juist het tegenovergestelde ervaart, namelijk een tekort aan vrienden, is de kans groot dat als je maar één vriend hebt, je deze niet kwijt wilt raken, zelfs als je beseft dat je niet gelukkig bent in deze vriendschap. De reden dat we dat vaak niet doen, is de angst om dan helemaal alleen en eenzaam te worden.
Dit geeft aan dat hoe meer je een tekort ervaart, hoe groter de angst wordt om het kwijt te raken. Hierdoor kun je veel moeite hebben om mensen los te laten, wetende dat je geen nieuwe vrienden kunt maken, of bijvoorbeeld nooit meer een nieuwe partner zult vinden. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat je bijvoorbeeld op dit moment financiële problemen hebt, waardoor je constant piekert over geld en het daardoor niet lukt om deze gedachten los te laten.
Een andere mogelijkheid is dat je ergens verantwoordelijk voor bent, waarvan je in je hoofd hebt bedacht dat jij de enige bent die dit goed kan, en het daarom moeilijk vindt om dit uit handen te geven. Dit kan ervoor zorgen dat je het moeilijk vindt om hulp te vragen. Of zelfs als je al hulp krijgt, het moeilijk vindt om deze hulp te accepteren. Wat je vaak ziet wanneer je moeite hebt met loslaten, is dat je waarschijnlijk de sterke karaktereigenschap bezit om overal continu de controle over te willen hebben. Dit doen we vaak omdat controle ons een gevoel van veiligheid geeft, wat aangeeft dat er vaak een onbewuste angst aanwezig is.
Als je dus het probleem ervaart dat je iets niet kunt loslaten, is de kans groot dat je iets in het verleden hebt meegemaakt wat je als erg pijnlijk hebt ervaren. Je vervolgens bedacht wat jij kunt doen om dit te voorkomen of te verbeteren. Op het begin geven dit soort aanpassingen veel positieve resultaten, waardoor je dit als een positieve eigenschap bent gaan beschouwen. Maar als je in het heden merk je dat deze eigenschappen tegen jou beginnen te werken, komt het besef dat het tijd wordt om deze eigenschap los te laten.
Je kunt alleen iets loslaten wat je eerst hebt vastgepakt. Dit geeft aan dat er dus iets in het verleden heeft plaatsgevonden waardoor je iets hebt opgepakt wat je nu graag weer wilt loslaten. Het is interessant om voor jezelf te ontdekken wat er precies in het verleden is gebeurd waardoor je dat bent gaan oppakken. Want vaak, als je daar achter komt, wordt het veel makkelijker om het vervolgens los te laten.
Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je vroeger vaak gepest werd op de basisschool, waardoor je nu afstandelijk bent geworden naar andere mensen. Je hierdoor merkt in het heden dat dat je weinig vrienden hebt en je vaak eenzaam voelt. De beste manier om dit te veranderen is door de pijn van vroeger te verwerken en te oefenen het tegenovergestelde te doen. Wat is in dit geval met het voorbeeld dat je oefent minder afstandelijk te zijn.
De kans is groot dat afstand nemen van andere mensen je vroeger heeft geholpen tijdens een pijnlijke periode, maar het nu alleen maar leidt tot problemen. Er dus een behoefte is ontstaan voor het tegenovergestelde, namelijk dat je jezelf vaker kwetsbaar en meer openstelt naar andere mensen. Dit is in het begin natuurlijk eng, waardoor het steeds niet lukt om je oude gewoontes los te laten.
Hoe je erachter komt waarom je moeite hebt met loslaten
Ervaar jij vaak last van een probleem waarvan je het moeilijk vindt om deze los te laten? En heb je geen idee waar dit vandaan komt, waardoor je je steeds afvraagt: “Waarom kan ik moeilijk loslaten”? Dan is het belangrijk om eerlijk met jezelf te worden over wat er precies in het verleden heeft plaatsgevonden waardoor je nu op dit moment moeite hebt om iets los te kunnen laten. Zoals eerder aangegeven, kunnen dit gedachten of gevoelens zijn, maar uiteindelijk zijn deze twee hetzelfde. Want als je altijd negatief denkt, ga je je vanzelf slechter voelen, en als je altijd negatief voelt, ga je vanzelf negatiever denken.
De reden dat we vaak iets herhalen komt doordat het ons weinig energie kost. Als je elke dag bijvoorbeeld opnieuw zou moeten nadenken over elk detail over hoe je auto rijdt, kost dit te veel energie, waardoor het moeilijker wordt om andere dingen te doen. Het is om deze reden een efficiënt mechanisme van onze hersenen om van alles een routine te maken die we steeds blijven herhalen, totdat we er niet meer over nadenken en het vanzelf doen, zonder dat we het zelf doorhebben.
Deze routines zijn lastig te doorbreken, maar het is wel nodig als je er vaak last van hebt. Er is een goede kans dat er in het verleden iets is gebeurd waardoor je deze routine bent begonnen en je daarna nooit meer bent gestopt. Het gaf toen waarschijnlijk veel hulp, maar nu is het alleen nog maar een last. Dit geeft aan dat als je echt wilt ontdekken waarom het niet lukt om iets los te laten, je veel meer je eigen routines moet gaan bestuderen. Zodat je op deze manier erachter komt wat je precies doet. Want zoals eerder aangegeven, doen we vaak alle routines zo onbewust dat je het vaak niet eens van jezelf doorhebt.
Het beste wat je dus kunt doen als je jezelf vaak afvraagt: “Waarom kan ik moeilijk loslaten?” is door te beginnen met jezelf opnieuw te ontdekken en te kijken wat je elke dag doet waar je niet bewust van bent. Waarschijnlijk besef je wel dat je iets doet wat je graag wilt loslaten, maar de routine die ervoor zorgt dat dit niet lukt, is mogelijk niet duidelijk. Pas als je deze hebt ontdekt, zul je achter het antwoord komen over waarom het niet lukt om iets los te laten. Zal je zien dat dit antwoord jou helpt om gelukkiger te worden.
geen reactie