Nerveus gevoel in lichaam vanwege stress

24/10/2023

Een nerveus gevoel in je lichaam geeft aan dat er op dit moment iets aan de hand is waar je heel zenuwachtig over bent. Dit zijn vaak situaties zoals een examen of iets anders waarbij het de bedoeling is dat je je goed kunt concentreren. Helaas kan dit door spanning in je lichaam erg lastig zijn. Ben je dus benieuwd hoe je het beste kunt omgaan met een nerveus gevoel in je lichaam? Lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik precies uitleg hoe dit gevoel ontstaat en wat je het beste hier tegen kunt doen…

De verbinding tussen lichaam en geest

Wat we in ons lichaam voelen kan door verschillende mogelijkheden worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld, je kunt je slecht voelen omdat je ziek bent geworden, of omdat je te intensief hebt gesport, wat kan leiden tot pijn in je lichaam als gevolg van blessures. In de meeste gevallen voel je echter iets in je lichaam omdat je er mentaal mee bezig bent. Zo kan het zijn dat je verliefd bent op iemand, waardoor je een sterk gevoel ervaart in je borstkas. Of misschien ervaar je juist veel stress vanwege examens, wat leidt tot aanhoudende spanning in je buik.

Gevoelens kunnen op verschillende manieren ontstaan, in de meeste gevallen ervaar je deze op de volgende twee manieren. Je ervaart een gevoel omdat je zenuwstelsel wordt geprikkeld, bijvoorbeeld wanneer je pijn voelt als er in je vinger wordt geprikt. Het tweede type gevoel is meer psychologisch, zoals angst, stress en depressie. Deze gevoelens kunnen specifiek op een deel van je lichaam worden waargenomen of zich over je hele lichaam verspreiden. Dit is persoonlijk en afhankelijk van de situatie.

Met name angst is een interessant gevoel, omdat we het op verschillende manieren kunnen ervaren. Het is mogelijk dat je intense spanning in je buik voelt, maar het kan ook gebeuren dat je juist de sensatie in je buik niet meer waarneemt en alleen sterke spanning in je armen ervaart. Dit verschil in gevoel komt voort uit hoe je de situatie waarneemt die de angst heeft veroorzaakt. Wanneer je bijvoorbeeld iets belangrijks moet doen waar je zenuwachtig voor bent, ervaar je dit vaak in je buik. Maar als je je bedreigd voelt door een ander, heeft je lichaam de neiging alle spanning in je armen te leggen om je voor te bereiden op zelfverdediging.

De functie van gevoel is altijd gericht op het aanpassen aan de situatie. Als je je bijvoorbeeld ziek voelt, is dit gevoel bedoeld om je te forceren dat jij vaker rust neemt. Als je verliefd bent, zal dit gevoel ervoor zorgen dat je er alles aan doet om de ander voor je te winnen. In het geval van spanning in je lichaam is dit ontstaan als een functie om je te motiveren iets te ondernemen, en het zal niet verdwijnen totdat dit ook echt is gebeurd. Het kan moeilijk zijn om van deze spanning af te komen als je niet weet wat je moet doen om het te verwerken.

Spanning kan bijvoorbeeld bedoeld zijn om alerter te zijn tijdens moeilijke situaties zoals examens, deadlines of vervelende conflicten. En vaak verdwijnt dit gevoel van spanning vanzelf wanneer deze situaties voorbij zijn. Het is belangrijk om jezelf te realiseren dat de spanning die je op dit moment in je lichaam voelt slechts tijdelijk is, en het dus waardevol is om geduldig met jezelf te blijven. Vaak willen we zo snel mogelijk van de spanning af, maar helaas kan dat niet altijd, is het dus beter om te accepteren dat het er is.

Dit is wat spanning in je lichaam jou probeert aan te geven

Onze grootste ergernis komt vaak niet voort uit wat je voelt, maar uit hoe je ermee omgaat. Er is namelijk niets vervelender dan een gevoel te ervaren die je niet wilt en waarvan het onmogelijk is om er vanaf te komen. Als je bijvoorbeeld ‘s avonds veel energie ervaart waardoor je niet kunt slapen, dan vinden we dit heel irritant. Maar als je dit ‘s ochtends ervaart, zijn we juist blij dat we met zoveel energie opstaan, vooral als er die dag veel moet worden gedaan.

Dit geeft aan dat we continu onbewust waarnemen wat we voelen en dit beoordelen als goed of slecht. In de meeste gevallen doen we dit omdat we hebben bedacht wie we willen zijn en wat er moet gebeuren. Als je bijvoorbeeld hebt bedacht dat je komende week veel wilt doen, maar je voelt je erg moe, dan ervaar je dit gevoel als heel irritant. Maar als je daarentegen juist deze week een hele ontspannen vakantie hebt gepland, dan voelt het juist heel fijn om veel rust te nemen als je moe bent.

Het probleem is vaak dat we in het leven weinig keuze hebben over wat we voelen. Als het weer kouder is, hebben we het koud. Als je last hebt van een sportblessure, ervaar je pijn. En als je ziek bent, dan ben je ziek. Dit zijn problemen die je niet kunt vermijden. Natuurlijk kun je altijd denken, “wat als.” Maar dit is vaak achteraf, waardoor je al te laat bent om deze situaties te voorkomen. Het enige wat je nog kunt doen is goed voor jezelf zorgen. Maar vaak willen we dit niet omdat het niet uitkomt. Waardoor we het gevoel proberen te vermijden met medicijnen en andere mogelijkheden die pijnstillend werken.

Het nadeel van je gevoel willen te willen onderdrukken omdat dit niet overeenkomt met wie jij wilt zijn, is dat het gevoel er nog steeds is, maar je het niet meer waarneemt, waardoor je waarschijnlijk alles alleen maar erger maakt. Dit kun je op veel verschillende manieren doen, zoals alcohol, koffie, drugs en medicijnen. Sommige methodes zullen erger zijn dan andere, maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer, namelijk dat je een gevoel probeert te veranderen die je niet wilt hebben.

Dit kun je het beste doen tegen een nerveus gevoel in je lichaam

Ervaar je op dit moment veel last van een nerveus gevoel in je lichaam? Dan zijn er meerdere mogelijkheden om hiermee om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld fysiek actie ondernemen, zoals sporten, een massage nemen, of een sauna bezoeken om op deze manier de spanning in je lichaam te verminderen. Maar vaak ontstaat de spanning vanwege psychologische redenen, en als je dit niet aanpakt, zal het probleem aanhouden. Daarom is het belangrijk om eerst te kijken naar wat je psychologisch kunt doen in plaats van fysiek.

Vaak blijft een probleem bestaan omdat we er alles aan doen om het te vermijden, in plaats van actie te ondernemen om het op te lossen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je steeds een moeilijk gesprek vermijdt waardoor de oorzaak die spanning geeft niet verdwijnt. Waarbij je pas de spanning pas echt kan loslaten als je eenmaal het lastige gesprek hebt gevoerd. Dit geeft aan dat je soms iets moet doen om van de spanning af te komen, dat nog moeilijker voelt dan de last van de spanning op dit moment, wat er uiteindelijk voor zorgt dat het lukt om van deze spanning af te komen.

Soms zijn er oplossingen die niet leuk zijn maar die wel moeten gebeuren. Het is dan de kunst om kalm en ontspannen te blijven, zelfs als je veel spanning in je lichaam voelt. Je gedachten en gevoelens kunnen elkaar sterk beïnvloeden. Als het niet mogelijk is om je gevoel te veranderen, kun je proberen jezelf te helpen door je gedachten te veranderen. Als je voortdurend denkt dat alles fout gaat, zul je vanzelf meer gespannen raken. Maar als je daarentegen denkt dat alles goed zal komen, is het makkelijker om met de gespannen situatie om te gaan.

Het nadeel is echter dat we onszelf niet kunnen dwingen om anders te denken als we er niet in geloven. Daarom is het belangrijk om een gedachte te kiezen die jou echt helpt om beter met spanning om te gaan. Zo zou je bijvoorbeeld een positieve ervaring uit het verleden kunnen gebruiken die jou weet zelfvertrouwen geeft. In het geval je nerveus bent voor een examen, kun je eraan denken dat eerdere examens goed zijn gegaan en dat het deze keer ook zeker zal lukken om deze te behalen. Positieve ervaringen uit het verleden kunnen veel steun bieden, omdat ze bevestigen dat niet alles in het leven altijd fout gaat.

In de meeste gevallen ervaar je spanning in je lichaam omdat je ervan overtuigd bent dat er iets volledig mis zal gaan waar je geen controle over hebt. Hierdoor kun je vreemde dingen doen om de controle terug te krijgen, zoals overmatig voorbereiden, overal herinneringen opschrijven, of je spanning afreageren op anderen in de hoop dat zij het voor jou zullen oplossen. Maar dit zijn methoden die misschien een klein beetje kunnen helpen, maar uiteindelijk alles alleen maar zwaarder maken.

Vaak werkt het beste bij spanning om juist te oefenen om zoveel mogelijk te accepteren dat dit gevoel er is, zonder enig oordeel, en zonder de drang om het te vermijden. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat hoe meer je comfortabel je wordt met dit oncomfortabele gevoel, hoe makkelijker het wordt om met deze spanning om te gaan. Je zal merken dat hoe beter je hierin wordt, hoe minder spanning je lijkt te hebben en hoe eerder het lijkt te verdwijnen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter