Ik wil weg van alles

15/10/2023

ik wil weg van alles

Ik wil weg van alles” is een gedachte die aangeeft dat je te veel vastzit in een levensstijl die niet bij jou past. Mogelijk heb je in het verleden keuzes gemaakt waarvan je hoopte dat deze jou gelukkig maakt, je nu helaas merkt dat je dit alleen maar ervaart als een last. Hierdoor kan het probleem ontstaan dat je steeds vaker geïrriteerd raakt, waardoor je het liefst weg wilt van alles. Dit niet kan doordat je mogelijk verplicht voelt om door te blijven gaan. Ervaar je vaak de gedachte “Ik wil weg van alles”? Lees dan mijn nieuwste artikel, waarin ik precies uitleg wat jij het beste kunt doen…

Als het leven niet verloopt zoals je dat graag wilt

Vooral als je veel stress ervaart, kan alles voelen als te veel, waardoor je graag met alles wilt stoppen. Dit komt omdat we als mens maar zoveel per dag aankunnen. Als je dus voor jezelf meer hebt geplant per dag dan jij aankunt, dan is de kans groot dat je na verloop van tijd steeds meer merkt dat dit te zwaar is. Wanneer je je verplicht voelt om dit elke dag vol te houden, zorgt dit ervoor dat je steeds vaker denkt dat je weg wilt van alles.

Het nadeel is namelijk dat alles invloed heeft op elkaar. Is bijvoorbeeld jouw werk heel zwaar, dan kom je vermoeid thuis, waardoor je minder energie hebt om te besteden aan je gezin. Dit kan ervoor zorgen dat wat je leuk vindt, zoals bijvoorbeeld je gezin, hierdoor aanvoelt als een zware last omdat het te veel lijkt te zijn na je werk. Want alles is niet leuk meer als je altijd moe bent, maar je toch verplicht voelt om hiermee door te gaan. Waardoor wat jou plezier geeft omslaat naar irritatie.

Het is heel normaal dat je periodes ervaart die zwaar zijn, die worden afgewisseld met periodes waarin je je beter voelt. Maar in het geval je altijd alles als heel zwaar ervaart, is er waarschijnlijk een probleem aan de hand die dit gevoel in stand houdt. Het is lastig om te ontdekken wat dit probleem kan zijn omdat het zo kan verschillen per persoon. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je minder flexibel bent dan andere mensen, en vanwege deze reden meer last ervaart als er plotselinge veranderingen ontstaan in je dagelijks leven.

Andere mogelijkheden waardoor je graag weg wilt van alles, kan zijn dat je op dit moment leeft op een manier die niet bij jou past. Zo kan het zijn dat je te veel de ideeën van andere mensen volgt omdat het hun gelukkig maakt, maar dit helaas niet werk voor jou. Dit maakt het belangrijk om voor jezelf te realiseren in hoeverre je durft keuzes te maken waar jij je goed bij voelt. Er is niets vervelender dan je gevangen te voelen in een leven waar je zelf niet voor hebt gekozen en geen idee hebt hoe je dit kunt veranderen.

Ergens mee stoppen is makkelijk, maar wat wil je dan wel

De gedachte “Ik wil weg van alles” geeft aan dat je op dit moment leeft op een manier die niet goed voelt, waardoor je leven wilt veranderen. Het probleem is vaak dat we als mens goed in staat zijn om waar te nemen wat we niet leuk vinden, maar helaas niet in staat zijn om te bepalen wat we dan wel willen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet meer gelukkig voelt in je relatie omdat bepaalde dingen in de relatie niet lekker lopen, maar je vervolgens geen idee hebt wat voor relatie je dan wel zou willen hebben.

Wanneer het leven zwaar aanvoelt, is onze eerste neiging om met alles te willen stoppen wat het leven zwaar maakt. Dit doen we vanuit de behoefte naar meer rust, waardoor je kan herstellen van alle spanning en stress. Dit kan er helaas voor zorgen dat je keuzes maakt waar je later spijt van krijgt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je ongelukkig bent in je huidige baan en hierdoor de keuze maakt om ontslag te nemen. Als dit ervoor zorgt dat je voor lange tijd thuis zit en je verveelt, merk je dat ook dit je niet gelukkig maakt. Je dus wel degelijk behoefte ervaart aan een leuk baan.

Op het moment dat je weg wilt van alles, denken we vaak alleen nog maar aan alles waarmee je wilt stoppen. Dit zorgt ervoor dat je tijdelijk gelukkig voelt omdat alles wat het leven pijnlijk maakt verdwijnt. Maar het leven is meer dan pijn vermijden! Dit maakt het belangrijk om zelf te bedenken dat als je ergens mee stopt, wat er dan voor in de plaats komt. Want als je weg wilt, moet je ergens anders naartoe. De meeste die ergens mee willen stoppen, hebben geen idee waar ze dan wel naartoe willen gaan, waardoor het lastig wordt om deze stap te durven maken.

Wat het ook zeker moeilijk maakt om ergens mee te stoppen is dat je mogelijk ergens veel tijd aan hebt besteed, waardoor het voelt alsof je ergens te veel in hebt geïnvesteerd om het op te geven. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet gelukkig bent met de plek waar je woont, maar dat je daar al zo lang woont dat de enige vrienden die je hebt ook op deze plek wonen. En je het hierdoor moeilijk vindt om ergens anders opnieuw te beginnen.

Hoe meer redenen er zijn die jou vasthouden in je huidige situatie, hoe lastiger het wordt als je de gedachte ervaart “Ik wil weg van alles,” om dit ook echt te doen. Uiteindelijk is het leven een grote aaneenschakeling van moeilijke keuzes die je steeds opnieuw moet maken. Blijf je doorgaan met wat je doet of stop je met alles en kies je voor een andere weg. Dit is een keuze die alleen jij kunt maken.

Dit is wat je het beste kunt doen als je weg wilt van alles

Heb je vaak de gedachte “Ik wil weg van alles” omdat je niet gelukkig bent met hoe je leven nu verloopt? En heb je om deze reden voor jezelf bedacht wat je niet leuk vindt aan je leven? De kans is groot dat er meerdere dingen aan de hand zijn. Natuurlijk is het leven voor iedereen anders, maar als je deze gedachte vaak hebt, is er waarschijnlijk het volgende gebeurd. Je hebt waarschijnlijk eerder keuzes gemaakt waarvan je dacht dat deze jou gelukkig zouden maken, en nu merk je dat je juist weg wilt van alles. Het tweede is dat het je niet lukt om weg te gaan van alles, waardoor je ongelukkig voelt omdat het net lijkt alsof je gevangen zit in deze situatie

Want als je je ongelukkig voelt en je kunt dit makkelijk veranderen, zal de gedachte “Ik wil weg van alles” niet zo snel opkomen, omdat je het probleem al hebt opgelost voordat de gedachte opkomt. Dit maakt het lastig om te bepalen hoe je nu verder moet. Het is namelijk heel normaal dat je af en toe een periode ervaart waarin je je niet lekker voelt, waardoor alles wat je normaal leuk vindt, aanvoelt als een zware last waar je liever mee wilt stoppen. In het geval dat deze periodes heel kort zijn, is het natuurlijk onnodig om weg te willen van alles. Maar als je echt grote problemen ervaart, wordt het tijd om deze problemen op te lossen.

Als je de gedachte ervaart “Ik wil weg van alles”, is de eerste stap om voor jezelf te bedenken wat deze gedachte betekent en hoe belangrijk deze is. Is de gedachte tijdelijk omdat je in een korte periode zit waarin alles waar voelt? Of is er daadwerkelijk iets aan de hand wat niet weggaat. En wordt het dus tijd om grote veranderingen in je leven aan te brengen die jou gelukkig maakt? In het eerste geval is het belangrijk om vooral beter voor jezelf te zorgen omdat je het tijdelijk zwaar hebt. Maar in het tweede geval is het veel belangrijker om eerlijk met jezelf te zijn dat dit niet langer meer zo kan en dat het tijd wordt voor verandering.

Bij elke verandering is het belangrijk om eerst voor jezelf te bedenken wat jij het liefst als uitkomst zou willen hebben. Het nadeel van ergens mee stoppen zonder doel, is dat je nooit weet wat ervoor in de plaats komt, tenzij je een goed plan hebt gemaakt om daar naartoe te werken. Zoals eerder aangegeven in een eerder voorbeeld: als je je werk niet leuk vindt, kun je hiermee stoppen, maar wat komt er dan voor in de plaats wat je wel leuk vindt? Vaak hebben we hier niet over nagedacht als je de gedachte ervaart “Ik wil weg van alles,” omdat je meer bezig bent met vermijden, dan met wat je wilt bereiken.

In het geval je grote problemen ervaart waardoor je merkt dat je je leven niet meer leuk vindt, is het belangrijk om helemaal opnieuw na te denken over wie je bent en wat bij jou past. Stel dat bijvoorbeeld alles mogelijk is, hoe zou jouw ideale leven eruitzien? Natuurlijk is niet altijd alles mogelijk om te bereiken, maar je kunt wel een doel stellen die jou helpt zo dicht mogelijk in de buurt te komen.

Dit doe je door voor jezelf te bedenken wat realistische doelen zijn die jij zou kunnen bereiken. En vervolgens een plan maakt wat jij de komende tijd zou kunnen doen om dit in werking te stellen. Elke positieve stap die je zet, is een kleine stap naar een leven die beter bij jou past. Je zal zien dat als dit lukt, je minder vaak het gevoel ervaart dat je weg wilt van alles, omdat je vaker doet wat jou gelukkig maakt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter