Je niet belangrijk voelen

06/10/2023

je niet belangrijk voelen

Je niet belangrijk voelen is een vervelend probleem. Het kan ontstaan doordat je te weinig positieve bevestiging krijgt van andere mensen, of omdat je je vaak eenzaam voelt, waardoor je het idee krijgt dat het andere mensen niet uitmaakt of jij er wel of niet bent. Ervaar jij vaak last van het probleem “je niet belangrijk voelen”? Lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik uitleg hoe dit precies komt en wat jij hier het beste tegen kunt doen…

De reden waarom we graag belangrijk willen zijn voor andere mensen

Het is fijn als andere mensen aangeven dat ze waarderen dat jij hen hebt geholpen, omdat dit het gevoel geeft dat jij op dat moment belangrijk voor hen bent geweest om uit een probleem te komen. Dit geeft aan hoe verleidelijk het is om altijd nodig te willen zijn. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer andere mensen aangeven dat ze oprecht door jou zijn geholpen, hoe beter je je over jezelf voelt. Dit geeft aan dat ons gevoel van hoe belangrijk we ons voelen, sterk afhankelijk is van de omgang met andere mensen.

Zoals eerder aangegeven blijkt uit onderzoek dat we ons gelukkiger voelen als we andere mensen helpen. Dit gevoel ontstaat vooral door de reacties van andere mensen die je helpt. Zou je dus iemand helpen die hier totaal niet op reageert, doordat je bijvoorbeeld iemand helpt die dit zo vanzelfsprekend vindt, dan geeft dit geen gevoel van geluk. Wat ons gelukkig maakt, is niet de hulp die we een ander geven, maar de reactie die we vervolgens van de ander krijgen.

Het gevoel dat je niet belangrijk bent, geeft aan dat er waarschijnlijk een tekort is aan bevestiging van andere mensen, doordat de mensen met wie je omgaat nooit aangeven dat ze jou waarderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een werkgever hebt die nooit iets positiefs zegt over jouw werk. Of dat het vanzelfsprekend wordt gevonden bij je familie dat je altijd klaar voor hen staat, en er dus nooit een moment is waarbij wordt aangegeven dat ze blij zijn dat je dit voor hen doet.

Vooral als je altijd keihard je best doet voor andere mensen en zij nooit aangeven dat ze het waarderen, voel je je snel onbelangrijk. Dit komt omdat je je niet gezien en gewaardeerd voelt voor wat je voor hen doet. Vaak, als we iets voor andere mensen doen, willen we graag iets daarvoor terug. Dit hoeft niet altijd geld te zijn, kan ook een emotionele bevestiging zijn zoals dat een ander jou bedankt voor wat je voor hen hebt gedaan.

Het zijn de kleine dingen die na verloop van tijd belangrijk kunnen zijn waar je aan gaat storen. Zoals dat iemand altijd te laat komt, terwijl jij altijd je best doet om op tijd te komen, waardoor je afvraagt waarom je nog je best zou doen als de ander niet bereid is hetzelfde te doen. Sommige mensen zijn hier makkelijk in, andere mensen kunnen zich steeds meer aan de ander gaan ergeren. Dit is afhankelijk van hoeveel waarde je aan iets geeft. Voor sommigen is het heel belangrijk dat je waardering uitspreekt, terwijl voor anderen het veel belangrijker is dat je een keer iets terug voor hen doet.

Hoe communicatie invloed heeft op hoe belangrijk jij je voelt

Je wel of niet belangrijk voelen is relatief en om deze reden erg persoonlijk. Het hangt af van wat in het leven jij belangrijk vindt en waar je veel waarde aan hecht. Voor sommigen is hun carrière erg belangrijk en voelen zich om deze reden belangrijk als ze veel verantwoordelijkheden hebben binnen het bedrijf. Terwijl anderen dit totaal niet belangrijk vinden en meer waarde hechten aan vaardigheden, omdat ze zich bijvoorbeeld pas belangrijk voelen als ze ergens heel goed in zijn.

Het is mogelijk dat je je belangrijk voelt omdat andere mensen erg afhankelijk van jou zijn. Het is dus ook mogelijk dat je je belangrijk voelt omdat je een vaardigheid goed beheerst, waar iedereen zijn bewondering voor uitspreekt. Zou je bijvoorbeeld een wereldberoemde pianist zijn, dan is het de bewondering van andere mensen als ze jou horen spelen dat je een goed gevoel geeft.

Beide van de hiervoor genoemde voorbeelden hebben een overeenkomst, namelijk dat je gevoel van belangrijk zijn afhankelijk is van andere mensen. Dit geeft aan dat als je je nooit belangrijk voelt, er twee mogelijkheden zijn waarom je zo voelt. De eerste is dat je te hard je best doet. De tweede is dat je het opgeeft en je steeds bozer voelt op andere mensen. Beide mogelijkheden zorgen voor problemen. Als je bijvoorbeeld te hard je best doet kom je terecht in een burn-out. Als je het totaal opgeeft, voel je hierdoor steeds vaker depressief.

De beste oplossing is eerlijk te communiceren met andere mensen over dit probleem. Dit vinden de meeste mensen eng, waardoor ze het liever vermijden of strenger worden naar zichzelf. Zoals eerder aangegeven leidt dit vaak alleen maar tot meer psychologische problemen zoals stress en depressie. En helpt het daarom vaak beter om er eerlijk en open over te communiceren.

Grote kans dat de meeste mensen niet doorhebben wat jij denkt of wat je voelt. Hoe vanzelfsprekend het soms ook mag zijn dat je vaker gewaardeerd wilt worden, als dit niet gebeurt, geeft dit aan dat het waarschijnlijk niet zo vanzelfsprekend is. Dit geeft aan dat er zeker veel verbeterd kan worden in de communicatie tussen jezelf en de andere mensen met wie je omgaat. Het is belangrijk dat je dit doet op de juiste manier, omdat het anders bij andere mensen kan leiden tot veel weerstand.

Hoe je het beste kunt omgaan met het gevoel niet belangrijk te zijn

Voel jij je vaak niet belangrijk? Dan zijn er meerdere factoren waarom je dit voelt en wat je eraan kunt doen. Uiteindelijk zijn er twee mogelijkheden waarom je dit voelt. Het kan zijn dat je vaak alleen bent en hierdoor weinig bevestiging krijgt van andere mensen. Of het kan zijn dat je wel degelijk veel omgaat met andere mensen, dat deze steeds op zo’n manier met jou omgaan dat je je hierdoor niet belangrijk voelt. Als eerste stap is het belangrijk om goed voor jezelf te bepalen waar je nu precies last van ervaart.

In het geval je vaak alleen bent, is dit niet erg als je hier gelukkig mee bent. Sommige mensen zijn extrovert en anderen weer introvert. Als jij een introvert persoon bent die het fijn vindt om vaak alleen te zijn, is hier niets mis mee. In het geval je merkt dat je er wel degelijk last ervaart van het vaak alleen zijn en hierdoor het gevoel ontstaat alsof het voor andere mensen niet belangrijk is of jij er wel of niet bent, wordt het tijd om hier iets aan te doen. Nu is het ook mogelijk dat je je alleen voelt bij andere mensen, doordat je bijvoorbeeld niet door hen voelt gezien, waardoor je het gevoel krijgt dat je niet belangrijk bent.

In dit soort situaties van eenzaamheid is het de beste oplossing om voor jezelf te bepalen met welke mensen je wilt omgaan. Doordat je mogelijk een tekort ervaart aan goede vrienden omdat je nooit iemand ziet. Of je gaat steeds met mensen om die eigenlijk geen goede vrienden van jou zijn. Het helpt om voor jezelf te bepalen wat voor mensen je graag in je leven zou willen hebben en te bedenken hoe je deze het beste kunt ontmoeten.

De andere mogelijkheid waarom je je niet belangrijk voelt, is dat je een behoefte ervaart die steeds niet wordt gezien door de mensen die belangrijk voor jou zijn. Het kan zijn dat dit vanzelfsprekend is geworden. Jij dit niet doorhebt, waardoor je steeds bozer op hen begint te voelen. Dit is vaak nergens voor nodig, grote kans dat andere mensen niet doorhebben dat je hier behoefte aan meer waardering.

In dit soort situaties, waarbij een duidelijk communicatieprobleem plaatsvindt, is het zeker verstandig om de stap te maken om hier eerlijk met elkaar over te worden. Pas op dat je dit op de juiste manier aanpakt. Niemand vindt het leuk om bekritiseerd te worden omdat ze iets niet goed doen. Zou je bijvoorbeeld gaan klagen dat anderen jou nooit waarderen, dan zal dit eerder leiden tot de tegenovergestelde reactie.

Het werkt beter om vanuit jezelf te beschrijven aan de ander wat je voelt. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen aangeven aan je partner dat je te weinig bevestiging voelt in de relatie. Dat er bepaalde dingen zijn die hij/zij zouden kunnen doen waardoor je je beter voelt. Niemand vindt het leuk om te horen wat ze fout doen. De mensen die van je houden, vinden het wel fijn om te horen wat ze kunnen doen waardoor jij je beter voelt. Durf dit aan te geven op een positieve manier en je zult zien dat je je een stuk belangrijker en tevredener voelt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter