Ik kan me niet concentreren op mijn werk

17/09/2023

ik kan me niet concentreren op mijn werk

Ik kan me niet concentreren op mijn werk” is een probleem dat vaak ontstaat als je te veel stress ervaart. Het is namelijk een signaal dat je waarschijnlijk te ver bent gegaan, waardoor je zo vermoeid bent geraakt dat je concentratievermogen is afgenomen. Dit kan problematisch zijn als je een deadline hebt en het werk moet worden voltooid. Ervaar jij het probleem “Ik kan mij niet concentreren op mijn werk”? Lees dan mijn nieuwste artikel, waarin ik precies uitleg waarom dit gebeurt en wat je het beste kunt doen om dit tegen te gaan…

Wat is concentratie en waar is het van afhankelijk

Het is vervelend als je een deadline hebt op je werk en je vanwege deze reden veel wilt doen in een korte tijd, maar het niet lukt omdat je moeite hebt met concentreren. Want helaas is ergens veel tijd voor nemen niet altijd voldoende. Zo kan je bijvoorbeeld bedenken dat je 5 uur de tijd neemt voor een bepaald project, vanuit de verwachting dat dit voldoende is, maar als je niet kunt concentreren waardoor het niet lukt, komt het helaas om deze reden nog steeds niet af. Dit geeft aan dat het niet alleen belangrijk is hoeveel tijd je ergens voor neemt, maar ook de mate waarin jij je goed kunt concentreren in deze tijd.

Concentratie is het vermogen dat je hebt om scherp te blijven bij wat je doet. Het geeft aan dat je oplettend bent, goed alles in de gaten hebt en in staat bent om snel te reageren. En hoewel je het niet kunt meten, zijn we vaak als mens wel degelijk in staat om aan te voelen hoe goed je op dit moment kunt concentreren. Dit geeft aan dat als je het vergelijkt met een batterij, je helemaal vol met energie kunt zitten of helemaal leeg, afhankelijk hiervan heb je de energie om wel of niet te kunnen concentreren op wat je doet.

Dit geeft aan dat als we onszelf zouden vergelijken met een batterij, het zinloos is om door te blijven werken als je batterij op is. Omdat je niet de energie ervaart die je nodig hebt om je werk goed te kunnen uitvoeren. Dit maakt het vaak verstandiger om het tegenovergestelde te doen en juist rust te nemen. Want vaak als je niet kunt concentreren op je werk, maar er is wel een project wat absoluut af moet zijn, hebben we eerder de neiging om onszelf te forceren dit af te krijgen. Maar zoals eerder aangegeven maakt dit alles alleen maar moeilijker omdat je batterij op is en je simpelweg niet de energie hebt om dit te kunnen doen.

Want als mens functioneren we het beste als we een goede balans hebben tussen rust en uitdaging. Te veel rust en we vinden het leven saai, terwijl te veel uitdaging zorgt voor te veel stress. Wil je dus graag goed kunnen concentreren op je werk, dan is het belangrijk dat je een goede balans vindt tussen rust en uitdaging. Dit is soms lastig omdat het zo afhankelijk is van je werk. Want heb je net de pech dat je werk heel saai is, dan kan dit ervoor zorgen dat je je werk niet leuk vindt vanwege te weinig uitdaging. Maar als je te veel uitdagingen hebt op je werk is de kans groot dat dit zoveel stress geeft dat je terechtkomt in een burn-out.

Afhankelijk van je werk is het verstandig om te kijken wat de mogelijkheden zijn om het voor jou makkelijker te maken om de juiste balans te vinden tussen rust en uitdaging. Hoewel het met sommige banen lijkt alsof er weinig mogelijk is, kan je toch vaak meer bereiken dan je denkt als je de moeite neemt om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Want zoals met alles, als je het niet probeert, zal je er ook nooit achter komen wat mogelijk is.

De invloed van stress op je concentratie

De grootste reden waarom de meeste mensen in Nederland moeite hebben met goed kunnen concentreren op hun werk, komt door stress. Steeds vaker belanden mensen in een burn-out, omdat er tegenwoordig steeds meer van ons wordt verwacht. Als jij dus moeite hebt met concentreren op je werk, is er een goede kans dat je een van die mensen bent die te ver gaat in hun omgang met stress. Het signaal dat je je minder goed kunt concentreren, is belangrijker dan je denkt. Het is namelijk niet erg als je af en toe niet goed kunt concentreren op je werk, maar het wordt een ernstig probleem als je uiteindelijk in een burn-out belandt.

Dit benadrukt hoe belangrijk het is om kleine signalen zoals verminderde concentratie op je werk serieus te nemen. Hoewel het nu misschien meevalt, kan dit namelijk later leiden tot zeer vervelende problemen. Stress is namelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat je gedurende een korte periode van gevaar alerter en geconcentreerder bent. Stel je bijvoorbeeld voor dat je bijna wordt aangereden door een auto. Dan zorgt de schrikreactie van je lichaam ervoor dat je op het laatste moment de auto ontwijkt.

Als alles goed met je gaat, ervaar je nog steeds alle hormonen die je nodig hebt om je goed te kunnen concentreren tijdens moeilijke situaties. Maar als dit te lang aanhoudt, raken deze hormonen steeds meer uitgeput, waardoor je het tegenovergestelde effect krijgt. Hierdoor voel je je niet langer wakker en alert, maar juist moe en heb je moeite met concentreren. Als je moeite hebt met concentreren op je werk, is de kans groot dat je op de grens zit van wat je aankan qua stressniveau. Je gaat van een staat van alertheid naar vermoeidheid, wat uiteindelijk kan leiden tot een burn-out.

Het lastige is dat we vaak zo sterk vasthouden aan wie we willen zijn en wat we willen bereiken in het leven, dat we bereid zijn om dit te doen ten koste van onszelf. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je van jezelf niet mag stoppen met werken totdat je de taak hebt volbracht die jij een hoge prioriteit hebt gegeven. Helaas denkt het lichaam vaak anders, waardoor je je steeds slechter gaat voelen. Dit wijst erop dat lichaam en geest niet meer goed met elkaar in verbinding staan. Je denkt steeds dat je meer wilt doen, terwijl je lichaam aangeeft dat je juist minder moet doen.

Dit is wat je het beste kunt doen als je niet kunt concentreren op je werk

Ervaar je vaak moeite met goed kunnen concentreren op je werk? Merk je dat je steeds minder gedaan krijgt per uur of dat het steeds moeilijker wordt om alles op een goede manier uit te voeren? Dan geeft dit aan dat je waarschijnlijk te ver bent gegaan en dat het tijd wordt om een stap terug te nemen. Maar dit vinden de meeste mensen heel lastig omdat we vaak onze eigenwaarde baseren op ons functioneren. Stel je bijvoorbeeld voor dat je als kok in de keuken werkt, dan is het voor jou waarschijnlijk heel belangrijk om de best mogelijke maaltijden te serveren. Want als je dat niet doet, kan de reputatie van het restaurant achteruitgaan.

Dit roept de vraag op wat voor jou belangrijker is: je reputatie of je gezondheid? Beide zijn essentieel als je succesvol wilt zijn. Het is prima om doelen voor jezelf te hebben en te streven naar prestaties in je leven. Vaak zijn we het gelukkigst als we iets bereiken waar we trots op kunnen zijn. Dit kan betekenen dat je uitblinkt in een bepaalde sport en er je carrière van hebt gemaakt, dat je een eigen bedrijf hebt opgericht en succesvol hebt laten groeien, of dat je trots bent op de prestaties van je team binnen jouw bedrijf.

Vooral als je samen met anderen iets moois hebt bereikt, kan het erg moeilijk zijn om te stoppen omdat je je verantwoordelijk voelt om anderen niet in de steek te laten. Maar dit kan helaas leiden tot het verwaarlozen van je eigen gezondheid. Zoals eerder vermeld, als je lichaam het er niet mee eens is kan het resulteren in steeds meer klachten. Een van deze beginnende klachten kan een gebrek aan concentratie op het werk zijn. Dit benadrukt het belang van het eerlijk met jezelf zijn, ongeacht hoeveel waarde je hecht aan je eigen reputatie en hoe trots je ook bent op alles wat je hebt bereikt. Door eerlijk met jezelf te worden dat het nu toch echt tijd wordt om een stap terug te zetten.

Ervaar je veel moeite met concentreren op je werk? Dan is het van belang om jezelf af te vragen hoe waardevol het is om jezelf te blijven pushen om door te gaan. Laten we eerlijk zijn, als je de energie niet hebt om te doen wat je wilt, kun je jezelf wel blijven dwingen om door te gaan, maar uiteindelijk zal er weinig productiefs uit voortkomen. Vaak gaan we door, in de hoop dat het uiteindelijk toch zal lukken. Achteraf blijkt vaak dat we dan te veel tijd hebben verspild aan doorwerken, terwijl we in deze tijd maar weinig hebben bereikt.

Het is om deze reden veel waardevoller om het signaal van te weinig concentratie serieus te nemen en te erkennen dat het tijd wordt om meer rust te nemen. Want wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Kan je pas weer opnieuw krijgen via rust, maak hier een hoge prioriteit van! Dit is voor de meeste erg moeilijk, omdat je waarschijnlijk liever wilt doorgaan met je werkt. Juist door het tegenovergestelde te doen, bereik je uiteindelijk wat je wilt. Wat is het vermogen om je beter te kunnen concentreren tijdens je werk. Soms is een stap achteruit, twee stappen vooruit. Gun jezelf de ruimte om deze stap te zetten, en je zult merken dat je je daarna veel beter voelt en veel gemakkelijker kunt concentreren op wat je doet.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter