Bang voor reactie van anderen

12/09/2023

bang voor reactie van anderen

Bang voor reacties van anderen ontstaat als je een vervelend gesprek hebt gehad, want vaak ontstaat angst doordat je iets wilt vermijden wat je in het verleden als erg pijnlijk hebt ervaren. Dit wordt een groot probleem als je deze mensen niet kunt vermijden. Wordt het dus tijd om een oplossing te vinden over hoe je het beste met andere kunt omgaan. Zit jij met het probleem “bang voor reacties van anderen” en zoek je een oplossing? Lees dan mijn nieuwste artikel, waarin ik precies uitleg wat je het beste kunt doen…

Hoe komt het dat we bang worden voor de reacties van anderen

In het dagelijks leven hebben we veel interactie met andere mensen, met sommige kunnen we goed overweg, terwijl anderen minder goed bij je passen. Helaas kan dit soms leiden tot het probleem dat je voortdurend negatieve reacties krijgt van anderen, waardoor je steeds vaker slecht voelt. Want vaak vinden we het belangrijk dat alles in ons leven zo soepel mogelijk verloopt en willen we om die reden zoveel mogelijk conflicten vermijden. Dit kan ervoor zorgen dat als er iets fout gaat, je al snel bang wordt voor de reactie van de ander.

Het is vervelend om met iemand om te gaan die vaak negatief op je reageert. Vooral als je merkt dat je steeds meer probeert aan te passen uit angst voor hun negatieve reactie. Hoewel je waarschijnlijk niet echt iets verkeerd doet, kan de reactie van de ander ervoor zorgen dat je dit wel zo ervaart. Hierdoor kunnen kleine zaken plotseling veel belangrijker lijken dan ze werkelijk zijn.

Bijvoorbeeld, als je herhaaldelijk bent aangesproken omdat je te laat kwam voor een afspraak en dit vindt opnieuw plaats, bedenken we vaak van tevoren hoe de ander zal reageren. Dit geeft aan dat we als mensen de neiging hebben om vooraf in te schatten hoe anderen zullen reageren op wat je doet. Vooral als we in het verleden al eerder negatieve reacties hebben gehad die je vervelend vond.

Angst is bedoeld om pijn te voorkomen die we in het verleden hebben meegemaakt. Als je bijvoorbeeld ooit van de trap bent gevallen en daarbij je been hebt gebroken, zul je voortaan voorzichtiger zijn bij het afgaan van de trap, uit angst om je been opnieuw te breken. Dit principe laat zien dat angst er is bedoeld om voorzichtig te zijn in situaties die hiervoor fout gingen.

In het geval je bang bent voor de reactie van iemand anders, geeft dit aan dat je in het verleden een pijnlijke ervaring hebt gehad met dit persoon. Deze situatie heeft ervoor gezorgd dat er een angst is ontstaan die ervoor is bedoeld om herhaling van deze pijnlijke situatie te voorkomen. Helaas kan dit leiden tot veel stress, doordat je continu jezelf probeert te beschermen tegen mogelijke negatieve reacties, hierdoor continue te hard je best doet om dit te vermijden.

Als je bang bent voor de reactie van de ander hebben we in de meeste gevallen de neiging om mensen te vermijden. Met in de hoop dat als we deze ontwijken, we op deze manier voorkomen dat ze opnieuw negatief op jou zullen reageren. Helaas is dit niet altijd mogelijk, omdat er situaties zijn waarin we niet kunnen ontsnappen aan bepaalde mensen. Denk bijvoorbeeld aan lastige collega’s, moeilijke familieleden, of je partner met wie je op dit moment een relatie mee hebt. In zulke gevallen is het handig om eerst voor jezelf te bepalen hoe je het beste met deze mensen kunt omgaan, omdat de kans groot is dat je ze in de toekomst opnieuw tegenkomt.

Hoe je het best kunt communiceren met mensen die vervelend reageren

Er bestaan verschillende redenen waardoor je in conflict kan terechtkomen, uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer, namelijk dat je verschilt van mening. Het bijzondere is dat de meeste mensen zo sterk in hun eigen mening geloven, dat ze daardoor niet meer in staat zijn om het op een andere manier te bekijken. Dit kan helaas leiden tot situaties waarin jullie misschien allebei dezelfde gebeurtenis hebben meegemaakt, maar deze op een totaal andere manier hebben beleefd.

Een ander probleem die ook een rol speelt is dat de sommige mensen een diepe behoefte hebben om altijd begrepen te worden in hun gevoel. Zelfs als dit gevoel compleet onterecht is. Vanwege deze reden verwachten dit soort mensen van jou begrip, zelfs als dit niet altijd terecht lijkt te zijn. Dit maakt het soms moeilijk om met gevoelige mensen om te gaan. Doordat je bijvoorbeeld altijd rekening moet houden met hun gevoelens.

Als je bang bent voor de reacties van de ander, geeft dit aan dat jullie elkaar waarschijnlijk niet goed begrijpen, wat vaak tot onaangename situaties leidt. Het beste zou zijn als je dit op een goede manier met elkaar kunt bespreken. Helaas kom je soms mensen tegen met wie dit erg moeilijk is. Is het verstandiger om een andere oplossing te proberen die leidt tot beter resultaten in de omgang met dit soort personen.

Communiceren met moeilijke mensen begint altijd met het begrijpen van wie ze zijn en hoe ze denken. Als je bijvoorbeeld iemand hebt die vaak onzeker is en dit op jou projecteert, is het belangrijk om emotioneel afstand te nemen van dit soort mensen. Door te realiseren dat hoe dit persoon zich gedraagt, niets met jou heeft te maken, maar eerder te maken heeft met hun eigen onzekerheid. In plaats van te reageren op hun onzekerheid, kun je proberen te achterhalen wat je kunt doen om dit persoon zich meer zeker te laten voelen. Dit kun je bereiken door zelf rustig te blijven of vaker de leiding te nemen in de situatie.

Het bijzondere is namelijk dat veel mensen vaak behoeftes hebben die ze niet uitspreken, maar waarvan ze wel verwachten, of tenminste hopen dat jij deze kan vervullen. Het is niet altijd mogelijk om aan deze verwachtingen te voldoen, maar het is wel mogelijk om voor jezelf te bepalen wat er nu precies aan de hand is en hoeveel ruimte en mogelijkheden je hebt om de situatie te verbeteren. Dit doe je door te stoppen met altijd je gelijk te willen halen, vaker na te denken over wat je kunt doen om de situatie te verbeteren. Dit kunnen kleine dingen zijn die een groot verschil kunnen maken.

Hoe je het beste kunt omgaan met de angst voor negatieve reacties

Ervaar jij vaak angst over hoe andere mensen mogelijk zullen reageren? Doordat je bijvoorbeeld bang bent om fouten te maken waar anderen je mogelijk op aanspreken. Of voel je je ongemakkelijk als je je mening geeft en afgewezen wordt door anderen. Dan geeft dit aan dat de kans groot is dat je met mensen omgaat die niet op dezelfde manier denken en leven zoals jij. Is het waardevol om jezelf af te vragen hoe zinvol het is om nog langer met deze mensen om te gaan.

Het zou zonde zijn als je te veel tijd besteedt aan negatieve mensen, terwijl je deze tijd ook had kunnen besteden met andere mensen die jou gelukkig maken. Natuurlijk zijn er situaties waarin je bepaalde mensen niet kunt vermijden, maar je kunt wel zelf beslissen hoe je met deze wilt omgaan. Vaak zijn we te aardig voor mensen die op een vervelende manier met ons omgaan, omdat we mogelijk onze eigen grenzen niet duidelijk genoeg aangeven, waardoor ze steeds opnieuw over deze grenzen heengaan.

De mening van een ander doet geen pijn, tenzij je het persoonlijk maakt. Dit geeft aan dat er geen reden is om bang te zijn voor de reactie van anderen als het je lukt om emotionele afstand van deze te nemen. De reden waarom we dan toch bang zijn, komt vaak doordat we te afhankelijk zijn geworden van hoe anderen op jou reageren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bang bent om ontslagen te worden, waardoor je bang wordt voor negatieve reacties van je werkgever. Of dat je bang bent om alleen te zijn, waardoor je angstig wordt als je partner aangeeft dat deze niet tevreden over jou is.

Dit geeft aan dat als je bang bent voor de reacties van anderen, de kans groot is dat je erg afhankelijk van hun bent geworden. Dit maakt het waardevol om te onderzoeken hoe je minder afhankelijk van hun wordt. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je goed voor jezelf zorgt. Als anderen vervelend reageren, is het aan jou om te bepalen wat je nodig hebt in deze situatie om je beter te voelen. Als vermijden van contact de beste optie is, doe dat dan.

Is vermijden niet mogelijk, bedenk dan wat je nodig hebt om de communicatie soepeler te laten verlopen. Probeer te begrijpen wat je stoort aan de reactie van de ander. Als je je eigen kracht hebt teruggevonden en beter wordt in je eigen grenzen aan te geven, zul je merken dat je minder vaak bang bent voor de reacties van anderen. Omdat je weet wie je bent, wat je wilt, en niet bang bent voor negatieve reacties.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter