“Ik heb het moeilijk met mezelf” is een gedachte die opkomt wanneer je ontevreden bent over je leven, vooral als je meer van jezelf verwacht dan mogelijk is. Tegenwoordig wordt het steeds normaler gevonden dat je veel aankan. Als dit niet lukt, raken we gefrustreerd met onszelf omdat we niet alles kunnen volhouden. Doordat we het vaak lastig vinden om eerlijk tegen onszelf te zijn over het feit dat wat we doen eigenlijk niet werkt, leidt dit alleen maar tot veel stress. Ervaar jij regelmatig de gedachte “Ik heb het moeilijk met mezelf”? Lees dan mijn nieuwste artikel, waarin ik precies uitleg hoe je hier het beste mee omgaat…
Het nadeel van niet tevreden zijn met jezelf
Steeds vaker gebeurt het dat we te veel van onszelf verwachten. Hierdoor bestaat de kans dat je te ver over je eigen grenzen heengaat, waardoor je je niet lekker voelt. Het nadeel is dat zolang je doorgaat, je continu slecht blijft voelen en het daardoor steeds moeilijker wordt om met je eigen gedachten en gevoelens om te gaan. Hoe slechter je je voelt, hoe meer negatieve gedachten er opkomen.
Vooral als je steeds opnieuw gefrustreerd bent over hoe slecht het met jou gaat, wordt het steeds vervelender om met jezelf te zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je na een lange werkdag in de trein zit en dat dit het eerste moment is waarop je beseft hoe slecht het met jou gaat. Hoe meer pijn je op dit moment voelt, hoe meer we de neiging hebben om aan dit gevoel te willen ontsnappen met afleidingen. Dit maakt het belangrijk om het tegenovergestelde te doen, door juist eerlijk met jezelf te zijn over hoe het met jou gaat. Vaak kunnen we zo gefocust zijn op wat we doen, dat we ons eigen welzijn niet meer in de gaten hebben.
De gedachte “Ik heb het moeilijk met mezelf” geeft aan dat er op dit moment iets plaatsvindt wat zo zwaar voelt dat je jezelf niet meer wilt zijn. Dit geeft aan dat je op een manier leeft die niet bij jou past. Het zware gevoel is een signaal van je lichaam dat het tijd wordt voor verandering. Als je bijvoorbeeld vaak stress ervaart, is dit een teken van je lichaam dat het tijd wordt voor rust, anders kom je in een burn-out terecht. Dit maakt het interessant om te ontdekken wat de gedachte “Ik heb het moeilijk met mezelf” over jou zegt.
Een andere reden waarom je zou kunnen denken “Ik heb het moeilijk met mezelf”. Is dat je op dit moment niet bent wie je graag zou willen zijn. Dit geeft aan dat je een verwachting hebt van wie je graag zou willen zijn, maar het je steeds niet lukt om dit te bereiken. Vooral als het anderen wel lukt, kun je erg negatief over jezelf gaan denken. Hierdoor wordt het moeilijk om met jezelf te zijn, omdat je zoveel meer van jezelf verwacht dan schijnbaar mogelijk is. Dit maakt het interessant om jezelf af te vragen in hoeverre het realistisch is om dit van jezelf te verwachten.
Want als mens voelen we ons vaak het gelukkigst wanneer wie we zijn en wie we willen zijn met elkaar overeenkomen. Als het bijvoorbeeld jouw droom is om dokter te worden en dit is jou gelukt, dan voel je je tevreden over jezelf. Maar als het niet is gelukt, komen we snel met negatieve redenen waarom het niet is gelukt. Dit kan ervoor zorgen dat je het moeilijk hebt met jezelf, omdat het beeld dat je van jezelf hebt niet overeenkomt met wat je in het leven hoopt te bereiken.
Dit betekent dat de kans groot is dat je waarschijnlijk iemand anders bent dan wie je in gedachten had. Net zoals in het vorige voorbeeld, is het misschien niet jouw levenspad om dokter te worden, maar is er juist iets anders wat veel beter bij jou past. Het probleem is vaak dat we geen idee hebben wat ons echt gelukkig maakt. Hierdoor volgen we snel de ideeën van anderen of doen we maar wat, in de hoop dat dit ons gelukkig maakt.
Maar helaas, als je steeds opnieuw bedenkt wie je wilt zijn en het lukt steeds niet, kun je erg ontmoedigd raken over je toekomst. Als mens hebben we vaak behoefte aan duidelijkheid en een richting in het leven die zekerheid biedt dat we de goede kant opgaan. Als het leven niet gaat zoals je zou willen, doen we vaak ons best om dit te veranderen, maar helaas werkt dit niet altijd. Hierdoor geven we onszelf de schuld dat wat we proberen niet werkt. Dit maakt het steeds moeilijker om met onszelf te zijn, omdat je jezelf steeds de schuld geeft dat alles niet verloopt zoals je dat graag zou willen.
Hoe komt het dat we te veel van onszelf verwachten
Het nadeel van het leven is dat het vaak voelt als één grote wedstrijd die je moet winnen. Zo ben je continu bezig op school om goede cijfers te behalen, op je werk met deadlines, en mogelijk in relaties om een leuke partner te vinden. Het nadeel van het leven is namelijk dat niets je gratis wordt gegeven. Want voor alles wat je in het leven wilt bereiken, moet je moeite doen. Natuurlijk kunnen sommige mensen je helpen, maar uiteindelijk leer je het meest als je het zelf doet. Dit kan een lange weg zijn van afwijzing en mislukkingen.
Daarbij komt ook het nadeel dat we soms geen idee hebben wat nu eigenlijk het belangrijkste is in het leven. Waardoor we de neiging krijgen om onbelangrijke zaken een veel hogere prioriteit te geven. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je te veel tijd besteedt aan je eigen bedrijf, terwijl je het meeste plezier beleeft aan de tijd die je met je gezin doorbrengt. Alleen heb je dit niet door, omdat je altijd zo ontzettend bezig bent met het streven naar een nog succesvoller bedrijf. Soms raken we de weg kwijt in het leven en komen we er te laat achter wat je nu echt gelukkig maakt.
Het nadeel is dat we vaak meer aandacht geven aan problemen dan aan dingen die ons gelukkig maken. Hoe meer je dit doet, hoe meer je jezelf kwijtraakt in een negatieve spiraal, omdat je het grootste deel van jouw tijd hieraan besteedt. Vooral een te groot verantwoordelijkheidsgevoel kan ervoor zorgen je de druk voelt dat niets fout mag gaan, zelfs als het eigenlijk onmogelijk is om alles tegelijkertijd vol te houden. Dit kost veel energie waardoor je helemaal kapot voelt van de stress.
Het bijzondere is dat als je de tijd neemt om waar te nemen hoe het met jou gaat. Je vaak realiseert dat wat je nu doet totaal niet werkt. Dat het tegelijkertijd moeilijk is om hiermee te stoppen. Dit laat zien hoe onnodig zwaar we het leven voor onszelf kunnen maken. Hoe we vanuit onze eigen strengheid onszelf continue ongelukkig maken.
Want voor alles wat we doen wat we niet leuk vinden hebben we altijd wel een goede reden bedacht waarom we absoluut niet kunnen stoppen. Waarschijnlijk kloppen deze overtuigingen niet, maar vaak geloof je er zo sterk in dat het de waarheid begint te worden. Dit maakt het interessant om voor jezelf te ontdekken hoe je op een betere manier met deze verwachtingen die je over jezelf hebt kunt veranderen.
Dit kun je het beste doen als je het moeilijk hebt met jezelf
Ervaar je momenteel vaak dat je het erg moeilijk hebt met jezelf? Omdat je ontevreden bent over jezelf. Wellicht omdat je te veel van jezelf verwacht of omdat er veel negatieve gedachten en gevoelens in je opkomen. Dan is het belangrijk om te realiseren dat je waarschijnlijk momenteel op een manier leeft die niet bij je past. Dat het dus tijd wordt voor verandering.
Verandering is lastig als je niet weet in welke richting je je leven wilt veranderen. Vaak weet je van jezelf dat je op dit moment niet gelukkig bent, maar hebt je geen idee hoe je het wel zou willen hebben. Dit is in de meeste gevallen de reden waarom het niet lukt om gelukkig te zijn. Als je niet weet wat je moet doen, kom je ook niet in actie om iets te veranderen. Daarom is het belangrijk om als eerste stap goed voor jezelf te bedenken wat precies de uitkomst is van het doel die jou gelukkig zou kunnen maken. Hoe sterker je dit einddoel voor ogen hebt, des te meer motivatie je voelt om ervoor te vechten en het te bereiken.
De grote valkuil hierbij is dat we vaak iets bedenken wat je gelukkig zou maken, dat dit achteraf totaal niet iets is wat bij je past. Daarom is het belangrijk om eerder iets te bedenken wat oprecht bij je past en om te oefenen om hier gelukkig mee te zijn. Dit kan in het begin lastig zijn, bijvoorbeeld als je meer tijd voor jezelf wilt inplannen om vaker een pauze te nemen, terwijl er nog veel te doen is. Maar uiteindelijk is dit wel wat je nodig hebt om je gelukkiger te voelen.
Vaak zijn we niet realistisch tegen onszelf over hoeveel we aankunnen en proberen we daarom te veel tegelijkertijd te doen in een te korte tijd. Nu is het zeker mogelijk dat er veel verschillende redenen bestaan waarom je het moeilijk hebt met jezelf. Maar uiteindelijk geeft dit aan dat wat je momenteel doet niet werkt en dat het tijd wordt voor verandering. Natuurlijk, op het moment dat je deze verandering toepast, zul je altijd veel weerstand voelen. Maar dit is een gevoel dat je uiteindelijk altijd zou moeten overwinnen als je echt gelukkig wilt worden. Als je de stap durft te maken, zul je merken dat je je veel beter voelt.
geen reactie