Hoe stop je met jezelf negatief te beoordelen

24/11/2021

Hoe stop je met jezelf negatief te beoordelen

Hoe stop je met jezelf negatief te beoordelen tijdens een stressvolle periode is een lastig probleem. Doordat je door de stress het zo zwaar kan hebben, dat je aan alles irriteert. Je dus ook ontzettend aan jezelf kan irriteren omdat je teveel van jezelf verwacht. Dit maakt het belangrijk om te stoppen met jezelf negatief te beoordelen vanuit een te hoge verwachting. Mag jij je afvragen hoe je dit het beste kan doen. Dan kan het volgende artikel hier goed bij helpen…

Bekijk nu de video waarin ik zo goed mogelijk uitleg hoe jij stopt met jezelf negatief te beoordelen!

Hoe stop je met jezelf negatief te beoordelen vanuit onzekerheid

Niemand vindt het leuk om negatief beoordeeld te worden. Zou je omgaan met iemand die vervelende dingen tegen jou zegt. Dan zou je al snel stoppen met contact te hebben met dit persoon. Toch hebben we de neiging om de meest vervelendste dingen over onszelf te denken. Helaas is het dan niet mogelijk om het contact met onszelf te verbreken.

De dingen die we over onszelf denken zouden we nooit zeggen tegen een ander omdat je aanvoelt hoe verschrikkelijk het zou zijn als je dit uitspreekt. Toch hebben we wel de neiging om deze negatieve dingen over onszelf te denken. Het ergste is dat we erin beginnen te geloven dat het waar is.

Niemand zal jou zo hard beoordelen als jijzelf, doordat we vaak teveel van onszelf verwachten. Het bijzondere is dat dit niet eens een verwachting hoeft te zijn die komt van andere mensen. Zoals bijvoorbeeld je werkgever die helemaal niet verwacht dat jij zo hard je best doet. Je toch gedwongen voelt om dit te doen, vanuit je eigen oordeel, omdat je anders niet goed genoeg bent.

Ons eigen negatieve oordeel kan het zwaarste zijn waar je hele leven mee rondloopt. Deze zorgt voor veel onrust over wie jij bent en of alles wat jij doet wel goed genoeg is. Dit maakt het belangrijk om te ontdekken waar dit negatieve oordeel vandaan komt. Wat jij kan doen om dit oordeel een minder sterke invloed te hebben op jouw leven.

Er zijn twee verschillende manieren van jezelf beoordelen. De eerste is jezelf te oordelen in vergelijking met andere mensen. De tweede is dat jezelf nu in het heden vergelijkt met waar jij was een paar maanden geleden. De eerst manier zorgt voor veel pijn, terwijl de tweede zorgt dat je juist trots voelt.

Zolang je blijft vergelijken met andere mensen is er altijd iemand die het beter kan dan jij. Het is niet mogelijk om overal goed in te zijn. Zou je dat wel zijn, dan zou het zoveel energie kosten om dit bij te houden, dat je hier ook niet gelukkig van wordt.

Het is heel normaal dat je niet alles kan of hebt in het leven. Het nadeel is dat we vaak niet kijken naar wat we hebben, maar naar wat we nog missen, vervolgens onszelf negatief te beoordelen dat we dit niet hebben. Mag het zo zijn dat je dit toch weet te bereiken, dat is er altijd wel iets nieuws waar je een tekort in ervaart, waardoor je opnieuw ongelukkig voelt.

Het is sterker om de vergelijk met jezelf en andere mensen compleet los te laten. Alleen de vergelijk met jezelf te maken met waar je nu staat, in vergelijking met een paar maanden geleden. Goed voor jezelf te kijken wat je nu precies in deze afgelopen maanden hebt bereikt. Welke mooie ontwikkelingen je hebt gemaakt waar je trots op mag zijn.

De reden dat we vaak niet trots voelen op wat we hebben bereikt. Komt doordat we onszelf vergelijken met andere mensen. We hierdoor tegen onszelf zeggen dat deze mooie ontwikkelingen niets voorstellen, omdat er andere mensen zijn die het zoveel beter kunnen dan jij. Juist door deze vergelijking met andere mensen los te laten, stel jezelf in staat om compleet tevreden te zijn met wat je hebt bereikt.

Er zullen altijd andere mensen zijn die het net iets beter kunnen dan jij. Uiteindelijk gaat het erom hoeveel plezier iets jou geeft. Neem deze plezier jezelf ook niet af door te denken dat het nog beter kan. Vind juist de voldoening in de gedachte hoeveel beter je bent geworden. Wat kan van alles zijn, zolang het jou maar plezier geeft.

Mag jij erg negatief zijn over jezelf, dan is belangrijk om te kijken in hoeverre jezelf vergelijkt met andere mensen. Welke invloed deze vergelijking heeft over het oordeel wat jij over jezelf hebt. Want het is lastig om te stoppen met jezelf met andere te vergelijken. Juist door dit te doen geef jezelf de kans om tevreden te zijn met wat je hebt. En begin je te zien hoe goed alles gaat, in plaats van dat je alles beoordeeld vanuit een tekort. Je hierdoor zal zien dat het steeds makkelijker wordt om positiever te worden over jezelf.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter