Emotionele verwaarlozing is een lastig probleem om bij jezelf te herkennen. Vooral omdat het ontstaat vanuit wat je gemist hebt als kind tijdens de opvoeding en er dus geen duidelijke traumatisch gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Twijfel jij of je last ervaart van emotionele verwaarlozing. Dan kan het volgende artikel hier zeker meer duidelijkheid over geven..
Bekijk nu de video waarin ik uitleg hoe je emotionele verwaarlozing kan herkennen!
Inleiding
- Wat is nu precies emotionele verwaarlozing
- 8 signalen van emotionele verwaarlozing in de familie
- Hoe je het beste omgaat met emotionele verwaarlozing
- Belangrijkste tips van dit artikel
Wat is nu precies emotionele verwaarlozing
Een gevoel van emotionele verwaarlozing in je jeugd ontstaat als je ouders te weinig aandacht hebben gegeven aan jouw emoties. Doordat ze te weinig hebben waargenomen wat jij voelt, niet vragen naar wat jij voelt, geen emotionele verbinding was of dat jouw gevoel er steeds nooit mochten zijn.
Ouders hebben geen idee dat ze dit doen. Het zijn vaak mensen die zelf moeite hebben met hun eigen emotie. Liever deze altijd vermijden omdat het ze ongemakkelijk vinden. Dit geeft aan dat alles in de opvoeding goed is bedoelden, het helaas toch kan voorkomen dat ze in sommige gebieden een tekort geven in de behoeftes van het kind.
Dit maakt het lastig om te bepalen of je vroeger als kind emotionele verwaarlozing hebt ervaren in de opvoeding. Vaak ziet alles er goed uit. Krijg je voldoende eten, kleding en organiseren ze je verjaardag. Ze hebben niet de belangrijke gesprekken met jou over de problemen die je ervaart. Of geven niet de troost die je nodig hebt als je ergens verdrietig over voelt. Leren ze je niet je gevoelens te herkennen en hoe met deze om te gaan.
Vraag jij je af of je slecht voelt vanwege emotionele verwaarlozing in je jeugd. Dan kan je deze herkennen aan de volgende 8 signalen.
8 signalen van emotionele verwaarlozing in de familie
1. De gesprekken in de familie zijn altijd oppervlakkig. Gesprekken over emoties worden altijd vermeden. Zelfs het liefst vermijd, om ongemakkelijke situaties te voorkomen.
2. Je kan het niet verklaren, soms voel je ontzettend boos op je ouders.
3. In goede hoop spreek je af met jouw familie voor een leuke dag. Na afloop kom je moe en negatief thuis.
4. Moeilijke en persoonlijke problemen worden in de familie niet besproken. Er wordt gedaan alsof deze niet bestaan.
5. Het voelt alsof je altijd in een competitie zit met je broers of zussen. Je hebt geen idee waarover.
6. Affectie wordt gegeven via actie (elkaar helpen of een cadeautje). Nooit via woorden van waardering.
7. Emoties, soms alleen de negatieve, of alle emoties. Worden gezien als een taboe in de familie.
8. Vanwege een onverklaarbare reden voel je steeds eenzaam als je omgaat met je familie.
Mensen die opgroeien in een gezin met emotionele verwaarlozing, ervaren hier zeker last van, ook al is er niets pijnlijks gebeurd. De pijn ontstaat vanuit wat er niet is gedaan, gezegd, besproken of een tekort aan steun. In het geval je bent opgegroeid in een gezin waar dit heeft plaatsgevonden, is de kans groot dat je jezelf herkent in een van de vorige 8 punten.
Zoals een mooie taart zonder suiker, kan het er goed uitzien, maar proeft het verschrikkelijk.
Dit kan de reden zijn waarom je tijdens het omgaan met je familie last kan ervaren van negatieve gevoelens. Zoals verveling, teleurgesteld, eenzaamheid of te worden onderdrukt. Dit maakt het belangrijk om goed voor jezelf vast te stellen waar jij een tekort aan hebt gevoelt tijdens je jeugd. Wat jij op dit moment voor jezelf kan doen om je weer beter te voelen.
Hoe je het beste omgaat met emotionele verwaarlozing
Je kan niet je familie veranderen, het heeft geen zin om dit te proberen. Maar je kan wel aan jezelf werken, waardoor je beter gaat voelen. Kies een van de punten van de lijst die ik hierboven heb opgeschreven. Probeer het tegenovergestelde te doen. Kijk eens wat er dan gebeurd.
Praat over de belangrijke dingen, vecht tegen het schuldgevoel dat jouw gevoel er niet mag zijn, concentreer je op het goed zorgen voor jezelf, durf je gevoel te bespreken met je familie. Pas op dat je dit niet meteen perfect wilt doen, een eerste stap is al zeer waardevol.
Veel mensen hebben last gehad van hetzelfde probleem, is het gelukt om dit problemen te overwinnen. Vele zit net als jij waarschijnlijk nog steeds met dit probleem, kunnen jou zeker als inspiratie gebruiken om ook zelf meer open te worden over hun gevoel. Je zal zien dat als jij de eerste stap maakt in je familie om dit te bespreken, de kans groot is dat er andere leden van familie zijn die zich net zoals jij voelen. Durf de stap te maken, het is niet makkelijk, wel heel waardevol.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Je hoeft niet in de perfecte familie op te groeien om gelukkig te zijn. Zolang de familie goed genoeg is om jou te geven wat je nodig hebt als kind.
- Mensen die opgroeien in een familie met te weinig emotionele steun. Voelen dat er iets niet klopt in hun jeugd, hebben vaak geen idee hoe dit komt.
- Als je familie te weinig liefde en steun geeft. Zijn er dingen die je zelf kan doen, om alsnog van deze pijn te herstellen.
geen reactie