Niet meer verder willen met een relatie die stress geeft is een veelvoorkomend probleem bij koppels. Vaak begint een relatie leuk, maar kan het helaas gebeuren dat een van jullie veel last krijgt van stress. Dit legt zoveel druk op de relatie, dat je begint af te vragen of je hier nog wel mee door wilt gaan. Vraag jij je af of je niet meer verder wilt met de relatie vanwege stress, of dat je het toch nog een kans moet geven? Lees dan mijn nieuwste artikel waarin ik precies uitleg wat je het beste kan doen…
De perfecte relatie bestaat niet
Het is normaal dat een relatie periodes heeft waarin het goed of slecht gaat, vaak wisselen deze zich af. Als een relatie een keer stress geeft, is het niet meteen nodig om deze te verbreken. Dit leidt tot de lastige vraag hoe lang je de relatie een kans moet geven om het te verbeteren.
In deze tijd hebben de meeste mensen steeds meer stress. Het is onvermijdelijk dat als je thuiskomt, je deze stress meeneemt en mogelijk afreageert op je partner. Dit is niet altijd eerlijk tegenover je partner, de verleiding is groot voor de meeste mensen om dit te doen. Het is goed mogelijk dat de relatie niet lekker verloopt, terwijl dit niets te maken heeft met de connectie tussen jullie, maar dat een factor van buiten druk op de relatie legt.
Een relatie kan steeds moeilijker verlopen door zowel een partner die stress heeft, als dat jij veel stress hebt en niet weet hoe je hiermee om moet gaan in je relatie. Uiteindelijk is alles met elkaar verbonden, hoewel we vaak doen alsof dit niet zo is, heeft toch alles invloed op elkaar. Het nadeel is dat we vaak niet door hebben wat nu de echt kern van het probleem is. Waardoor bijvoorbeeld een stressvolle situatie op het werk, de aanleiding kan zijn om boos te worden op je partner, terwijl deze eigenlijk helemaal niets heeft gedaan waar je op dit moment nu echt last van hebt.
Goede kans dat als je veel last ervaart van stress, er vaker conflicten voorkomen met je partner omdat je je niet goed voelt, doordat je eerder aan alles gaat storen. Het blijft belangrijk om tot op zekere hoogte een goede emotionele beheersing te hebben met je partner. Het is heel normaal dat je af en toe aan elkaar irriteert, geen enkele relatie is perfect. Zolang op een goede manier met elkaar blijft communiceren is dit niet erg. Op het moment dat je veel last ervaart van stress en je niet de emotionele beheersing hebt om dit op een goede manier met je partner te communiceren, leidt dit ertoe dat je de relatie steeds meer kapot maakt.
Hoeveel stress is een relatie je waard
Hoe slechter het met de relatie gaat, hoe meer je de grens bereikt dat het tijd wordt om te stoppen. Deze grens verschilt per persoon, waardoor het dus ook onmogelijk is om te zeggen wanneer je ermee moet stoppen. Daarnaast speelt het ook een rol hoe lang jullie al een relatie hebben en in hoeverre je afhankelijk bent van elkaar. Je ziet vaak dat hoe meer tijd we ergens in hebben geïnvesteerd, hoe lastiger we het vinden om het op te geven. Helaas bestaat daardoor de kans dat we te lang doorgaan met een relatie waar je niet gelukkig van wordt.
Bij stress is het de bedoeling dat dit voor een korte periode plaatsvindt. Helaas kan het voorkomen dat we doorgaan met wat stress geeft, waardoor de gezondheidsklachten steeds erger worden. Hierdoor kan het net lijken alsof je partner compleet is veranderd als persoon. Het is goed mogelijk dat je je partner hebt leren kennen als een leuk en spontaan persoon, deze vanwege stress elke dag steeds geïrriteerd en moe overkomt. Heb je echt te maken met een ander persoon? Nee! Maar je ziet nu een andere kant van je partner die je nog niet eerder hebt meegemaakt. Dit kan even schrikken zijn als je dit nooit van je partner had verwacht.
Uiteindelijk zoeken we allemaal als mens een relatie omdat we bepaalde behoeftes hebben die we delen met onze partner. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je het belangrijk vindt dat je met iemand bent met wie je goed kan communiceren. Dat je elkaar goed begrijpt, waardoor je je veilig voelt bij dit persoon en het idee hebt dat je jezelf kan zijn. Het nadeel van stress is dat je partner hierdoor minder energie heeft, waardoor deze jou niet altijd meer de aandacht kan geven die je wellicht nodig hebt. Dit geeft aan dat stress wel degelijk de dynamiek in een relatie kan veranderen, waardoor iets wat mooi begon, steeds slechter wordt.
In het geval jijzelf of je partner voor een kort moment stress ervaart, verandert dit tijdelijk de relatie. Waarbij hopelijk na een periode dit voorbij is en jullie weer terugvallen in hoe het vroeger was. Indien de periode van stress te lang aanhoudt, is het mogelijk dat dit de relatie zo sterk verandert, dat wanneer de stress weg is, Het niet meer mogelijk is om de relatie terug te brengen zoals die vroeger was. Het is goed mogelijk dat je steeds meer uit elkaar groeit tot op het punt dat je niet meer weet hoe je met elkaar moet omgaan. Dit kan zeker ontstaan als vanwege stress de relatie steeds meer kapot gaat.
Dit is wat je het beste kan doen als een relatie je veel stress geeft
Zit jij op dit moment in een relatie die veel stress geeft, vraag je steeds af of je het beste kan stoppen? Dan zijn er meerdere factoren die je wil afwegen in de keuze. Te beginnen met te bepalen waarom je een relatie hebt met je partner. Grote kans dat deze iets had dat jou enthousiast maakte om met dit persoon te zijn. Het is normaal dat je na verloop van tijd een ander gevoel ervaart in je relatie. Dat je dus momenteel niet meer de spanning ervaart die je aan het begin had. Grote kans dat daar wel een ander positief gevoel voor in de plaats is gekomen.
Als eerste stap is het belangrijk om te bepalen waar je precies voor wilt vechten. Als er niets meer is wat jullie bij elkaar houdt, dan is het tijd om uit elkaar te gaan. Vaak is er nog een gevoel van verbinding met elkaar wat jullie bij elkaar houdt. Als je twijfelt of je de relatie wilt verbreken, is het belangrijk om te begrijpen wat precies deze verbinding is. De slechtste reden om bij elkaar te blijven is dat je niet alleen wilt zijn. Liever alleen en gelukkig, dan samen in ellende. Als je overweegt om nog steeds samen met je partner te willen zijn, wil je dit dan omdat er oprecht nog iets moois is tussen jullie twee? Of ben je bang om alleen te zijn?
De tweede stap is te bepalen wat de mogelijkheden zijn binnen de relatie. In hoeverre staan jullie er allebei voor open om hieraan te werken? Om de discipline bij jezelf te vinden om iets te veranderen is al erg moeilijk. Als je iets samen met je partner wilt bereiken die hier totaal geen zin in heeft, wordt het helemaal kansloos. Het nadeel kan zijn dat jij misschien nog iets wilt bereiken in je relatie, waarvan je partner totaal geen intentie heeft om hierin mee te gaan. Dit maakt het belangrijk om desnoods met een gesprek te bepalen wat de mogelijkheden zijn en in hoeverre jullie allebei bereid zijn om aan de relatie te werken.
De laatste stap is te bepalen wat jullie doel wordt in de relatie. De meesten mensen beginnen spontaan een relatie omdat ze elkaar leuk vinden. Halverwege ontdekken ze dat wat ze in het leven zoeken in een relatie, sterk kan verschillen. Met als gevolg dat er veel verdeeldheid is tussen elkaar wensen. Je zal nooit de perfecte relatie vinden, maar het is wel belangrijk dat je elkaar begrijpt in wat jullie allebei zoeken. Helaas kunnen deze verwachtingen snel veranderen als een van jullie te maken krijgt met chronische stress. Zo kan het zijn dat jullie allebei graag kinderen wilden. Dat het voor degene die op dit moment veel stress ervaart, het nemen van kinderen te zwaar is.
Vanwege stress kunnen de doelen in een relatie die je samen zoekt sterk veranderen. Dit maakt het belangrijk om opnieuw in een goed gesprek te hebben over wat jullie allebei zoeken en in hoeverre dit mogelijk is op het lange termijn. Je zal zien dat pas wanneer je goede antwoorden voor jezelf hebt gevonden, je dan pas goed in staat bent om te bepalen of je wel of niet door wilt gaan met de relatie die stress geeft.
geen reactie