Veel eten door stress en het voelt nog steeds niet voldoende!

15/09/2022

Veel eten door stress en het voelt nog steeds niet voldoende!

Veel eten door stress is een lastig probleem die vooral op het langere termijn voor problemen zorgt. Als je een keer verkeerd eet is er niets aan de hand. Als het elke dag gebeurd, voor vele jaren, begint het steeds meer een probleem te worden. Ervaar jij last van te veel eten door stress, heb je geen idee wat jij kan doen, dan kan het volgende artikel jou hier goed bij helpen…

Bekijk nu de video over hoe je het beste omgaat met te veel eten door stress

De last van veel eten door stress

Er is een bijzondere verbinding tussen stress en eetgewoontes, stress veroorzaakt niet bij iedereen hetzelfde gedrag. Sommige mensen eten om zichzelf af te leiden van zwaar werk, als je de hele dag hebt gewerkt, is het heerlijk om tot rust te komen met een bak ijs. Terwijl andere juist het tegenovergestelde doen, door hun honger te negeren, voor een lange tijd niet eten.

Stress kan ervoor zorgen dat je snakt naar meer suiker, zout en vet voedsel. Dit komt vanwege het stress hormoon cortisol, die je lichaam harder aanzet om beter te functioneren. Door deze reactie denken je hersenen dat je meer energie nodig hebt, compenseren dit door jou meer te laten eten. Helaas zorgt dit voor problemen op het langere termijn.

Daarnaast heeft stress niet alleen invloed op hoeveel je per dag eet, heeft het ook invloed op je metabolisme. Volgens een interessant onderzoek verbrand je tijdens stress minder calorieën in vergelijking met wanneer je goed voelt. Dit geeft aan dat stress invloed heeft op de spijsvertering. Hoe meer gespannen je maag, hoe moeilijker het wordt om voedsel goed te verteren.

Waarom sommige mensen vanwege stress veel eten en andere niet

Hoe stress je eetgewoontes beïnvloed kan erg verschillen per persoon. Jarenlang hebben onderzoekers gekeken over wat nu precies de reden is waarom je tijdens stress slechter eet. Tot nu toe zijn de volgende drie factoren ontdekt als de aanleiding tot meer eten tijdens stress.

– Geen controle over jezelf.

– Een sterk gevoel dat alles steeds slechter gaat.

– Geen steun van andere mensen.

Dit betekend dat iedereen die zich herkent in deze stressfactoren, de mogelijkheid heeft om deze te verslaan, door een ander oplossing te gebruiken dan voedsel. Als je een keer verkeerd eet is niet erg, als je elke dag verkeerd eet wordt het wel een probleem. Neem het serieus als last begint te krijgen van dit probleem. Kijk eens of de volgende tips jou zouden kunnen helpen.

De 5 tips die helpen om gezonder te eten tijdens stress

1. Vind waardevolle mensen om je heen die jou steunen

Vooral als je het gevoel hebt dat je overal alleen voor staat, krijg je de neiging om het probleem op te lossen met voedsel. Het hebben van goede vrienden, partner of fijne collega’s maakt een groot verschil. Als je met andere mensen praat en doorkrijgt dat je niet de enigste bent met dit probleem, voelt alles een stuk minder zwaar, doordat je meer steun ervaart.

2. Neem af en toe een pauze

Vooral in deze tijd vinden we het moeilijk om te stoppen met werken, er is altijd wel iets wat we moeten doen. Helaas werken we hierdoor langer door dan we aankunnen, voel je na afloop helemaal kapot, wat je vervolgens compenseert door veel te eten. Voorkom dit door eerder pauze te nemen.

3. Gebruik meditatie om tot rust te komen

Welke techniek je gebruikt is niet belangrijk, zolang het jou helpt om tot rust te komen, je na afloop beter voelt. Hou het simpel voor jezelf, kijk of je de rust kan vinden om voor 5 minuten je ogen te sluiten, even nergens aan te denken.

4. Trek niet andere mensen mee in de stress

Het helpt als andere mensen jou steun geven, het is niet de bedoeling dat je hun mee trekt in jouw stress. Pas op hoe je omgaat met waardevolle vriendschappen. Door niet jouw irritatie op de ander af te reageren, of de ander bang te maken met problemen. Door eerlijk te zijn over wat jij voelt, zonder dat je de ander daarin meetrekt.

5. Zorg voor meer duidelijkheid en rust in je leven

Een belangrijke factor die leidt tot stress is dat we het overzicht kwijtraken, alle verantwoordelijkheden in een keer op je af lijken te komen, waardoor je onder druk voelt gezet. Dit maakt het belangrijk om eerst duidelijk vast te stellen wat de hoogste prioriteit heeft. Eerst te beginnen met de belangrijkste taak, de rest voor nu te laten voor wat het is, zodat je hier niet over hoeft na te denken. Dit zorgt voor meer rust omdat je een duidelijk plan hebt die ervoor zorgt dat alles goed komt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter