Hoe voel je wat je wilt

19/12/2022

Hoe voel je wat je wilt

Hoe voel je wat je wilt is een lastig probleem als je gevoel erg onduidelijk is. Het net lijkt alsof je elke dag iets anders wilt. Gevoelens kunnen snel veranderen als er veel in je leven plaatsvindt. Vraag jij je af, hoe voel je wat je wilt, hoe maak ik het voor mijzelf duidelijker wat ik wil doen. Lees nu het volgende artikel met een goed stappenplan over hoe je dit het beste bereikt…

Bekijk nu de video over hoe je het beste ontdekt wat jij wilt

Hoe voel je wat je wilt als je de weg kwijt bent

Gevoelens zijn belangrijk omdat deze aangeven hoe het met jou gaat, je leiding geven over wat je nodig hebt om gelukkig te worden. Zo geeft bijvoorbeeld pijn aan dat erop dit moment iets niet lekker loopt, het tijd wordt voor verandering. Maar ja, wat? Dit is een lastige vraag om te beantwoorden als je geen idee hebt wat jij wilt doen, vanuit je gedachtes steeds geen oplossing naar voren komt. Het bestuderen van je gevoelens kan hierbij helpen, doordat je intuïtie aangeeft wat jij het beste kan doen.

De belangrijkste vraag die jezelf kan stellen is: Wat wil ik? Vaak blijven we in een vervelende situatie vastzitten omdat we gestopt zijn om onszelf deze vraag te stellen. Elke dag blijven herhalen wat we niet leuk vinden, doordat je eraan gewend bent geraakt, het hierdoor niet meer opvalt. Voel je slecht en wil je leven veranderen, begin jezelf weer deze vraag te stellen, ontdek welke mogelijkheden het leven jou te bieden heeft.

Begin klein met de vraag, wat wil ik? Door elke keer als je een pauze hebt, jezelf deze vraag te stellen. Bouw het op naar de grote vraag wat jou hart je probeert te vertellen. Wat je stiekem al zo lang heb willen doen, alleen kwam het er nooit van. Natuurlijk is niet alles mogelijk, alles kan als je hier flexibel mee omgaat, het nooit opgeeft om dit te bereiken. Als mens zijn we in staat om mooie dingen te bereiken, we doen het niet omdat we onszelf niet goed genoeg vinden.

Een bijzondere tegenstelling die je vaak ziet bij mensen is dat ze de vraag: Wat wil ik? Erg belangrijk vinden, tegelijkertijd ontzettend eng. De meeste zouden graag doen wat hun gelukkig maakt. Als je dit alleen kan bereiken door iets te doen wat je heel eng vindt, geven de meeste het toch snel op, doordat angst sterker is dan het plezier van de uitkomst.

Hoe je gevoel gebruikt om te ontdekken wat jij wilt

Ben jij helemaal de weg kwijt en zou je graag willen ontdekken wat jij wilt. Is gevoel belangrijk voor jou omdat je aan jezelf merkt dat je een erg gevoelig persoon bent. Je om deze reden het belangrijk vindt dat alles wat jij doet in je leven klopt met jouw gevoel. Dan kan het volgende stappenplan jou goede helpen met te ontdekken wat jij wilt.

Het stappenplan om te ontdekken wat jij wilt

1. Oefen met het waarnemen van je gevoel

Er zijn veel verschillende vormen van meditatie. Simpel gezegd komt het erop neer dat je stil zit, geen afleidingen, je waarneemt wat er van binnen gebeurd. Ik ben zelf een groot voorstander van meditatie zonder geluid of andere hulpmiddelen. Dit maakt het iets zwaarder, het zorgt ervoor dat je meer met je aandacht bij je lichaam bent. Hierdoor beter in staat bent om waar te nemen welke gevoelens bij jou plaatsvinden.

2. Neem het verschil waar tussen negatieve en positieve gevoelens

Als het is gelukt om je gevoel waar te nemen, word het de volgende stap om te bepalen wat je hiermee kan doen. In de verleiding meegaan van een negatief gevoel, waardoor je vervolgens stomme dingen doet, is nooit handig. Dit maakt het belangrijk om een onderscheid te maken tussen gevoelens die jou helpen. Welke juist jou tegenhouden om je doel te bereiken. Door waar te nemen van deze gevoelens, ontdek je vanzelf welke dit zijn.

3. Bepaal wie jij wilt zijn en welke gevoelens je wilt volgen

Groot probleem van mensen die gevoelig zijn is dat hun gedrag wordt gedomineerd door hun gevoel. Al keuzes hebben gemaakt, voordat ze hebben kunnen nadenken of dit handig was. Vooral als dit ertoe leidt dat je in het verleden meerder keren een grote fout hebt gemaakt, wordt het tijd om dit te veranderen. Bepaal vanuit je eigen ervaring wat niet heeft gewerkt, wie jij wel wilt zijn, welke gevoelens hierbij passen.

4. Neem actie om je droom te bereiken

Voel sterk aan wat jij wilt, wie jij bent, welke stap jij wilt maken in de toekomst. Als deze drie sterk met elkaar zijn verbonden, versterkt je op deze manier je motivatie om dit te bereiken. Op het moment dat je dit gaat doen zullen er veel gevoelens ontstaan die jou proberen tegen te houden (angst, pijn en ongeduld). Zolang het gevoel van motivatie sterker is, zal je de kracht blijven behouden om dit vol te houden, waardoor je doel bereikt.

5. Wees eerlijk met jezelf over wat je doet

Het is verleidijk om net te doen alsof alles goed gaat, terwijl dat niet zo is. Tegen andere mensen kan je liegen dat alles goed gaat. Tegen jezelf werkt dat niet zo, zelfs al kom je met een goed excuus, jij weet nog steeds dat dit niet klopt. Wees in plaats daarvan eerlijk met jezelf als je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Bedenk wat je hiervan hebt geleerd, wat je kan meenemen om het voortaan beter te doen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter