Hoe kom je van een slecht humeur af?

17/04/2022

Hoe kom je van een slecht humeur af is een lastige vraag als het niet duidelijk is wat dit humeur veroorzaakt. In dit artikel geef ik je het stappenplan over hoe je ontdekt wat de oorzaak is en wat jij kan doen om een van een slechte humeur af te komen. Zit jij met de vraag, hoe kom je van een slecht humeur af, lees dan zeker het volgende artikel…

Bekijk nu de video over wat jij kan doen tegen een slecht humeur!

Hoe kom je van een slecht humeur af als de oorzaak niet duidelijk is

Een kenmerk van een slecht humeur is dat we vaak geen idee hebben hoe deze is ontstaan en wat je hier tegen kan doen. Dit veroorzaakt gevoelens zoals irritatie, lage motivatie en verkleint je zelfvertrouwen. Het is lastig om met andere mensen samen te werken als je last ervaart van een slecht humeur. Veel frustratie voelt omdat je steeds afvraagt, hoe kom je van een slecht humeur af, niets helpt!

Het is vervelend als je geen controle hebt over je eigen humeur. Je elke dag anders voelt, geen idee hebt wat dit veroorzaakt, afvraagt waar je aan toe bent. Dit kan het bijvoorbeeld lastig maken om een afspraak te plannen als je niet van tevoren weet of je daar goed genoeg voor voelt. Dit betekend niet dat er geen momenten zijn dat je een goed humeur hebt, dat je het leuk vindt om met andere mensen af te spreken, het is niet te voorspellen hoe je in de toekomst voelt. Dit kan ervoor zorgen dat je veel leuke afspraken afzegt, vanuit de angst dat je die dag last hebt van een slecht humeur.

Vooral de twijfel over hoe je elke dag voelt kan voor veel irritatie zorgen. Doordat je steeds niet weet waarom je een slecht humeur hebt. Hierdoor net lijkt alsof je leven alle kanten opgaat. Soms voel je goed en kan je alles aan, volgende moment voel je slecht en wil je helemaal niets meer doen. Als je geen idee hebt wat dit veroorzaakt, niet weet hoe je de komende dagen voelt, lijkt het net alsof in een diep gat valt van mogelijkheden. Dit maakt het moeilijk om keuzes te maken.

Hoe krijg je meer controle over je eigen humeur

Helaas kan je niet kiezen hoe je vandaag voelt, je kan wel kiezen hoe je hiermee omgaat, om op deze manier het gevoel te veranderen. Gevoel is een signaal dat je iets nodig hebt.

Het probleem is dat we vaak een oordeel hebben over ons gevoel. Alles wat goed voelt mag er zijn en alles wat we niet leuk vinden gaan we onderdrukken. Of proberen we tenminste zo weinig mogelijk te laten zien. Niemand zit te wachten om met iemand samen te werken die een slecht humeur heeft. Als je hier negatief op wordt aangesproken kan je erg afgewezen voelen.

Vooral als je vaak wordt aangesproken op jouw slechte humeur op een negatieve manier. Geeft dit het idee dat er iets mis met jou is en dat deze er niet mag zijn. Waardoor de gewoonte ontstaat om je slechte humeur te onderdrukken. Helaas zorgt dit ervoor dat het probleem steeds moeilijker wordt om op te lossen. Alles wat je niet wilt zien, is er nog steeds, je kijkt de andere kant op, waardoor het net lijkt alsof deze er niet is.

Hoe je omgaat met een slecht humeur en hoe je omgaat met de reacties op dit humeur, zijn twee verschillende dingen. Het is belangrijk om te realiseren dat er iets bij jou plaatsvindt waar je last van hebt. Dat je eerst de tijd neemt voor jezelf om hier goed aan te werken, voordat je weer met andere mensen samenwerkt.

De 5 stappen hoe je een slecht humeur verwerkt

1. Begin met je lichaam waar te nemen

Een van de redenen dat je geen controle voelt over je gevoel is omdat je gedachtes alles hebben overgenomen. Dit gebeurt vaak bij pijn, hoe meer je denkt, hoe minder je voelt. Totdat de pijn zo sterk is opgebouwd dat het onmogelijk wordt om deze te onderdrukken. Goede stap om dit te voorkomen is door eerder waar te nemen wat je voelt.

2. Nodig het gevoel uit

Op het moment dat we een negatief gevoel ervaren, vermijden we deze liever, dan dat we deze toelaten. Het is deze neiging die er steeds voor zorgt dat het niet lukt om dit gevoel te verwerken. Alles wat je niet oppakt kan je ook niet loslaten. Kijk eens voor jezelf of het lukt om open te staan voor dit gevoel, het uit te nodigen, in plaats van weg te drukken.

3. Stel jezelf vragen over het gevoel wat je waarneemt

Gevoel is een signaal dat je lichaam iets waarneemt wat jij nodig hebt. Heb je honger, dan is dit een signaal dat het tijd wordt om te eten. Voel je moe, dan is dit een signaal dat het tijd wordt om te slapen. Ervaar jij op dit moment een slecht humeur, stel jezelf de vraag wat dit over jou zegt en wat je dus op dit moment nodig hebt om je beter te voelen.

4. Ontdek wat dit gevoel over jou zegt

Zolang jij niet weet waar jij last van hebt is het onmogelijk om de oplossing toe te passen, vanuit de onduidelijkheid wat je kan doen. Dit maakt het belangrijk om te ontdekken waarom je een slecht humeur hebt. Er is altijd een waardevolle boodschap achter elke negatieve gevoel. Vaak geeft dit aan dat het tijd wordt voor verandering, omdat je niet gelukkig voelt met je huidige leven. Ontdek welke nieuwe richting je op wilt gaan en het slechte humeur zal vanzelf verdwijnen.

5. Neem actie

Alleen denken aan de oplossing geeft geen resultaat. Heb jij bepaald wat jouw slechte humeur veroorzaakt, heb je een goede oplossing bedacht, pas deze toe. Er is meer mogelijk dan je zou verwachten. Dit had je op het begin misschien niet door, nu wel, dus ga ervoor! Het is belangrijk om eerst te beginnen met een goed plan. De volgende stap is dit ook echt te doen. De kracht bij jezelf te vinden om dit vol te houden.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter