Hoe praat je met je partner over gevoelens

25/04/2022

Hoe praat je met je partner over gevoelens is lastig als deze dit niet wilt, je veel pogingen hebt gewaagd om hierover te beginnen, het helaas nog steeds niet lukt. Er zijn veel mensen die het moeilijk vinden om over hun gevoel te praten. Het liever vermijden omdat het ongemakkelijk voelt. Helaas kan dit voor veel stress zorgen in de relatie als hierdoor problemen niet weggaan. Ben jij benieuwd hoe je praat met je partner over gevoelens. Dan kan het volgende artikel hier goed bij helpen…

Bekijk nu de video over hoe je het beste communiceert met je partner!

Hoe praat je met je partner over gevoelens als deze dat niet wilt

Ik ben zelf opgevoed met het idee dat je nooit over je gevoelens praat. Tenzij je vrolijk voelt en laat merken dat alles goed met je gaat. Toen ik ouder werd merkte ik toch het belang om vaker aan te geven dat ik iets niet leuk vond. Of dat iets niet goed voelde wat de ander deed. Vaak hebben mensen niet door wat erbij jou van binnen plaatsvindt. En gaan ze er vanuit dat jij het niet erg vindt wat ze doen, omdat je positief reageert.

Ik heb zelf vroeger vaak gedaan alsof ik nergens last van had. Dit creëert het probleem dat andere mensen door blijven gaan met vervelend gedrag. Vroeger bij mijn eerste relatie is dit een probleem geweest, gelukkig heb ik geleerd om hier beter mee om te gaan. Het blijft lastig hoe je het beste praat met je partner over je gevoelens. Of hoe je omgaat met een partner die niet over haar gevoelens wilt praten.

Je zou denken dat praten over gevoelens een probleem is waar vooral mannen last van ervaren. In de praktijk merk ik dat vrouwen hier net zoveel last van hebben, alleen op een net iets andere manier. De reden dat je het moeilijk vindt om over je gevoelens te praten ontstaat vaak omdat je in het verleden hier slechte ervaring mee hebt gehad. Of dat het nooit plaatsvond in het gezin waar je bent opgegroeid, waardoor het raar en onnatuurlijk voelt.

Mag je in een relatie zitten waarin de communicatie lastig verloopt, omdat er wel gecommuniceerd wordt, maar niet over de belangrijke onderwerpen. Hou er dan rekening mee dat jij of je partner in een fase van de relatie zitten, waarbij je nog steeds opzoek bent naar hoe je het beste met elkaar communiceert. Dit kost tijd, blijf het geduld bewaren dat het ooit beter wordt, het waard is om in deze relatie te investeren, als de relatie voor jou klopt.

Hoe praat je met je partner over gevoelens

1. Vind de reden waarom je partner moeite heeft met gevoelens

Vaak bedenken we van tevoren de reden waarom iemand zich slecht voelt voordat we dit hebben gevraagd. Dit kan er toe leiden dat je met een totaal verkeerde interpretatie communiceert met je partner. Je steeds dingen zegt waarmee je denkt dat je de ander helpt, deze dit alleen maar ziet als een last, waardoor deze blokkeert. Het is belangrijk om te beginnen met een open houding, je niets invult over de ander, stap per stap probeert te ontdekken hoe de ander in elkaar zit.

2. Niemand praat over gevoel als er geen vertrouwen is

Voor de meeste zal het voor de hand liggen dat vertrouwen het belangrijkste is in een relatie. Hoe sterk is het vertrouwen tussen jullie? Ervaart jouw partner dit op dezelfde manier? Vaak praten we niet over gevoelens omdat we bang zijn voor afwijzing. Hoe sterk voelt jouw partner de kans dat deze wordt afgewezen? Wat zou jij kunnen doen om het vertrouwen te versterken?

3. Neem het niet persoonlijk, ga niet in de aanval

Het is bijzonder dat er mensen zijn die klagen dat hun partner niet over hun gevoel praat, ook niet tevreden zijn als deze dit wel doet. Als deze dan toch een poging waagt, zichzelf op een negatieve manier uit, dan is dit ook niet goed. Dit is vaak de reden die ervoor zorgt dat iemand stopt met praten over gevoel.

Als je steeds negatieve reacties krijgt, hierdoor leert dat jouw mening niet wordt gewaardeerd, ga je het verbergen. Als jij graag wilt dat je partner meer praat over zijn gevoel, in hoeverre ben jij daar klaar voor? In hoeverre ga je in de aanval als deze iets zegt wat jij niet leuk vindt?

4. Wees eerlijk met elkaar over de relatie

In hoeverre passen jullie bij elkaar? De perfecte relatie bestaat niet, maar er is wel een grens in hoeveel je tolereert. Vooral in relaties die niet goed functioneren, beide personen willen niet de relatie beëindigen, komt het vaak voor dat de communicatie stopt over gevoelens. Je een soort huisgenoten van elkaar wordt die alleen nog maar praten over veilige onderwerpen. Om op deze manier het lastige gesprek te vermijden.

Wees eerlijk met jezelf, hoe is de kwaliteit van jouw relatie op dit moment? Is het waard om hiermee door te gaan? Hoe open en eerlijk zijn jullie hierover met elkaar?


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter