Hoe stel je het beste prioriteiten tijdens stress

19/11/2021

Hoe stel je het beste prioriteiten

Hoe stel je het beste prioriteiten wordt een lastig probleem als je erg moe voelt en hierdoor moeite ervaart om keuzes te maken. Niet meer weet waar je moet beginnen. Voelt jouw leven op dit moment erg zwaar omdat er zoveel moet worden gedaan. Je weet door de chaos niet waar je moet beginnen. Dan kan het volgende artikel je hier goed mee helpen om te ontdekken hoe jij beter wordt in prioriteiten stellen tijdens een stressvolle periode…

Bekijk nu de video waarin ik zo goed mogelijk uitleg hoe jij bepaalt wat de hoogste prioriteit heeft.

Hoe stel je het beste prioriteiten tijdens een zware periode

Stress ontstaat vaak doordat we te veel moeten doen in een te korte tijd. Vaak hopen we het allemaal af te krijgen door zo hard mogelijk te werken. Helaas kan dit voor veel spanning zorgen. Is beter om een onderscheid te maken tussen wat wel belangrijk is en welke opdrachten een lagere prioriteit hebben. Hoe minder je op een dag hoeft te doen, hoe meer tijd jij hebt om uit te rusten.

Het is belangrijk om eerst een goede keuze te maken met welke taak jij eerst mee wilt beginnen. Dit kan erg lastig zijn als je last ervaart van stress en je hierdoor erg moe voelt. Vooral als je last krijgt van concentratie problemen, wordt het lastig om goede keuzes te maken. Dit maakt het belangrijk om met de belangrijkste taak te beginnen, pas als deze compleet is afgerond, dat je dan pas begint met de tweede. Dit leidt snel tot de vraag, wat is op dit moment het belangrijkst, zou je dus de hoogste prioriteit moeten geven.

Het is goed mogelijk dat bijvoorbeeld andere mensen veel van jou verwachten. Dat je door deze druk de neiging ervaart om aan hun wensen te willen voldoen. Deze verwachting een hogere prioriteit geeft dan je eigen behoeft naar rust. Waardoor je bijvoorbeeld langer door blijft werken dan jij aan kan. Of dat je JA zegt tegen een afspraak met een vriend, terwijl je doodmoe voelt, liever thuis was gebleven.

Tijdens het maken van prioriteiten is het belangrijk dat je voor jezelf durft te kiezen. Dat je eigen gezondheid en geluk een hoge prioriteiten geeft. Vooral als het hier steeds misgaat, ga je hierdoor steeds meer vermoeid voelen.

Goede oefening tijdens stress is om alles op papier op te schrijven over wat er moet worden gedaan. Zodat je een duidelijke overzicht krijgt over deze taken. Met als volgende stap te bepalen hoeveel tijd je nodig hebt om deze te volbrengen. De taken die tussen nu en over een paar weken moeten worden gedaan, zijn minder belangrijk dan de taken die vandaag af moeten komen. Het eerste waar je mee wilt beginnen is bij alles wat je hebt opgeschreven te bepalen hoe snel dit af moet komen.

De volgende stap is te bepalen hoeveel invloed deze taken hebben op jouw leven. Is bijvoorbeeld jouw verwarming kapot in de zomer, dan ervaar je hier geen last van omdat het warm is. Zou deze kapot gaan in de winter, dan wordt het wel een hoge prioriteit omdat je het koud begint te krijgen. De volgende stap is om bij alle taken die je hebt opgeschreven, te bepalen hoeveel last je hiervan ervaart, hoe snel dit dus moet worden opgelost. Hoe groter de last, hoe hoger de prioriteit.

Kijk eens voor jezelf of je kan bepalen hoe snel elke taak moet worden gedaan en hoe groot de last is als je deze niet meteen oplost. Het helpt om elke taak een cijfer te geven. Waardoor het simpeler wordt om te bepalen waar je het eerst mee wilt beginnen. Je zal zien dat het hierdoor duidelijker wordt om te bepalen welke taak de hoogste prioriteit heeft. Waar je dus het eerst mee wilt beginnen, voordat je met de andere taken aan de slag gaat.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter