Zwaar hoofd door stress

15/10/2020

zwaar hoofd door stress

Zwaar hoofd door stress kan een heel vervelend probleem worden als deze steeds erger wordt. Doordat we hierdoor erg veel last kunnen krijgen van spanningshoofdpijn en andere klachten. Dat vooral ontstaat doordat we te sterk over onze eigen grenzen heen gaan. Mag jij last ervaren van een zwaar hoofd door stress, dan kan het volgende daar zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Last van een zwaar hoofd door stress en problemen

Het kan goed voorkomen dat hoe langer je werkt, hoe zwaarder je hoofd begint te voelen. Dat kan ontstaan doordat je erg hard moet concentreren op wat je doet. Het is vooral als je veel problemen hebt waar je niet over kan stoppen met nadenken. Dat jezelf steeds meer gek kan maken, omdat we het liefst zo snel mogelijk dit probleem willen hebben opgelost. Met als nadeel dat op het moment dat dit niet lukt we steeds meer gespannen kunnen raken en we hierdoor steeds meer last kunnen krijgen van spanningshoofdpijn. Waardoor we steeds vaker gaan afvragen: Hoe kan je het beste omgaan met een zwaar hoofd door stress?

Stress geeft aan dat het niet goed met ons gaat en dat het tijd wordt om beter voor jezelf te zorgen, omdat we anders in een burn-out terechtkomen. Dat maakt het heel lastig als je niet weet wat de reden is waarom jij stress ervaart. Of dat je wel een idee het wat de reden is, geen idee heb hoe je dit nu het beste kan oplossen. Stress ontstaat doordat we in een situatie terecht zijn gekomen die we als heel spannend ervaren. Bijvoorbeeld bij een deadline, waarbij je steeds de spanning ervaart of je deze wel of niet gaat halen. En we ook niet de keuze mogelijkheid ervaren om deze situatie te veranderen. Door bijvoorbeeld meer tijd te vragen voor de deadline.

Stress ontstaat doordat we in een spannende situatie terecht zijn gekomen, waar we geen keuze mogelijkheid in ervaren.

Met gevolg dat we onszelf helemaal kapot maken om deze te behalen, waardoor we ons heel moe gaan voelen. En dat wordt nog extra zwaar als we vanuit onze eigen paniek gaan bedenken dat alles fout gaat. Het is vooral op het moment dat je veel bezig bent in je hoofd, dat je hoofd steeds zwaarder begint te voelen door stress. Dit gevoel ontstaat doordat we erg moe worden in ons hoofd. Waardoor alle hoofdspieren zwaarder beginnen aan te voelen. Doordat de spieren in je hoofd meer gaan aanspannen. Waardoor je stijve kaken krijgt, of dat het juist meer boven je hoofd afspeelt in de vorm van spanningshoofdpijn. Dit geeft in beide gevallen aan dat je spieren in je hoofd te actief zijn. Wat er voor zorgt dat ze hierdoor erg zwaar en moe kunnen gaan voelen.

Wat het over jou zegt dat je door stress specifiek je hoofd voelt

Op het moment dat je stress ervaart is het goed mogelijk dat je in verschillende gebieden van je lichaam spanning voelt. Zo kan je bijvoorbeeld erge spanning voelen in je buik, waardoor het moeilijk wordt om te eten. Of juist ontzettende spanning rond om je keel, waardoor je moeite krijgt om te praten. Waarbij er nog erg veel ander mogelijkheden zijn van spanning die je in je lichaam kan voelen. Dit maakt het bijzonder dat je tijdens stress alleen spanning voelt in je hoofd. Doordat er in de meeste gevallen tijdens overal in je lichaam spanningsklachten ontstaan. Wat geeft aan dat je specifiek iets met je hoofd extra doet wat deze zo zwaar maakt.

Bijvoorbeeld met sporten, zoals hardlopen, train je hierbij voornamelijk je benen, waardoor je daar specifiek na afloop vermoeid voelt. Dit geeft aan dat het lichaamsdeel wat jij specifiek het meest gebruikt, tijdens stress hierdoor ook als eerst het vermoeidste zal voelen. Want mag jij stress ervaren omdat je zo snel mogelijk klaar wilt zijn met schilderen, dan zal je hele andere spieren gebruiken, dan wanneer je de hele dag achter een computer werkt. Veel mensen niet doorhebben is dat de hele dag werken achter een computer ook veel energie kost. Je zit dan wel de hele dag stil, maar in je hoofd ben je erg actief bezig. Hierdoor zal merken dat het na verloop van tijd steeds moeilijker om je goed te concentreren.

Hoe harder je een specifieke spier traint, hoe zwaarder deze begint te voelen.

Het is vooral als je door stress jezelf gaat dwingen om door te blijven werken achter een computer, dat je hierdoor steeds meer een zwaar hoofd zal krijgen. Doordat over je eigen grenzen heengaat om een bepaald resultaat te bereiken. Bijvoorbeeld de deadline van een bepaald project wat absoluut af moet komen. Wat er dan gebeurd is dat we door de vermoeidheid in een steeds slechtere houding gaan zitten die dit gevoel erger maakt. Want vooral als je erg met je hoofd naar voren gaat hangen, is dit voor je nekspieren erg zwaar, waardoor je hoofd nog zwaarder begint te voelen. Want een zwaar hoofd door stress ervaar je pas als je voor een lange tijd in een verkeerde houding heb gezeten. Waardoor je deze zoveel sterker voelt dan alle ander spanningen in je lichaam. Waarbij het helpt om in een betere houding achter de computer te gaan zitten. Waardoor het gevoel iets minder zal worden, maar helaas niet helemaal verdwijnt.

Wat kun je het beste doen tegen een zwaar hoofd door stress

Mag jij erg veel last ervaren van een zwaar hoofd door stress. Dan wilt het goed helpen om een stap terug te doen. Doordat de kans goed mogelijk is dat je over je eigen grenzen heen bent gegaan. En een zwaar hoofd een signaal van je lichaam is dat het tijd wordt voor rust. Dit is heel lastig als je met een project bezig bent die van jou absoluut af moet komen. Waardoor we snel kunnen denken dat deze eerst af moet komen, voordat we rust mogen nemen. Nadeel hiervan is dat je door het harde werken steeds meer vermoeid raakt. En je hierdoor het voor jezelf steeds moeilijker maakt om dit project te behalen, doordat het steeds lastiger wordt om je goed te concentreren. Waardoor je terecht komt in een routine van steeds harder over je eigen grenzen heen te gaan, waardoor je steeds meer vermoeid raakt.

Soms is kom je verder door een stap terug te doen, dan door een stap vooruit.

Dit maakt het belangrijk om een stap terug te nemen en voor jezelf vast te stellen wat jij nodig hebt om je beter te voelen. Om vervolgens te bepalen wat voor jou het beste werkt om dit te bereiken. Op het moment dat je een zwaar hoofd begint te krijgen door stress, ben je in de meeste gevallen al te ver door gegaan. Op deze manier doorgaan heeft geen zin, omdat hierdoor de klachten alleen maar erger worden en het dus alleen maar moeilijker wordt om hiervan te herstellen. En je dus wilt oppassen dat je niet jezelf kwijtraakt in gedachtes die jou dwingen om door te gaan. Het is vooral de ontzettende harde strengheid naar onszelf toe die ervoor zorgt dat we niet meer kunnen stoppen. Dat maakt het belangrijk dat je milder naar jezelf gaat worden. En je hierdoor zal merken dat als jezelf meer rust gunt, je hoofd steeds minder zwaar begint te voelen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Een zwaar hoofd door stress is een signaal van je lichaam dat je sterk je hoofdspieren aan het spannen bent. Met als gevolg dat deze veel eerder vermoeid raken dan je ander spieren. Dat maakt het interessant om te ontdekken wat jij nu precies doet dat dit veroorzaakt.
  • Door stress kan je in je lichaam op veel plaatsen spanning ervaren. Dit geeft aan dat op het moment dat je deze alleen in je hoofd voelt. Dat de kans groot is dat je iets specifieks doet wat je hoofdspieren veel belast.
  • Dit maakt het belangrijk om een stap terug te doen. Doordat de kans groot is dat je over je eigen grenzen bent heen gegaan, waardoor je hoofd zo zwaar is gaan voelen. Door voor jezelf te bepalen wat jij kan doen om je te ontspannen, omdat het anders alleen maar erger wordt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter