Ik zit geestelijk in de knoop

16/10/2020

ik zit geestelijk in de knoop

Ik zit geestelijk in de knoop ontstaat als we in ons hoofd te veel voor en nadelen hebben bedacht over een probleem. Waardoor we niet meer weten wat we moeten doen, terwijl we door de frustratie onder druk voelen gezet om een keuze te maken. Mag jij vaak de gedachte hebben: Ik zit geestelijk in de knoop en ik weet niet wat ik moet doen. Dan kan het volgende jou hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Ik zit geestelijk in de knoop en ik weet niet hoe ik hieruit moet komen

Het kan vrij lastig zijn om uit een moeilijk situatie te komen als je steeds maar niet de juiste oplossing weet te vinden. Waardoor je steeds meer in de knoop raakt over wat je het beste kan doen. Hierdoor jezelf gek kan piekeren over verschillende mogelijkheden, waarvan geen een de beste lijkt te zijn. Helemaal op het moment dat je al zoveel heb geprobeerd om verder te komen, maar dit er helaas voor heeft gezorgd dat het probleem alleen maar erger wordt. Met als gevolg dat het net lijkt alsof alle je gedachtes met elkaar in de knoop zitten. Doordat elke keer als je een oplossing heb bedacht, er weer een andere gedachte ontstaat die deze tegenspreekt. Met op het moment dat we hier gek van worden, we snel de gedachte krijgen: Ik zit geestelijk in de knoop en hoe kom ik hieruit.

Zou er bijvoorbeeld een ruzie ontstaan in jouw familie, waarbij er twee familie leden boos op elkaar worden. Dan kan het goed voorkomen dat er aan jou wordt gevraag om een partij te kiezen. Terwijl je goed in beide kan inleven waarom ze boos zijn. Je dus bij jezelf merkt dat je soms eerder voor de ene partij kiest. En op andere momenten dat je meer begrip voelt voor de andere partij. Waardoor je steeds geestelijk wordt rondgeslingerd over wie er nu gelijk heeft. Je hierdoor zo in de knoop kan raken over wat je moet doen. Omdat je steeds maar geen keuze kan maken over hoe je het beste met de situatie kan omgaan. Hierdoor aan jezelf zal merkt dat je steeds meer moe begint te voelen. Omdat je erg veel energie uitgeeft aan het piekeren over wat je moet doen. Maar je helaas door alle gedachtes nog veel meer in de knoop raakt over hoe je het beste met de situatie kan omgaan.

Hoe meer je nadenkt, hoe meer deze gedachtes in de knoop raken, waardoor het steeds lastiger wordt om hieruit te komen.

Ditzelfde kan bijvoorbeeld ook plaatsvinden in een relatie. Doordat de relatie steeds slechter is wordt, waardoor je stiekem vreemd gaat. En je dus geestelijk in de knoop zit over wat je partner gaat vertellen. Doordat je voor de keuze wordt gezet om te gaan doen alsof er niets aan de hand is, of dat je toch eerlijk vertelt wat er is gebeurd. Je dus ziet dat je de overweging moet maken tussen de makkelijke weg, maar je voelt je schuldig. Of dat je toch de keuze maakt om het lastige gesprek te beginnen. Dit geeft aan dat op het moment dat je in de knoop zit, deze knoop ontstaat doordat beide keuzes tegelijkertijd goed en fout voelen, doordat beide sterke voor en nadelen hebben. Waardoor je geestelijk in de knoop raakt over wat je moet doen. Met als gevolg dat we helemaal geen keuze kunnen maken. Waardoor helaas alles alleen maar zwaarder wordt, omdat hoe langer je wacht, hoe schuldiger je voelt.

Wat er precies gebeurd als je geestelijk in de knoop zit

Het feit dat je geestelijk in de knoop zit geeft aan dat er bij jou van binnen erg veel gebeurd. Doordat er veel gedachtes plaatsvinden die zo tegenstrijdig zijn, dat je hierdoor helemaal in knoop raakt, waardoor je geen keuze kan maken. Belangrijk om eerst te gaan kijken waar gedachtes vandaan komen. Vooral omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Zo kunnen gedachtes ontstaan doordat je een boek leest, waardoor je nieuwe kennis krijgt over hoe iets werkt. En hierdoor nieuwe gedachtes ontstaan over wat je met deze kennis zou kunnen doen. Maar gedachtes kunnen ook ontstaan doordat erbij jou een gevoel plaatsvindt. Bijvoorbeeld dat je bang bent dat iets fout gaat, waardoor je erg veel gedachtes krijgt over de mogelijkheden. En je dus steeds bedenkt wat er mogelijk fout zou kunnen gaan wat je graag wil voorkomen.

Denk jij jezelf in de knoop, of voel jij je in de knoop, of juist allebei?

Het is met name de gedachtes die ontstaan vanuit je gevoel, die ervoor zorgt dat je geestelijk in de knoop begint te raakt. Doordat het mogelijk is dat je tegelijkertijd verschillende gevoelens bij jezelf ervaart. Zoals plezier en angst, waardoor je in de verwarring kan komen over wat je wil doen. Omdat je gedachtes ervaart over wat je leuk vindt om te doen, tegenover gedachtes vanuit angst over wat er fout kan gaan. Of bijvoorbeeld schuldgevoel tegenover het voor jezelf willen kiezen. Doordat we andere mensen niet willen teleurstellen, maar het tegelijkertijd ook belangrijk vinden dat we goed voor onszelf zorgen. En je dus opnieuw ziet dat we steeds rondgeslingerd worden in de keuze over wat we het beste kunnen doen.

Je dus steeds terugziet bij alle voorbeelden dat we geestelijk in de knoop raken omdat we geen keuze durven te maken. Dit ontstaat omdat we als mens het erg belangrijk vinden om eerst volledig in ons hoofd achter onze keuze te staan. We dus pas in actie komen op het moment dat we dit hebben bereikt. Vaak hoe meer we twijfelen, hoe moeilijker het wordt om in actie te komen. Dit geeft aan dat hoe meer we met onszelf in de knoop raken, hoe lastiger het wordt om hieruit te komen. Belangrijk is om goed voor jezelf te bepalen wat jij nodig hebt om een keuze te kunnen maken. Hoe meer argumenten je bedenkt in je hoofd, hoe meer dit leidt tot twijfel. Doordat je steeds meer figuurlijk in de knoop raakt met je gedachtes, omdat er nu nog meer argumenten zijn bedacht om iets wel of niet te doen.

Hoe kom je het beste geestelijk uit de knoop

Mag het zo zijn dat er op dit moment iets afspeelt in jouw leven waar je erg mee in de knoop zit. Dat is het juist waardevol om een stap terug te doen. Want hoe meer je erbij haalt, hoe ingewikkelder het wordt. Dit kan heel tegenstrijdig voelen, omdat je juist actie wil ondernemen om van het probleem af te komen. Helaas leidt dit snel tot meer gedachtes die het probleem alleen maar ingewikkelder maken. Dit maakt het juist zo waardevol om een stap terug te doen en alles voor jezelf simpeler te maken. Door terug te gaan naar de basis van wat belangrijk is. Door bijvoorbeeld alles meer van een afstand te bekijken.

Soms kom je verder met een stap terug, dan met een stap vooruit.

Het is met name als je het gevoel hebt dat je overal tussen in zit. Dat je hierdoor gevangen kan voelen in de situatie, je geestelijk in de knoop raakt over hoe je dit moet oplossen. Juist door jezelf weer rust te geven, geef jezelf hierdoor de kans om beter waar te nemen wat er nu precies gebeurd. Waardoor je beter kan bepalen hoe je het beste met de situatie kan omgaan. Want je voelt je pas in de knoop op het moment dat je het overzicht kwijt ben geraakt. Waardoor het lijkt alsof er zoveel gebeurd, dat je hierdoor niet meer weet wat je moet doen. Je hierdoor geestelijk in de knoop raakt over hoe je verder moet komen.

Juist door een stap terug te nemen, geef jezelf de kans om uit de knoop te raken. Alle oplossingen in deze wereld zijn eigenlijk heel simpel, wat komt neer op doen of niet doen. Of in het geval dat je dit niet zelf kan, dat je iemand zoekt die jou hierbij kan helpen. Het is belangrijk om het voor jezelf simpel te maken, door te bepalen wat beste actie is op het lange termijn. Bij jezelf de kracht te vinden om hiervoor te gaan. Juist op het moment dat je actie onderneemt, zal je zien dat er veel op gang komt, wat ervoor zorgt dat alles uit de knoop raakt. Omdat meten is weten, tot die tijd weet je nog helemaal niets. En zijn er dus nog veel gedachtes die mogelijk niet kloppen, die jou in de knoop houden. Je dus zal zien dat als je actie onderneemt, dat je dan pas de duidelijkheid krijgt die je nodig hebt om uit de knoop te raken.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • We raken pas geestelijk in de knoop op het moment dat we een keuze moeten maken. Waarbij beide richtingen sterke voor en nadelen hebben. Je hierdoor niet meer weet wat je moeten doen. Het dus sterk helpt om het simpel voor jezelf te houden.
  • De meeste gedachtes ontstaan vanuit ons gevoel. Zoals bijvoorbeeld de gedachte over wat we leuk vinden, tegenover de gedachte vanuit angst over wat er mis kan gaan. En je dus geestelijk in de knoop raakt door de argumenten die hierdoor ontstaan. Dit maakt het waardevol om te kijken welke gevoelens je ervaart als je geestelijk in de knoop zit.
  • Hoe meer we denken, hoe lastiger het wordt om uit een probleem te komen. Doordat je steeds meer in de knoop raakt over wat je nu het beste kan doen. Het dus juist waardevol is om een stap terug te doen. Door alles simpeler te maken, waardoor je beter overzicht krijgt over hoe je het beste het probleem kan oplossen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter