Je kracht terugvinden is lastig als je in een zeer stressvolle situatie terecht bent gekomen. En je het door de vermoeidheid moeilijk vindt om de kracht bij jezelf terug te vinden om de situatie op te lossen. Met als gevolg dat je voor een lange tijd met dit vervelend probleem kan blijven zitten. Doordat we steeds maar niet de kracht bij onszelf weten te vinden om verder te komen. Mag jij je dus afvragen, hoe kan je het beste je kracht terugvinden. Dat kan het volgende artikel jou zeker hierbij helpen…
Inhoudsopgave
- Moeite met je kracht terugvinden tijdens stress
- Wat is nu precies jouw eigen kracht
- Hoe vindt je het beste je eigen kracht terug
- Belangrijkste tips van dit artikel
Moeite met je kracht terugvinden tijdens stress
Goede kans dat jezelf helemaal kwijtraakt in een stressvolle situatie, doordat er bijvoorbeeld zo veel tegelijkertijd gebeurd, dat je hierdoor niet meer weet wat je moet doen. Waardoor het lastig wordt om in je eigen kracht te staan om dit probleem op te lossen. Als een situatie te zwaar voor je wordt, kan je hierdoor erg moe voelen. Waardoor we steeds minder energie voelen om te werken aan het probleem die stress geeft. Het hierdoor kan ontstaan dat we voor een lange tijd last blijven houden van dit probleem. Juist door weer in je eigen kracht te gaan staan. Zorg je ervoor dat je dat kracht bij jezelf weet terug te vinden die jou helpt om het probleem te overwinnen. Dit kan voor veel mensen erg lastig zijn, omdat dit aangeeft dat we iets moeten doen wat we niet leuk vinden.
Als jij niet weet wat je wil, wordt het moeilijk om de kracht bij jezelf te vinden om hiervoor te gaan.
Zou jij bijvoorbeeld omgaan met een vervellende collega die steeds over jouw grenzen heengaat. Dan is het belangrijk om bij jezelf de kracht te vinden hierover een eerlijk gesprek te beginnen. Maar wat er dan in de meeste gevallen gebeurd is dat we eerder andere mensen gaan vermijden. Of we geven wel aan dat we ergens last van hebben, maar niet op een duidelijk manier. Of we proberen het op te lossen door het probleem bij iemand anders neer te leggen. Zoals in dit geval bij dit voorbeeld, dat je bij je werkgever gaat klagen over deze collega. Waardoor je het probleem bij je werkgever neerzet, met de verwachting dat deze dit voor jou gaat oplossen.
Mag het zo zijn dat je er zelf alles aan heb gedaan om de situatie te verbeteren. Dan is het een goede stap om met je werkgever hierover praten. Maar dat betekend wel dat je eerst zelf in je eigen kracht moet gaan staan, door eerst zelf het probleem op te lossen, voordat je het bij iemand anders neerlegt. In het algemeen reageren mensen heel negatief als ze erachter komen dat je achter hun rug over hun heb geklaagd. Al helemaal als jij hiervoor niets aangaf, waardoor ze ook niet doorhadden dat jij hier last van had. Waardoor mensen zich al snel bedrogen kunnen voelen, wat de samenwerking in de toekomst niet beter maakt. Dit geeft aan hoe belangrijk het is dat je eerst zelf eerlijk bent met een ander, voordat je met een andere oplossing komt. Door juist in je eigen kracht te gaan staan en eerlijk te zijn over waar jij last van ervaart.
Wat is nu precies jouw eigen kracht
De kracht van een mens is afhankelijk van in hoeverre je in staat bent om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Je dus bijvoorbeeld ziet dat kinderen minder sterk zijn omdat deze nog erg veel zorg van hun ouders nodig hebben. Hoe ouder ze worden, hoe beter ze leren hoe ze het beste voor zichzelf kunnen zorgen. Tot op het punt dat ze zelfs als volwassen in staat zijn om juist voor andere mensen te zorgen. Je dus ziet dat innerlijk kracht vooral te maken heeft met de mate in hoeverre je in staat bent eerlijk te zijn met jezelf over wat jij nodig hebt, dit vervolgens ook weet te bereiken. Door steeds waar te nemen welke behoeftes je voelt en vervolgens hier eerlijk over durft te zijn met jezelf en andere mensen.
Grote misvatting die snel wordt gemaakt over innerlijk kracht. Is dat je vooral veel macht over andere mensen moet hebben. Door andere mensen te gaan dwingen te doen wat jij wilt. Door bijvoorbeeld andere mensen te gaan bedreigen, mensen te manipuleren, of de andere een schuldgevoel aan te praten. Dit kan heel verleidelijk zijn omdat je hierdoor altijd je zin krijgt, maar dit is niet innerlijk kracht. Innerlijke kracht is namelijk juist dat je eerlijk bent met jezelf en met andere mensen. Op zo een manier dat je kwetsbaar durft open te stellen zonder bang te zijn voor de gevolgen. Door puur aan te geven waar jij staat, zonder bang te zijn dat je hierop wordt afgewezen.
Innerlijk kracht komt vanuit jezelf, door van binnen naar buiten te werken, niet van buiten naar binnen.
Innerlijk kracht komt vanuit jezelf, niet van andere mensen. Dit geeft dat je dit niet wilt zoeken bij een ander. Door bijvoorbeeld steeds de bevestiging te vragen aan een ander of jij het wel goed doet. Maar dat je juist vanuit je eigen zelfvertrouwen gaat werken, door te durven de wereld te laten zien wie jij bent. Innerlijke kracht werkt altijd van binnen naar buiten toe. Door aan te voelen wat jij van binnen wil en dit vervolgens naar buiten toe durft te uitten. Wat kan zijn dat jij aangeeft aan een ander waar je onzeker over voelt. Of dat je een kunstwerk van jezelf in het openbaar laat zien, waar je nog sterk over twijfelt of deze wel goed is. Of dat je voor jezelf durft te kiezen op het moment dat iemand iets van jou wil. Door bijvoorbeeld een afspraak af te zeggen omdat je erg moe voelt.
Hoe vindt je het beste je eigen kracht terug
Mag het zo zijn dat je moeite hebt met je eigen kracht terug te vinden. Doordat je op dit moment in een lastige situatie zit. Waarbij het belangrijk is dat je gaat aangeven wat jij nodig hebt, alleen durf je dit steeds niet. Dan wilt het goed helpen om een sterkere verbinding te maken met je gevoel. Want op het moment dat je veel gaat nadenken, raak je juist hierdoor alleen maar in de verwarring over wat je moet doen. Terwijl als je de verbinding met je gevoel sterker maakt. Het hierdoor veel makkelijker wordt om te bepalen wat jouw behoefte is. Op het moment dat jij niet duidelijk weet wat je wilt, kan je hier ook niet voor opkomen.
Als je niet weet welk gevoel jou tegenhoudt om in je eigen kracht te gaan staan, dan kan je deze ook niet overwinnen.
Goede kans dat je erg veel angst bij jezelf voelt. Omdat we vaak juist door angst problemen uit de weggaan. Dit maakt belangrijk om dit bij jezelf vast te stellen. In de meeste gevallen hebben we door angst een goede excuses bedacht om iets niet te doen, wat er helaas voor zorgt dat we niet verder komen. Juist door meer verbinding te maken met je gevoel. Wordt het hierdoor makkelijk om voor jezelf vast te stellen dat je bang voelt. Met als tweede stap dat deze angst er wel mag zijn, maar dat je niet door deze laat tegenhouden. Door juist het tegenovergestelde te doen, door in dit geval te gaan doen waar je bang voor bent. Je na verloop van tijd zal merken dat je hierdoor steeds meer je angst overwint. Wat ervoor zorgt dat je steeds sterker in je eigen kracht staat.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Hoe vermoeider je voelt, hoe lastiger het wordt om de kracht bij jezelf te vinden om voor jezelf op te komen. Doordat we in zulke moment er liever voor kiezen om ons aan te passen aan andere mensen, dan dat we aangeven wat jij wil. Het dus goed wil helpen om eerst te bepalen wat jij zou kunnen doen om je minder moe te voelen.
- Innerlijk kracht is niet dat je ander gaat dwingen te doen wat jij wil. Maar dat je juist de kracht bij jezelf weet te vinden om te doen wat jij nodig hebt. Door de verantwoordelijkheid over je eigen leven te nemen. En door eerlijk te worden over wat jouw behoeftes zijn. Waar dus bijvoorbeeld jouw eigen grens ligt.
- Dat maakt het belangrijk om een goede verbinding met je gevoel te maken. Omdat we in de meeste gevallen vaak tegengehouden worden door een negatief gevoel. Pas op het moment dat je van jezelf doorhebt welke deze is. Dan pas kan je voor jezelf bepalen wat jij nodig hebt om deze te overwinnen.
geen reactie