negatieve gevoelens loslaten

18/10/2020

negatieve gevoelens loslaten

Negatieve gevoelens loslaten is lastig als je niet duidelijk van jezelf doorhebt wat de reden is hoe deze zijn ontstaan. Met als gevolg dat je steeds verschillende oplossingen probeert die niet werken. Doordat je steeds de oplossing in de verkeerde richting zoekt. Mag jij je afvragen, hoe kan ik het beste negatieve gevoelens loslaten. Dan kan het volgende artikel jou zeker daar bij helpen…

Inhoudsopgave

Moeite met negatieve gevoelens loslaten

Het kan goed voorkomen dat er een situatie plaatsvindt die zorgt voor veel negatieve gevoelens. Bijvoorbeeld dat er iemand is overleden in de familie, erg veel stress op het werk, of dat je relatie op een vervelende manier is verbroken. In de meeste gevallen gaan deze negatieve gevoelens na een korte periode weer weg. Doordat je bijvoorbeeld toen iemand overleed, je verdriet hebt verwerkt en je er klaar voor bent om verder te gaan zonder de ander. Het wordt pas een probleem als het niet lukt om deze negatieve gevoelens los te laten. Waardoor je de rest van je leven hierdoor slecht voelt. Doordat je bijvoorbeeld erg schuldig voelt dat je niet meer hebt gedaan toen dit persoon nog leefde. Je hierdoor elke dag slecht voelt en je begint af te vragen: Hoe kan ik het beste mijn negatieve gevoelens loslaten?

In de meeste gevallen blijven we ons slecht voelen omdat we iets hebben meegemaakt, waarbij het steeds maar niet lukt om dit te verwerken. Een andere mogelijkheid is dat er op dit moment iets plaatsvindt waar je erg slecht over voelt. Bijvoorbeeld dat je erg veel negatieve gevoelens ervaart door een stressvolle baan. Omdat je werkgever niet op een leuke manier met jou omgaat. Waardoor je elke ochtend met een negatief gevoel naar je werk gaat. Dit niet kunt loslaten totdat het probleem is opgelost. Alleen vinden de meeste mensen dit heel eng, waardoor je eerder het probleem gaat vermijden, door te doen alsof er niets aan de hand is. Je dus ziet dat het gevoel van angst doorslaggevender is, dan de irritatie die je voelt over je werk. En je dus door een negatief gevoel wordt tegengehouden om een andere negatief gevoel los te laten.

Je kan niets loslaten als je het niet eerst durft op te pakken.

Een andere mogelijkheid is dat er iets is gebeurd wat je niet kan veranderen. Bijvoorbeeld dat je een ongeluk hebt gehad, waardoor je in een rolstoel terecht bent gekomen. Je elke dag negatief voelt omdat je terugdenkt aan de tijd toen je nog wel kon lopen. Je ziet dat het steeds maar niet lukt om te accepteren dat de situatie is veranderd. Het dus de stap voor jezelf is om te leren te accepteren hoe je leven nu is. Het is misschien niet leuk, maar je kan er in het heden weinig aan doen. Wat niet wegneemt dat het zeker mogelijk is dat dit in de toekomst kan veranderen. Doordat de medische ontwikkeling steeds met nieuwe mogelijkheden komt. Nu in het heden is dit niet mogelijk. Dit maakt het belangrijk om de kracht bij jezelf te vinden leren te accepteren hoe je leven nu is. Het beste te maken van een vervelende situatie.

De functie over waarom we een negatief gevoel ervaren

Ondanks dat het lijkt alsof het niet zo is, zijn de meeste gevoelens toch echt bedoelt om ons te helpen. Als jij een gevoel van honger ervaart, dan is dit gevoel bedoelt om jou te motiveren om te gaan eten. Om op deze manier ervoor te zorgen dat je niet doodgaat van de honger. Je dus ziet dat alle negatieve gevoelens zijn bedoelt om jou in beweging te krijgen om hier iets tegen te gaan doen. Juist door tegen je gevoel in te gaan hou je deze in stand. Zou je bijvoorbeeld een ontzettende honger hebben, maar je houdt jezelf tegen om te eten. Dan wordt dit gevoel alleen maar erger en pijnlijker. Wat maakt het interessant om voor jezelf te bedenken: Wat zegt dit negatieve gevoel over mij en wat heb ik nodig?

Gevoel is een signaal over wat jij nodig hebt om je gelukkig te voelen. Dus wat probeert dit negatieve gevoel jou te vertellen?

In de meeste gevallen hebben we wel een idee van welk negatief gevoelens we last hebben. Maar we hebben er moeite mee om deze lost te laten doordat er iets anders in de weg zit. Dit kan zijn een andere gevoel die sterker is zoals angst, een sterke gedachte over waarom we iets niet moeten doen, of we zoeken steeds de oplossing in de verkeerde richting. Het is goed mogelijk dat je bijvoorbeeld al voor meerdere jaren naar een psycholoog gaat omdat je slecht voelt. Maar dat dit niet helpt omdat je de oplossing in de verkeerde richting zoekt. Doordat je bijvoorbeeld slecht voelt omdat je last ervaart van een voedsel allergie die leidt tot depressieve klachten. Het dus veel beter helpt om juist gezonder te gaan eten.

In sommige gevallen is het heel duidelijk waar je last van hebt. Maar kom je hier alleen vanaf als je echt de kracht bij jezelf weet te vinden om deze aan te pakken. Terwijl in andere gevallen dit heel lastig kan worden als je geen idee hebt waarom je zo negatief voelt. Dat je al erg veel manieren hebt geprobeerd om deze lost te laten, helaas heeft niets gewerkt. Dit geeft aan dat je waarschijnlijk slecht voelt omdat er een bepaalde behoefte in jouw leven niet wordt vervuld. Omdat deze onbewust plaatsvindt, hebt je hierdoor geen idee wat deze behoefte zou kunnen zijn. Het je hierdoor lastig wordt gemaakt  om aan deze behoefte tegemoet te komen.

Hoe kan je het beste negatieve gevoelens loslaten

Mag het zo zijn dat je al voor een lange tijd last hebt van een negatief gevoel. Je hebt er al van alles aan gedaan om van deze af te komen, helaas heeft niets geholpen. Dan is het waardevol om voor jezelf vast te stellen wat nu wel of niet werkt. Vaak bij een probleem waarvan je de oplossing niet weet. Kan je alleen maar de oplossing vinden door alle mogelijkheden af te gaan. Waarbij je steeds een mogelijkheid doorstreept die niet heeft gewerkt totdat je bij een oplossing terechtkomt die wel werkt. Alles wat in het verleden niet heeft gewerkt zal nu in het heden ook niet werken. We maken snel de fout door te denken dat als we maar lang genoeg met dezelfde oplossing door blijven gaan, dat deze dan opeens wel lukt. Dit is helaas vaak niet het geval.

Als je altijd hetzelfde blijft herhalen, krijg je altijd dezelfde resultaten.

Belangrijk om eerst goed voor jezelf te bepalen welk negatief gevoel je wilt loslaten. Vooral omdat verschillende negatieve gevoelens, verschillende oplossingen nodig hebben. Zou je bijvoorbeeld je angst willen overwinnen, dan lukt dit alleen door juist te doen waar je bang voor bent. Terwijl op het moment dat je last ervaart van een vervelende gevoel van honger, deze alleen weggaat als je toegeeft aan je behoefte. Dit principe zie je bij alle negatieve gevoelens. Wat geeft aan dat je dus de keuze moet maken of het beter is om hierin mee te gaan, of juist het tegenovergestelde te gaan doen. Door goed voor jezelf te bepalen waar je last van ervaart en wat jij het beste kan doen om deze los te laten.

In de meeste gevallen hoef je niets anders te doen dan met dit gevoel te zijn. Zou je bijvoorbeeld verdrietig voelen, dan hoef je alleen maar dit gevoel waar te nemen. Waarbij je uiting geeft aan dit gevoel door te gaan huilen, je na afloop dit gevoel hebt losgelaten. De reden dat dit niet lukt komt doordat er iets is wat jou tegenhoudt. Juist door te ontdekken wat dit zou kunnen zijn, niet meer met deze mee te gaan, geef jezelf de kans om deze los te laten. Je dus merkt dat hoe minder jezelf blokkeert om het gevoel te uiten, hoe makkelijk het wordt om negatieve gevoelens los te laten.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • We kunnen ons slecht voelen omdat er iets in het verleden is gebeurd wat we niet kunnen loslaten. Of we kunnen ons slecht voelen omdat we nu op dit moment een vervelende probleem ervaren. Belangrijk om te kijken of je aan jezelf wilt werken, of dat je juist aan het probleem gaat werken.
  • Een negatief gevoel geeft aan dat je op dit moment tekort komt in een van je behoeftes. Het dus juist helpt om te bepalen wat deze behoefte zou kunnen zijn, zodat je aan deze tegemoet kan komen.
  • Soms helpt het juist om met je gevoel mee te gaan, terwijl in andere gevallen het juist helpt om het tegenovergestelde te doen. Belangrijk om goed aan te voelen waar je last van ervaart en wat jij het beste kan doen om deze te overwinnen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter